Türkiye kendisi geliþtirdi! AZAT 4 ülkenin karþýsýna çýktý
ABONE OL

Uluslararasý arenada baþarýsýyla oldukça raðbet gören Türkiye'nin savunma sanayisi bünyesinde geliþtirilen ve seri üretim aþamasýna gelen FPV kamikaze dron AZAT, saha testiyle 4 ülkeden heyetlerin karþýsýna çýktý.

TÜRKÝYE'NÝN YENÝ SAVUNMA TEKNOLOJÝSÝ AZAT GÖREVE HAZIR

Son dönemde farklý muharebe sahalarýnda kullaným örnekleri görülen FPV (First Person View) dronlar, pilotun, dronun kamerasýndan gerçek zamanlý olarak aldýðý görüntüyü bir sanal gerçeklik gözlüðü ya da monitör aracýlýðýyla izleyerek hava aracýný yönlendirmesine imkan veriyor. FPV dronlar, pilotun sanki dronun içindeymiþ gibi uçma ve kullanma deneyimi yaþamasýna olanak saðlýyor. Pilotlar bu sayede dronla hassas manevralar yapabiliyor, engellerin arasýndan kolayca hareket edebiliyor.

Ýnsansýz hava aracý üreticilerinden Robit Teknoloji, bir süredir kamikaze yeteneðine sahip dronlara yönelik çalýþmalar yürütüyor. Bu çalýþmalar sonunda, AZAT FPV kamikaze dron seri üretime hazýr hale getirildi.

Robit Teknoloji, talepleri dikkate alarak 4 ülkeden heyetlerin katýlýmýyla teknoloji gösterimi gerçekleþtirdi. Operatör tarafýndan gözlükle kontrol edilen AZAT, belirlenen hedeflere ulaþýp üzerindeki patlayýcýlarý aktifleþtirerek görevini baþarýyla tamamladý.

Gürültüsüz çalýþan AZAT, 4 kilometreye kadar uçuþ menziline sahip ve 15 dakika havada kalabiliyor. Deðiþtirilebilir anten setiyle farklý koþullarýn gerektirdiði þartlara uyumlu hale getirilebilen AZAT, yerli imkanlarla oluþturulan uçuþ kontrol yazýlýmýyla güvenli þekilde görevini tamamlayabiliyor.

Üçlü koruma kalkanýna sahip AZAT, GPS gerektirmeyen sistem tasarýmýyla görev yapýyor. Data link baðlantýsý kesilse bile operatör gözlüðü ile takip ve kontrol edilebiliyor. Yapay zeka desteðiyle hiçbir baðlantý olmadan önceden belirlenen hedefe saldýrý yapabiliyor, hedef belirlenmemiþse kendini imha edebiliyor.

AZAT, 500, 750 ve 1000 gram faydalý yük taþýyabilen versiyonlara sahip bulunuyor.

HEYETLERDEN "TAM NOT" ALDI

Robit Teknoloji Elektronik Sistemler ve Saha Operasyonlarý Koordinatörü Ziya Cogen, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, FPV dron AZAT'ýn millilik oranýnýn yüzde 80'e ulaþtýðýný, yerli imkanlarla tasarlanýp, üretildiðini vurguladý.

Saha testi kapsamýnda 3 farklý senaryoda uygulama yaptýklarýný anlatan Cogen, bunlarý 4 ülkeden heyetlerin izlediðini belirtti. Cogen, þöyle konuþtu:

"Testlerden ikisi baþarýlý oldu. Bir tanesi anti personel üzerine yapýlmýþ bir patlama testiydi. Dar alanlarda mevzilenmiþ düþman unsurlarýnýn ortadan kaldýrýlmasýyla ilgili bir testti. Ýkincisi bir hava hedefinin vurulmasýyla ilgili bir testti. Bu iki testimiz de baþarýyla sonuçlandý.

Bundan sonra AZAT sahada çalýþýrlýðýný kanýtlamýþ bir ürün haline geldi. Bu testlerden önce defalarca sahada test edilmiþ bir ürün. Bu testler doðrultusunda tasarýmlarda revizyonlar yapýldý. Heyetlerin fikirleri, saha personellerinin önerileriyle, geri dönüþlerle geliþtirildi. Artýk AZAT tasarýmýný, doðruluðunu kanýtlamýþ bir ürün. Heyetlerimizden de tam not aldýk. Artýk seri üretime hazýr bir ürün var elimizde."

AZAT'ýn FPV konseptinde hazýr, hýzla toparlanabilecek bir ürün haline geldiðini ifade eden Cogen, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"AZAT'ýn bataryasý, mühimmatý, tasarýmý, mekanik tasarýmý, elektronik kartlarý ve bunlarýn üzerinde koþan yazýlýmlarý tamamýyla bizim mühendislerimiz tarafýndan geliþtirilen bir sistem. AZAT'ýn tüm elektronik sistem bileþenleri, donaným, uçuþ ve tahrip yazýlýmlarý yerlileþtirildi. Geliþtirilen uçuþ kontrol kartýndan video haberleþme kartýna, can güvenliði için özel geliþtirilen tahrip modülüne kadar birçok teknolojik alanda alt bileþenler yerli olarak üretildi. Bu alanda ithal ürünlere geçit vermeden AZAT, ülkemizde üretilip dünyaya ihraç edilen bir konsepti ticari olarak baþarmayý hedefliyor. Yüzde 80 millilik böyle bir üründe ciddi bir oran. Milli olmayan ekipmanlar tekrar kullanýlabilir kumanda ve gözlük. Ýlerleyen yýllarda tamamýyla millileþtirmeyi düþündüðümüz bir sistem.

Rakiplerine göre harp sahasý için tasarlanan bu konsept ürün, ilerleyen dönemde sürü dron ve farklý hedef türlerine göre çeþitlendiriliyor. Jammer altýnda çalýþma önemli bir yetenek. AZAT bu konudaki harekat kabiliyetini de kanýtladý."

"KUVVETÝN ÝHTÝYACI NEYSE KARÞILAYACAK"

Bu tarz hýzlý dronlarda stabilizasyon saðlamanýn zor olduðuna, bu nedenle yüksek pilot yeteneðine ihtiyaç duyulduðuna iþaret eden Ziya Cogen, AZAT'taki yazýlým, elektronik ve dengeleyici sistemlerin, kullanýcýya, çok fazla yük düþürmeden, kýsa bir eðitim süreciyle kullanýma imkan verdiðini söyledi.

Dar ve zor arazi þartlarýnda bir tehdit algýlandýðýnda AZAT ile hýzla sahaya intikal edilip düþük risk ve maliyetle müdahale edilebildiðini anlatan Cogen, þunlarý kaydetti:

"Bugün mühimmat olarak anti personel ve hava tehditlerine yönelik 2 çeþit patlayýcý denedik. Bunun dýþýnda anti tank ve benzeri farklý patlayýcý tipleriyle de görev yapmaya imkan saðlýyor. Kuvvetin ihtiyacý ne yöndeyse tamamýný destekleyebilecek. Yaklaþýk 1 kilogram patlayýcý taþýma kapasitesiyle hemen hemen tüm patlayýcý tiplerini burada kullanmaya olanak saðlayabiliyor. Çoklu mühimmat kullaným konseptiyle 3 mühimmatý beraberinde taþýyabiliyor."

Ziya Cogen, AZAT için çok sayýda ülke ile ihracat görüþmeleri yürüttüklerine iþaret ederek, "AZAT ilk ihracatýný yapmak üzere, böylelikle Türk savunma sanayisi için ilk FPV dron ihracatýný yapan firma olmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Pilotlarýn gözü olacak! AZAT için geri sayým baþladý

2 Türk savunma devi güçlerini birleþtirdi! TSK'nýn ihtiyaçlarý da dikkate alýndý

Yerli kamikaze dronlar hidrojen itkiyle fýrlatýlmaya baþlandý