Türkiye dünyada ilk sýraya oturdu: 30'dan fazla ülkeye ihracat yapýldý
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Togg üretim tesisinde TRT Haber'in sorularýný cevapladý.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr'ýn konuþmalarýndan öne çýkanlar:

Tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramý'ný tebrik ediyorum. Bu hepimiz için büyük gurur. Cumhuriyetimizin hayallerinin tek tek gerçekleþtiði dönemde Türkiye'nin otomobilinin üretim noktasýndayýz. Türkiye'nin otomobili 60 yýllýk hayalimizdi.

Türkiye'nin otomobili Türkiye'nin tümü tarafýndan sahipleniliyor.

Otomotiv sektöründe devrimlerin yaþandýðý bir evrede Türkiye kendi milli markasýný yollara çýkarmýþ oldu.

Yeni markanýn bir Türk markasýnýn doðmasýna iliþkin bir iddia gerçekçi deðildir olsa olsa bir hayaldir gibi görüþleri maalesef hep birlikte duyduk. Ama sayýn Cumhurbaþkanýmýz iddiasýnýn arkasýnda durdu ve nihayetinde bir özel sektör projesi olarak, kamunun desteði ile de yollara çýkmýþ oldu.

Sadece 20 bin Togg aracý için 177 bin talep oluþtu. Bu milletimizin milli otomobile ne kadar hasret olduðunun göstergesi.

Günde 180 - 200 araç üretilmekte. Fakat sadece 2-3 hafta önce çift vardiya üretime geçti. Günlük üretimimiz 280'e çýkmýþ olacak.

BUGÜNE KADAR 8 BÝNDEN FAZLA TOGG YOLLARA ÇIKTI

Burasý Avrupa'nýn en çevreci otomobil üretim tesisi.

Elektrikli araçlarýn kullanýmý giderek yaygýnlaþýyor.

Akýllý cihazlar yaygýnlaþtý bu sektörde, yani muhtemelen 10 yýl sonra otomobillerimizin direksiyonunda sadece sportif olarak oturmuþ olacaðýz.

2 YIL ÝÇERÝSÝNDE YERLÝLÝK ORANINI YÜZDE 68'ÝN ÜZERÝNE ÇIKARACAÐIZ

Ben inanýyorum ki Türkiye milli teknoloji hamlesine devam ettiði sürece biz bu akýllý, elektrikli otomobillerde yüzde 85'lere varan yerlilik oranlarýna 5- 10 yýl içerisinde gelmiþ olacaðýz.

En yenilikçi teknoloji bileþenlerini bir araya getiriyoruz.

Bataryalar hem elektrikli araçlarda hem de enerji depolama sistemlerinde yaygýn olarak kullanýlýyor. Küresel düzeyde batarya talebi de artýyor. Türkiye'yi batarya üretim üssü haline getireceðiz. Togg'un hemen bu fabrikasýnýn yanýnda kurulacak batarya fabrikasý ile ve sonrasýnda devam edecek yatýrýmlarda Türkiye'yi elektrikli araçlarda önemli bir üretim gücü haline getireceðiz.

TOGG, YÜZE YAKIN TESTÝ GEÇTÝ, ÝHRACAT KAPISINI ARALADI

Togg fiyatý ve kalitesiyle piyasalarda rekabetçi olabilir.

Togg'un 2024'de Avrupa'ya adým atma planý var. Avrupa pazarý bizim için önemli. Avrupa Gümrük birliðinde olmamýz dolayýsý ile bizim doðal dýþ ticaret ortaðýmýz. Yüksel alým gücü, yüksek otomobil kullanýmý Avrupa pazarýný Togg için cazip kýlýyor.

Togg'un iddiasý günün sonunda bir dünya markasý olmak.

Togg araçlarýnda kullanýlan akýllý kameralar Türkiye'de bir startup tarafýndan üretiliyor. Henüz bir kaç yaþýnda olan bir þirketi bu kapasiteye eriþebiliyor. Bu ARGE ekosistemi ile oldu.

Bir sofistike yüksek teknoloji ürünün sadece platformunu deðil onun alt sistemlerini millileþtirdiðinizde rekabet edebiliyorsunuz.

TÜRKÝYE ÝNSANSIZ HAVA ARAÇLARINDA DÜNYA BÝRÝNCÝSÝ

30'dan fazla ülkeye Türkiye'nin insansýz hava araçlarý ihraç edildi. Harp paradigmasýný Türk SÝHA'larý deðiþtirdi.

Pek çok coðrafya Türk SÝHA'larýnýn ortaya koyduðu baþarý ortada. Peki Türkiye bunu bir havacýlýk ülkesi olmanýn deneyimi ile mi baþardý? Maalesef Hayýr.

Þimdi Türkiye bir iddia ortaya koymuþ, teknolojinin dönüþtüðü alana odaklanmýþ robot uçaklarda dünyanýn en baþarýlýsý olmuþ.

5G teknolojisinde milli üretime büyük önem veriyoruz. Bu Türkiye'nin hem güvenliði için önemli hem de 5G'ye yapacaðýmýz yatýrýmýn ekonomik ölçeði açýsýndan önemli.

Güneþ paneli üretiminde Avrupa'da 1 numarayýz.

Lider teknoloji giriþimlerimi ülkemizle tanýþtýracaðýz.

64 milyon vatandaþýmýz e-devlet uygulamasýný kullanýyor.

2023'te 3 TEKNOFEST düzenledik

Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'de 4,5 milyon ziyaretçi ile dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivallerini gerçekleþtirdik.

Geleceðin teknolojileri için 1 milyon genç yarýþtý.

Türk sanayinin geliþim perspektifini ortaya koymak adýna iki önemli hedef var; bir yandan yeþil dönüþümü diðer yandan dijital dönüþümü etkin þekilde gerçekleþtirmek durumundayýz.

Türk sanayii küresel üretim üslerinden bir olmayý baþardý

Türkiye'yi yeni nesil sanayii alanlarý ile tanýþtýracaðýz.

Yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat rotasýnda devam edeceðiz.

Haberleþme uydularýný yollayan 10 ülkeden biri olacaðýz

IMECE uydusunun birçok bileþenin yerli imkanlarla geliþtirdik ve nisan ayýnda uzaya gönderdik. Önümüzdeki yýl TURKSAT-6A'yý uzaya göndereceðiz.

Bütün bunlarý kendi altyapýmýz ile yapýyoruz.

Biz sahip olduðumuz kabiliyetlerle yeni nesil projelere odaklanma çabasýndayýz. Milli Uzay programýmýzýn ana yaklaþýmý da budur.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný
  • Mehmet Fatih Kacýr
  • Bayraktar TB2
  • SÝHA