Türkiye tarihinde rekor: Toplam deðeri 11,1 milyar dolar!
ABONE OL

Ýhracat odaklý büyüme stratejisini baþarýyla uygulayan ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmýþ 2024 yýlý birinci çeyrek finansal sonuçlarýný açýkladý. Kurumdan yapýlan açýklamaya göre, ASELSAN'ýn ilk çeyrek net karý 1,2 milyar lira seviyesine ulaþtý.

Þirketin üç aylýk cirosu geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 5 artýþla 15,1 milyar lira olurken, brüt karý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 3 artýþ gösterdi. Faiz, amortisman ve vergi öncesi karý (FAVÖK), 2023'ün ayný dönemine kýyasla yüzde 3 artýþla 3,4 milyar liraya çýkarken, FAVÖK marjý yüzde 22 olarak gerçekleþti. ASELSAN'ýn öz kaynaklarýnýn aktife oraný ise yüzde 63 oldu.

TOPLAM DEÐERÝ 11,1 MÝLYAR DOLAR!

Açýklamada, görüþlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ihracat odaklý büyüme stratejisi doðrultusunda 2024 yýlýna hýzlý bir baþlangýç yaptýklarýný ifade etti.

Ýlk çeyrekte hem milli savunma ekosistemine hem de ekonomiye saðladýklarý katkýya deðinen Akyol, þunlarý kaydetti:

"Tarihimizin en yüksek bakiye sipariþ rakamýna ulaþtýk. Böylece Türkiye'nin teknolojik baðýmsýzlýðý açýsýndan ilkleri yaþadýðýmýz verimli bir dönemi geride býraktýk. Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan için geliþtirdiðimiz onlarca teknolojiyle, milletimizin geleceðe güvenle bakmasýný saðladýk."

Akyol, "Tanklara Ýlave Yetenek Kazandýrýlmasý Projesi" kapsamýnda M60T tanklarýný ASELSAN'ýn ileri teknolojisiyle donattýklarýný vurguladý.

Hayata geçirdikleri diðer çalýþmalarý da aktaran Akyol, "Üstün aviyonik sistemlerimizle güç verdiðimiz KAAN'ýn kanatlanmasýna þahitlik ettik. Ülkemizin ilk milli denizaltý savunma harbi sonarý olan Düþük Frekanslý Aktif Sonar Sistemini (DÜFAS) donanmamýza kazandýrdýk. Denizlerdeki hakimiyetimize büyük bir güç çarpaný oluþturacak Otonom Sualtý Aracý Deringöz'ün ilk dalýþlý testlerini baþarýyla tamamladýk. Son dönemde MARLÝN Ýnsansýz Deniz Aracý ve YENER Mayýn Tespit Sistemi'ni envantere kazandýrdýk. MURAD Uçak Burun Radarýmýzý F-16 platformuna entegre ettik ve test uçuþlarýna baþladýk. TOLUN Güdümlü Mühimmatý'mýzýn ilk ihracat sözleþmesini imzaladýk. Muadillerine göre daha yüksek performans saðlayan ASELFLIR-500 EO Keþif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'nin ilk ihracatýný yýl baþýnda gerçekleþtirdik." deðerlendirmesinde bulundu.

- "HEDEFÝMÝZ ASELSAN'I DÜNYANIN EN BÜYÜK 30 SAVUNMA SANAYÝ ÞÝRKETÝNDEN BÝRÝ HALÝNE GETÝRMEK"

Akyol, sivil alanda da oyun geliþtirici sistemlerin kullanýma sunulduðuna dikkati çekti. Mobil röntgen cihazýnýn (ADR-M100) kullanýmýna iþaret eden Akyol, "Son olarak ülkemizin en uzun menzilli radarý niteliðindeki Taþýnabilir Erken Ýhbar Radar Sistemi'ni (ALP 300-G) güvenlik güçlerimize teslim ettik. Özetle, ülkemizin güvenliði için kritik öneme sahip projeleri bir bir hayata geçirdik." ifadesini kullandý.

Akyol, þirketin, alanýnda dünyanýn en iyi ürünlerini geliþtirmek, oyun deðiþtirici teknolojileri üretmek ve ihracat odaklý büyümek olmak üzere üç temel vizyonu olduðuna vurgu yaptý.

ASELSAN'ýn yurt içinde ve yurt dýþýnda kullanýlan 500'den fazla ürünü olduðunu kaydeden Akyol, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu sayede ASELSAN'a duyulan güveni perçinliyoruz. Bu çalýþmalarýmýz sayesinde Malezya'dan Þili'ye, Polonya'dan BAE'ye kadar çok geniþ coðrafyada varlýk gösteren küresel bir þirket haline geldik. Ülkemizin aydýnlýk yarýnlarý için büyük bir sinerjiyle mesai harcamaya, stratejik iþbirliklerimizi artýrmaya devam edeceðiz. Ürün ve teknolojilerimizde 2030 yýlýna kadar takip edeceðimiz yol haritalarýmýzý oluþturduk. Seri üretim kapasitemizi ve yeteneklerimizi artýrmak için 400 milyon dolarý aþan dört büyük yatýrýmý baþlattýk. Hedefimiz ASELSAN'ý dünyanýn en büyük 30 savunma sanayi þirketinden biri haline getirmek. Yüksek teknolojimizle, kaliteli ve hýzlý üretimimizle, ihracat potansiyelimizle bu hedefe ulaþacaðýz."