ABD'nin geçen nisanda Türkiye'yi F-35 projesinden çýkarmasý kararýndan sonra ABD'li hukuk firmasý Arnold & Porter Kaye Scholer ile Türkiye arasýnda yapýlan "F-35 savaþ uçaðý programýna katýlýmla" ilgili lobicilik sözleþmesinin bir yýl uzatýldýðý öðrenildi.
Yeni Þafak'ýn haberine göre, Yeni açýklanan ABD Adalet Bakanlýðý kayýtlarýna göre þirket, Türkiye ile 1.5 milyon dolarlýk yeni bir sözleþme yaptý. Buna göre þirket Türkiye'ye 2022 Aðustos'una kadar "stratejik ve hukuki danýþmanlýk hizmetleri" saðlayacak.
ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satýn almasý nedeniyle Ankara'ya yaptýrým uygulama kararý almýþ ve Nisan 2021'de resmi bildirimde bulunarak Türkiye'yi F-35 projesinden çýkartmýþtý.
Washington merkezli hukuk firmasý Arnold & Porter Kaye Scholer'in, yabancý ülke ve þirketlere hizmet verebilmesi için Yabancý Ajanslar Kayýt Yasasý (FARA) kapsamýndaki sözleþmesini kamuya sunduðu kaydedilirken, þirketten ya da Türkiye tarafýndan konuyla ilgili herhangi bir açýklama yapýlmadýðý bildirildi.
Arnold & Porter Kaye Scholer' daha önce Türkiye Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nýn (SSB) iþtiraki olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri þirketi ile Þubat 2021'de yaklaþýk 6 ay sürecek bir lobicilik anlaþmasý imzalamýþtý.
Anlaþmaya göre þirket Türkiye'ye vereceði hizmetle ilgili olarak þu açýklamayý yaptý:
"Þirketimiz, (Türkiye'ye) Müþterek Taarruz Uçaðý Programý'na katýlýmýnýn devamý için stratejik danýþmanlýk ve rehberlik saðlayacaktýr. Ayrýca ilgili ihracat kontrolleri, yaptýrýmlarý ve ilgili yasal konular hakkýnda danýþmanlýk saðlayabilir."