Türk savunma sanayisindeki yeteneklerin birleþtirilmesiyle ortaya çýkan Uçaktan Atýlabilir Güdümlü Akýllý Dip Mayýný UÇA, muharebe sahasýnda düþman üzerinde "sürpriz etkisi" yaratacak.
AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, dünyanýn önde gelen savunma sanayisi buluþmalarýndan biri haline dönüþen ve 25-28 Temmuz'da Ýstanbul'da düzenlenecek 16'ncý Uluslararasý Savunma Sanayii Fuarý'nda (IDEF 2023), son dönemde geliþtirilen yerli ve milli teknolojiler gün yüzüne çýkacak.
Fuarda ilk kez sergilenecek en dikkati çeken çözümlerden biri UÇA olacak.
Makine ve Kimya Endüstrisi AÞ, Koç Savunma ve TÜBÝTAK SAGE tarafýndan kendi öz kaynaklarýyla baþlatýlan UÇA Projesi, MK-84 tipi genel maksat bombalarýna GÖKÇE Kanatlý Güdüm Kiti (KGK) ve akýllý hedef tespit ve mayýn ateþleme birimi entegre edilerek, bunlarýn taarruzi deniz mayýnýna dönüþtürülmesini içeriyor.
Uçaklar ve taarruzi insansýz hava araçlarý (TÝHA), UÇA'nýn aerodinamik özellikleri ve sunduðu yeteneklerle düþman deniz üssü çýkýþlarýný, geçiþ güzergahlarýný riske girmeden uzaktan taarruzi mayýnlama yapabilecek.
Tamamýyla yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen UÇA, dünya literatüründe ilk uzun menzilli akýllý dip mayýný olmaya aday bulunuyor.
F-16, F-4, Bayraktar AKINCI, AKSUNGUR gibi MK-84 genel maksat uçak bombasý atabilen envanterdeki hava platformlarýyla taþýnacak UÇA, alçak-orta irtifa hava savunma sistemlerinin menzili dýþýndan yüksek irtifalardan, yüksek hýzlarda býrakýlacak, planör uçuþu ile mayýnlama noktasýna ilerleyecek, radar abzorban kaplama yeteneði sayesinde radara yakalanmadan hedef noktadan denize girecek. UÇA, akustik soðurucu kaplamasý sayesinde suyun içinde sonarlara yakalanmadan hedef gemiyi bekleyeceði deniz tabanýna hassas olarak yerleþebilecek.
UÇA, sahip olduðu sensörlerle hedefleri akustik, manyetik, basýnç izlerine göre tespit ve sýnýflandýrarak düþman gemilerin ve denizaltýlarýn harekatýný kýsýtlayan, MALAMAN hedef tespit ve ateþleme sisteminin özelliklerine haiz etkili bir güdümlü stratejik mühimmat olarak görev yapacak.
DOSTU DA DÜÞMANI DA AYIRACAK
Sualtý Akustik IFF (Dost-Düþman Tanýmlama) Sistemi'ne sahip olacak mayýn üzerinde, basýnç, titreþim, manyetik anomali ve akustik sensörleri yer alacak.
UÇA sahip olduðu bu ileri sensör füzyonu teknolojisiyle hedef gemileri tespit edip imha etme özelliðine sahip olacak.
MALAMAN akýllý deniz dip mayýný geliþtirme süreçlerinde elde edilen tecrübeler ve kazanýlan teknolojik birikimle farklý ihtiyaçlarý karþýlayan fonksiyonel bir mühimmat daha geliþtiriliyor. Geliþtirme süreçlerinin kýsa süre sonra tamamlanmasý ve bu yýl içinde test süreçlerine geçilmesi hedefleniyor.