Türkiye tarihinde bir ilk! Baykar'dan yeni baþarý
ABONE OL

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisinin (TÝM) ev sahipliðindeki "Ýhracatýn Þampiyonlarý" ödül töreni, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleþtirildi.

Savunma ve havacýlýk sanayi sektöründe ihracat þampiyonu olan Baykar, Türkiye'nin en büyük 10 ihracatçý firmasýndan da biri oldu. Baykar'ýn ödülü, Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan Haluk Bayraktar'a takdim edildi.

Haluk Bayraktar, konuya iliþkin X'teki açýklamasýnda, Baykar'ýn Türkiye'nin en büyük 10 ihracatçý firmasýndan biri olduðunu, son 3 yýldýr ise savunma ve havacýlýk sektöründe açýk ara ihracat lideri olduklarýný belirtti.

Yüksek teknolojiye sahip SÝHA'lar alanýnda ise dünyanýn en çok ülkesine ihracat gerçekleþtiren firma olduklarýný aktaran Bayraktar, "Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacýlýk firmasý ilk 10 ihracatçý arasýna girdi. Peki, ÝHA teknolojisi alanýnda bir giriþim olarak yola çýkan Baykar, bu baþarýya nasýl ulaþtý? 2000'li yýllarýn baþýnda 6 kilogramlýk bir uçak olan Bayraktar Mini ÝHA ile yola çýktýk. 7 yýl boyunca AR-GE yatýrýmý yaptýk. Bu 7 yýlda bir kuruþ dahi gelir kazanmadýk." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜM PROJELERÝMÝZÝ TAMAMEN ÖZ KAYNAKLARIMIZLA YÜRÜTTÜK"

Bayraktar, bütün sermayelerini AR-GE faaliyetlerine harcadýklarýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Ancak ÝHA'larýn muharebe sahasýnda paradigma dönüþümü yaþatacaðýna ve geleceðin teknolojisi olacaðýna inanýyorduk. Yola çýktýðýmýz bu serüvenin ülkemiz için bir kývýlcým etkisi oluþturacaðýna inanarak ekibimizle gece gündüz çalýþtýk. Adým adým çýktýk merdivenleri. Araþtýrdýk, milli ve özgün olarak geliþtirdik, ürettik, envantere giriþlerine ve milli ÝHA'larýmýzýn dünyayý deðiþtirmelerine þahit olduk. Tek bir matkapla baþlayan çalýþmalarýmýz büyüdü. Bugün 4 bin 500 kiþilik büyük bir aile haline geldik. Tüm projelerimizi tamamen öz kaynaklarýmýzla yürüttük. Sadece tek bir ürün olan Bayraktar TB2 SÝHA ile ihracat lideri olduk. Þimdi Bayraktar AKINCI için de ihracat anlaþmalarý yapýyoruz. Þimdiye kadar 34 ülke ile ihracat sözleþmesi imzaladýk. Savunma ve havacýlýk alanýnda dünyanýn en büyük 100 firmasýndan biri haline geldik. Mutluyuz ve gururluyuz. Bu gurur ayný zamanda desteðini hep hissettiðimiz milletimize ait. Milletimize ve insanlýða faydalý olabilmek için çalýþmaya devam edeceðiz. Çünkü sýrada asýrlara sýðmayan rüyamýz ve hedefimiz Bayraktar KIZILELMA var."