Ýnsansýz hava araçlarýnda dünyanýn en iyi ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye benzer bir baþarý hikayesini insansýz su altý ve su üstü platformlarda da yakalamanýn eþiðinde... Ýnsansýz Deniz Araçlarý (ÝDA) konusunda çok önemli ilerlemeler saðlayan Ankara, SÝHA'larda olduðu gibi SÝDA'larla da sahada oyun deðiþtirici olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor.
Savunma Sanayii Baþkanlýðý koordinesinde yürütülen ve Sefine Tersanesi-Aselsan iþbirliðiyle üretilen MARLIN isimli insansýz deniz aracý Türkiye'nin bu alanda bugüne kadar ürettiði en yetenekli insansýz su üstü aracý olarak öne çýkýyor.
[SSB Baþkaný Prof. Dr. Ýsmail Demir, insansýz deniz araçlarý konusunun geliþimindeki süreci de yakýndan takip ediyor.]
Yaklaþýk 15 metre uzunluða sahip platform su üstü harbi, su altý harbi, elektronik harp ve asimetrik harekatla ilgili çok önemli imkan ve kabiliyetlere sahip. Hücumbotlarýn sahip olabileceði yetenekleri bünyesinde barýndýran MARLIN kimi noktalarda hücumbotlardan daha esnek kullanýlabilecek bir deniz harp platformu dahi olabilir.
TRT Haber'in haberine göre, halihazýrda MARLIN'in üzerinde bulunan elektronik harp sistemi dünyada bir ilk olma özelliðini taþýyor. Bu haliyle MARLIN, üzerinde elektronik harp sistemleri taþýyan dünya üzerindeki ilk insansýz su üstü platformu.
Daha net bir ifadeyle MARLIN, insanlý bir platformda kullanýlmasý mümkün olamayacak þekilde insansýz bir su üstü platformundan elektronik harp yapabilecek. Söz konusu kabiliyet, alan uzmanlarý tarafýndan oyunun kurallarýný deðiþtirici, çok yenilikçi bir yaklaþým olarak deðerlendiriliyor.
MARLIN'in üzerinde bulunmasý planlanan diðer deniz harp yetenekleri göz önüne alýndýðýnda deniz harp konsept ve doktrinlerine farklý açýlardan da etkileri olacaðýna kesin gözüyle bakýlýyor.
[MARLIN, Türkiye'nin bu alanda bugüne kadar ürettiði en iyi platform olarak dikkat çekiyor.]
TÜRKÝYE TARÝHÝNDE BÝR ÝLK: NATO BÝZZAT ÇAÐIRDI
MARLIN'i özel kýlan sadece sahip olduðu imkan ve yetenekler deðil. Ayný zamanda eylül ayýnda Portekiz'de düzenlenecek NATO Tatbikatý'na davet edilmesi de onu çok deðerli kýlýyor.
Böylece Türkiye, NATO tatbikatýnda su altý ve su üstünde keþif-gözetleme, istihbarat, elektronik harp, hedef tespit ve teþhisi, amfibi harekatýn desteklenmesi gibi hepsi kendi klasmanýnda özel görevler üstlenmiþ olacak. MARLIN tüm bu görevleri yerine getirirken insanlý deniz kuvvetleri unsurlarýyla birlikte çalýþabilir yeteneklere sahip olduðunu da uluslararasý bir platformda sergilemiþ olacak.
Tatbikatýn planlama aþamalarýndan itibaren MARLIN'in imkan ve yetenekleri NATO makamlarýnýn dikkatini çekti ve önümüzdeki yýl yapýlacak yeni tatbikat planlamalarý için bugünden talepler alýndý. Portekiz'de 'amiral gemi' rolü de verilen MARLIN, üst düzey gözlemcilerin denizde bulunacaðý platformun kuvvet korumasý rolünde de baþrol oyuncusu oldu.
[MARLIN'in elektronik harp podu bu alanda bir ilk olma özelliði taþýyor.]
Ýki bölümden oluþan tatbikatta 100'e yakýn insansýz uçan-yüzen ve dalan insansýz araç görev alacak. Ýlk bölümde insansýz araçlarla deneysel nitelikte, AR-GE boyutu yüksek kavramsal çalýþmalar yapýlacak.
Eylül sonundaki ikinci bölümdeyse Dynamic Messenger 2022 isimli NATO Tatbikatý insanlý ve insansýz unsurlarýn denizde harp nevilerini denediði dünya tarihindeki ilk tatbikat olacak.
MARLIN böylece bu boyutta bir tatbikatta ülkemizi temsil eden ilk insansýz su üstü harbi aracý olacak. Elektronik harp, denizaltý savunma harbi ve amfibi harbi gibi önemli rollerde görev alacak. Bu ilkler arasýnda dünya tarihinde ilk kez insanlý ve insansýz harp gemileri olacak.
Tatbikatýn bir baþka özelliði de özellikle yeni nesil harp yeteneklerinin deniz harbi konseptinde yaratacaðý deðiþiklikleri fiilen deneme ve ittifak ülkelerin sahip olduðu deneyimlerden de yararlanma meselesi... Ýnsansýz platformlarýn insanlý harp gemileriyle nasýl harp edeceðine dair standartlarýn oluþmasý bu tür tatbikatlarla saðlanýyor. O nedenle tüm katýlýmcýlar buradan elde edilen birikimlerin son derece önemli olduðu konusunda hemfikir.
[TÜBÝTAK SAGE imzalý Kuzgun mühimmat ailesi Türkiye'nin elini oldukça güçlendirdi.]
MARLIN, deniz harbinde yeni bir dönemin habercisi olarak kabul ediliyor. Konuyu yakýndan takip eden kaynaklar bunun sadece Türkiye için deðil küresel açýdan da geçerli olduðu görüþünde.
Mevcut dengeleri ve bakýþ açýsýný deðiþtirecek olan MARLIN, deniz harp platformlarýnýn kullaným þekline de yeni yöntemler ekleyecek. Kazanýlacak bu esneklik de son derece deðerli olacak.
Ülkemizde geliþtirilen TÜBÝTAK SAGE imzalý havadan karaya atýlan Kuzgun mühimmatýnýn denizden-denize ya da denizden-karaya atýlan versiyonlarý da MARLIN'den ateþlenebilecek. Böylece katý yakýtlý Kuzgun, önümüzdeki 6 ay içerisinde testlerden geçecek ve denizde çok önemli bir vurucu güç olacak. Kuzgun'un Türkiye için çok önemli bir yetenek olduðu ortada. Çünkü harp baþlýðý çok çeþitli ve vuruþ baþarý oraný oldukça yüksek.
Tüm bunlarý alt alta koyduðunuzda MARLIN için ciddi bir ihracat potansiyelinden bahsetmek de mümkün oluyor. Batýlý ülkelerin de benzer imkan ve yeteneklerini er meydanýna çýkarttýðý kýyasýya bir mücadele ortamýnda MARLIN emin adýmlarla ilerliyor. NATO tatbikatýna iþtirak bu açýdan da oldukça önem kazanýyor.
Son olarak MARLIN için küçük bir parantez daha açalým. MARLIN bir kýlýçbalýðý türü. Denizciler arasýnda 'gemi batýran' olarak biliniyor çünkü sivri burnuyla bir gemiye vurduðunda çok ciddi zarar verebiliyor. Platformun ismi de buradan geliyor.