Türkiye gözünü NATO'ya çevirdi! ASELSAN gaza bastý: Süreci baþardýk
ABONE OL

Akyol, 16-18 Þubat'ta düzenlenen "Savunma ve Havacýlýk Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansý" için bulunduðu Antalya'da AA muhabirine, Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatleri doðrultusunda savunma sanayisinde ihracatý bir adým yukarýya çýkarmaya çalýþtýklarýný söyledi.

ASELSAN'ýn tüm platform üreticilerinin içindeki elektronik sistemleri, akýl katan sistemleri yapan bir firma olduðunu belirten Akyol, denizaltýlar, gemiler, kara araçlarý, ÝHA'lar, uçaklar, helikopterler ve uydularda kullanýlan faydalý yükleri, elektronik sistemleri, son teknoloji ürünleri geliþtirdiklerini kaydetti.

Bu sistemleri geliþtirerek savunma sanayi sektörünün katma deðeri yüksek ihracat yapmasýnýn önünü açtýklarýna dikkati çeken Akyol, "Kendimizin doðrudan temin edip son kullanýcýyla buluþturduðumuz ürünler de var. 14 ülkede ofis, firmamýz veya ortaklýðýmýz var. Güney Amerika'dan Güney Afrika'ya, Uzak Doðu'dan Balkanlar'a, Orta Doðu'dan Türk cumhuriyetlerine kadar birçok yerde fabrikalarýmýz, dizayn ofislerimiz faaliyet gösteriyor. Küresel bir þirket haline dönüþtük. Dünyada önemli savunma sanayi firmalarýnýn listelendiði ligde Türkiye'yi temsil eden en yukarýdaki firmayýz." diye konuþtu.

"ÝHRACAT YAPTIÐIMIZ ÜLKE SAYISI 86 OLDU"

Akyol, 2023'te 601 milyon dolarlýk yeni sözleþme imzaladýklarýný kaydederek, bunun, ASELSAN'ýn bugüne kadar ulaþtýðý en yüksek rakam olduðunu bildirdi.

Dört yeni ülkeye ihracat yapma imkaný yakaladýklarýný aktaran Akyol, "Böylece kurulduðumuz günden bu yana ihracat yaptýðýmýz ülke sayýsý 86 oldu." bilgisini paylaþtý.

Akyol, 2024 stratejilerini alanýnda en iddialý ürün yapmak, dünyada kendi segmentinde en azýndan ilk 3'te olmak, ihracat odaklý büyüyen ve yeni konseptler yaparak dünyada fark yaratan bir anlayýþý uygulamak olarak belirlediklerini kaydetti.

Türkiye'ye konulan ambargo nedeniyle verilmeyen kameralara karþý ASELFLIR 500 kamerasýný yaptýklarýna, bunun dünyadaki bütün muadillerinden daha iyi bir kamera olduðuna iþaret eden Akyol, "Ýhracat odaklý büyümeye, geliþtirmeye devam ediyoruz. 2024 yýlýnda dünyanýn her yerinde bayrak göstermeye devam edeceðiz. 2024, hem savunma sanayi sektörü hem de ASELSAN için baþarýlarla dolu bir yýl olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ULUSLARARASI BÜTÜN YAPILARDA DAHA FAZLA YER ALMAYA ODAKLANDIK"

ASELSAN'ýn içerisinde NATO ihaleleri için özel bir birim kurduklarýný anlatan Akyol, "NATO'nun bütün birimleriyle çalýþýyoruz. Bu sene Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýzýn koordinasyonuyla NATO'ya yöneldik. Bütün dünyadaki en yüksek standartlarýn olduðu NATO'da ihalelere giriyoruz. NATO standartlarýnda dünyadaki sayýlý firmalarla yarýþacak pozisyona girmek bir süreçti ve bu süreci Türkiye baþardý. Bu, geldiðimiz seviyeyi gösteriyor. Sadece NATO deðil, OCCAR ve BM gibi uluslararasý bütün yapýlarda daha fazla yer almaya odaklandýk." dedi.

Ukrayna-Rusya savaþýyla özellikle Doðu Avrupa'da askeri harcamalarda artýþ olduðunun altýný çizen Akyol, þunlarý söyledi:

"Romanya'dan yeni geldim. Macaristan'dan Polonya'sýna, Estonya'sýna kadar geçmiþten daha fazla savunma sanayiye odaklanma var. Doðu Avrupa'yý önümüzdeki dönemde geleneksel ihracat pazarlarýmýzýn içinde yeni bir alan olarak görüyorum. ASELSAN olarak Balkanlar ve Polonya için yeni birimimizi, ofisimizi aktif hale getirdik. Geleneksel pazarlara yeni yeni baþlayan Afrika ülkelerinin yaný sýra Doðu Avrupa'nýn da eklendiðini söylemek isterim. Þili'de tank modernizasyonu ihalesi kazandýk. Orada bu çalýþmayý yürütmeye baþladýk. Filipinler'de hava savunma ihalesi kazandýk. Dünyanýn bütün noktalarýnda faaliyet gösterecek seviyeye çýktýk."

- "ASELSAN ÇALIÞANLARININ YÜZDE 60'TAN FAZLASI MÜHENDÝS"

ASELSAN bünyesinde 10 bin 600 çalýþan olduðu bilgisini veren Akyol, çalýþanlarýn yüzde 60'tan fazlasýnýn mühendis olduðuna iþaret etti.

Dokuz AR-GE merkezleri bulunduðunu belirten Akyol, sözlerini þöyle tamamladý:

"Ankara ve Konya'da 2 meslek lisemiz var. Çalýþanlarýmýzýn yüzde 10'u kadar her yýl stajyer alýyoruz. Bu yýl ilk defa üniversitelerin 3'üncü sýnýfýndaki gençlerin ASELSAN'da yarý zamanlý çalýþabilecekleri bir program baþlattýk. Üniversite 3'üncü ve 4'üncü sýnýf öðrencileri ASELSAN'da çalýþma deneyimi kazanýyor. Firmamýzýn içinde de yeni yetkinlikler kazandýracaðýmýz uluslararasý eðitim programlarý var. ASELSAN Akademisi'ni kurduk. Mühendislik faaliyeti yürüten arkadaþlarýmýz bu akademide master ve doktora yapabiliyor. Lise çaðýndan doktorasýna kadar uçtan uca yatýrým yaptýðýmýz çalýþanlarýmýz ile Türkiye'nin çok zorlayýcý projelerini bir bir hayata geçiriyoruz. Ülkemizin bize yüklediði sorumluluk ile daha fazlasýný yapmak için çaba gösteriyoruz."

  • NATO ihaleleri
  • ASELSAN
  • Türkiye savunma