Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde kurulan optik ince film tasarým ve kaplama merkezinde özellikle savunma sanayinde kullanýlan kýzýlötesi optik bileþenlerin üretimi ve kaplamasý yapýlýyor.
Savunma sanayine yönelik üretim yapan merkezde optik tasarým, üretim, kýzýlötesi ve sert karbon kaplama iþlemleri yürütülüyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, AA muhabirine, optik ince film tasarým ve kaplama merkezinin yaklaþýk 2 ay önce faaliyete geçtiðini söyledi.
Merkezin, termal kameralarýn optik bileþenlerinin üretilmesi amacýyla kurulduðunu belirten Kul, üretimden sonra da optiklerin ince film kaplamasýnýn da yine merkezde yapýldýðýný ifade etti.
ASELSAN Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO), ROKETSAN ve savunma sanayine yönelik özel þirketlerden sipariþler almaya baþladýklarýný ifade eden Kul, merkezin yatýrým maliyetinin ise yaklaþýk 3 milyon dolar olduðunu dile getirdi.
Yatýrýmda Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkanlýðý, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Sivas Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Destekleme Vakfý ve özel müteþebbislerin desteðini aldýklarýný anlatan Kul, "Buradaki amaçlardan biri de öðrencilere uygulama alanlarý oluþturmaktýr. Hem ülkenin ihtiyacý olan optik bileþenlerin üretimini gerçekleþtirmek hem de öðrencilere bu alanda yetkinlik ve kabiliyet kazandýrmak amacýyla tasarlanmýþtýr." dedi.
Kul, merkezin savunma sanayi için büyük önem arz ettiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Ülkemizin özellikle savunma sanayinde ihtiyaç duyduðu bazý optik bileþenlerin hem tasarlanmasý hem de üretimiyle alakalý iþlerin gerçekleþtirildiði bir merkez. Ülkemizin göz bebeði savunma þirketlerine hizmetlerimiz oldu ve olmaya devam edecek. Kaplamalarýmýz 3-5 mikron dalga boyu bölgesindeki geçirgenliði saðlayabilmektedir. Dünyanýn her yerine bu ürünü satabilirsin anlamýna gelmektedir. Muharebe þartlarýnda veya kullaným ortamlarýnda optik bileþenin, optiðin çizilmesi veya hasar görmesini önleyici elmas benzeri kaplama iþlemi yapýlmaktadýr. Böyle bir tesis ülkemizde iki yerde bulunuyor. Biri Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde, diðeri ise ASELSAN MGEO'da bulunmaktadýr. Biz insan kaynaðý yetiþtirme anlamýnda da ülkemize bir katký saðlýyoruz. Hem de ülkemizin ihtiyaç duyduðu bazý ürünleri de üniversite bünyesinde üretmiþ oluyoruz."
Üretilen ürünlerin füzelerde ve termal kameralarda kullanýldýðýný dile getiren Kul, "ÝHA'nýz veya savaþ uçaðýnýz var ama bu tür kamera sisteminiz yoksa kör demektir. Yani kamera sistemi olmadan, görüntüyü almadan uçurmanýn bir anlamý yok. Biz de burada aslýnda çok kritik bir noktaya parmak basmýþ olduk." diye konuþtu.
Sivas'ýn optik üs olma yolunda ilerlediðini ve ASELSAN Hassas Optik Fabrikasý'nýn tamamlayýcýsý olduklarýný vurgulayan Kul, "Optik alanýnda kümelenmede bir adým daha ileriye gitmiþ olduk. Sivas optik alanýnda bir kümelenmeye gidiyor. Akademi tarafý ve termal kameralarýn optik tasarýmýnýn eksikliði vardý, bu açýðý da üniversitemiz kapatmýþ oldu. Burayý daha da ileriye götüreceðiz, baþka projelerimiz de var, adým adým ilerliyoruz. Günde 300 optik bileþenin burada ince film kaplamasýný gerçekleþtirebiliyoruz. Sivas, ülkede bu alanda söz sahibi olacak bir þehir haline gelmiþ oldu." ifadelerini kullandý.