ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatýyla Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý'nýn ihtiyaçlarý doðrultusunda 2015 yýlýnda baþlatýlan Çok Maksatlý Amfibi Hücum Gemisi Projesi'nde son testler gerçekleþtiriliyor.

Ýstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliðinde inþa edilen geminin geldiði son aþamanýn görüntülenmesi ve gelinen noktaya iliþkin bilgi verilmesi amacýyla basýn toplantýsý düzenlendi.

Gemide incelemelerde bulunan Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, sonrasýnda gazetecilere yaptýðý açýklamada, 2015'te baþlanýlan projenin tamamlanmak üzere olduðunu belirterek, gemide yerlilik oranýnýn yüzde 70 civarýnda olduðunu söyledi.

Çok geniþ bir alt yükleyici zinciriyle çalýþýldýðýný dile getiren Demir, "131 tane alt yüklenici var. Bu, ülkemizin en büyük savaþ gemisi olacak ve dünyada bu ölçekte gemiye sahip sadece 12 ülke var. Donanmamýz bu gemiyle gücüne güç katacak." dedi.

- "DÜNYADA ÝLK OLACAK SÝHA GEMÝSÝNE DÖNÜÞTÜRME ÇALIÞMALARI BAÞLADI"

Ýsmail Demir, bu geminin, donanmanýn gücüne güç katarken NATO ittifakýnýn da bir parçasý olacaðýný ve onun da gücüne güç katacaðýný bildirdi.

"Ýleriki aþamada TCG Anadolu gemimizi üzerine iniþ kalkýþ yapacak SÝHA'larla birlikte dünyada ilk kez bir 'SÝHA gemisine' dönüþtürme çalýþmalarýmýz da bir taraftan Baykar firmasý ile devam ediyor." diyen Demir, bu gemi için Bayraktar TB3 SÝHA'larýn geliþtirilmesine devam edildiðini söyledi.

Demir, "Ýleriki aþamada sadece mevcut SÝHA'larýn deðil Kýzýlelma ve Hürjet uçaklarýmýzýn da bu ve bu tür gemilere iniþ kalkýþ yapma kabiliyetleri olmasý konusunda da tasarým aþamasýnda çalýþmalar yapýlýyor. Yani gemimiz hizmete girdikten sonra üzerine konacak helikopterler haricindeki hava platformlarý için, yani TB3, Kýzýlelma veya Hürjet için adaptasyon ve entegrasyon çalýþmalarý hizmete girdikten sonra devam edecek." þeklinde konuþtu.

- "BARIÞ VE AFET ZAMANLARINDA DA GÖREV YAPACAK"

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Demir, geminin denizlerde asgari bir tabur kuvveti kendi lojistik desteðiyle kriz bölgesine intikal ettirebileceðini kaydederek, þu açýklamalarda bulundu:

"Tabii bugün gemimizin çeþitli fonksiyonlarý var. Aslýnda barýþ zamanýnda bir hastane görevi, insani yardým verme ve aktarma görevi görebilecek. Afet bölgelerinde yardým hizmeti görebilecek. Çok geniþ bir hastane ve týbbi cihaz teþkilatý var içeride. Yine bu gemimizi, malumunuz Mayýs 2019'da denize indirdik ve haziranda da deniz kabul testlerine baþlandý. Ýnþallah bu yýl sonunda kabulünün yapýlmasýný bekliyoruz."

Demir, bu geminin tasarým aþamasýnda yabancý bir firmayla iþ birliði yapýldýðýný ancak þu anda Türk gemi inþa sektörünün rahatlýkla kendi kabiliyetlerini kullanarak böyle bir projeye imza atabileceðini anlattý.

- 231 METRE UZUNLUKTA, 32 METRE GENÝÞLÝKTE

Geminin uzunluðunun 231 metre, geniþliðinin ise 32 metre olduðunu kaydeden Demir, þu bilgileri verdi:

"Geminin tam yük deplasmaný en fazla 27 bin 436 ton olacak. Gemi tam yük deplasmanýnda en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olacak. Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasýna sahip olacak. Üzerinde bir güç aktarma sistemi ve hava platformu olacak. Helikopterler ve hava araçlarý iniþ kalkýþ yapabilecek. Gemimizin içinde demin de gördüðünüz gibi bir havuzumuz var. Orada da çýkarma gemilerimiz çeþitli zýrhlý araçlarýmýzý, tanklarýmýza ve personelimizi karaya intikal ettirebilecekler."

Demir, barýþ ve afet zamanlarýnda da çok önemli görevler üstleneceðini belirterek, "Ýnþallah bu sene sonunda kabul iþlemleri sýrasýnda da bunu kutlamayý hep beraber temenni ediyoruz." diye konuþtu.

Ýsmail Demir, hangi testlerin devam ettiðine iliþkin bir soru üzerine, "Çok sayýda test var. Bu testler devam ediyor. Bu yýl sonu kabul iþleminin yapýlmasýný bekliyoruz." ifadelerini kullandý.

- 94 ARAÇ TAÞIYABÝLECEK, 10 HELÝKOPTER KONUÞLANABÝLECEK

Öte yandan verilen bilgiye göre, geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taþýyan 4 adet LCM gemisi (mekanize çýkarma gemisi) girebilecek.

Araç güvertelerinde; 13 adet tank, 27 adet zýrhlý amfibi hücum aracý-ZAHA, 6 adet zýrhlý personel taþýyýcý-ZPT, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere toplamda 94 adet araç taþýyabilecek.

Uçuþ güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SÝHA konuþlandýrýlabilecek, konfigürasyona göre bu sayý 100'e kadar çýkabilecek.

Gemi, 1.223 personel taþýma kapasitesine sahip olacak. Gemide, tam teþekküllü hastane imkaný ve 2 adet ameliyathane olacak.