Roketsan Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Faruk Yiðit'in geçtiðimiz günlerde yaptýðý "Balistik füze savunma sistemi çalýþmalarýna hýz vereceðiz" açýklamasý son yýllarda duymaya alýþtýðýmýz yerli ve milli savunma sanayii hamlesinin yakýn gelecekteki hedeflerinden birini daha ortaya koymasý bakýmýndan son derece önemli.
Bugüne kadar balistik füze koruma kalkanýný belirli zaman aralýklarýyla 'müttefiklerinden' temin eden Türkiye'nin neden böyle bir üretime gitmek istediðini ve muhtemel yol haritasýný Savunma Sanayii Araþtýrmacýsý Anýl Þahin TRT Haber'e anlattý.
[Balistik füzeler konusunda dünyanýn 'kara kutu' ülkelerinden biri de Kuzey Kore.]
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý koordinesinde Ankara'nýn attýðý bu adýmýn neden kritik olduðunu anlayabilmek için balistik füzelerin nasýl çalýþtýðýna dair en azýndan temel bir çerçeve çizilmesi gerekiyor.
Balistik füzeler temel olarak harp baþlýðý, füze kontrol birimi, yakýt tanký, kanatçýklar, motor ve güdüm elektroniðinden oluþan bir füze sistemi olarak kabul ediliyor. Seyir füzesi veya diðer hassas güdümlü mühimmatlarýn aksine balistik füzeler parabol bir yörünge izliyor.
Fýrlatýlýþlarýndan itibaren irtifa almaya baþlayan balistik füzeler, atmosferi aþýp uzaya çýkýyor, akabinde parabol yörünge gereði tekrar atmosfere giriþ yapýyor ve yer çekiminin de etkisi ile çok yüksek hýzlarda hedefe ilerliyor.
Fýrlatma esnasýnda oldukça büyük bir yapýda olan balistik füzelerden geriye, atmosfere girdiði esnada çoðunlukla harp baþlýðý ve bazý elektronik alt sistemler kalýyor. Füzenin menzili ne kadar yüksek olursa çýkacaðý irtifa ve dolayýsýyla hýzý da o kadar yüksek bir seviyeye ulaþýyor.
[Savunma Sanayii Araþtýrmacýsý Anýl Þahin.]
Savunma Sanayii Araþtýrmacýsý Anýl Þahin'e çizdiðimiz çerçevenin ardýndan sürecin nasýl geliþtiðini anlatýrken, "Balistik füzelerin uçuþ sürelerinin önemli bir kýsmý uzayda geçiyor. Bu nedenle tespit edilme ihtimali son derece düþük. Ayrýca atmosfere çok hýzlý bir þekilde girdikleri için de imha edilmeleri oldukça zor" dedi.
Balistik füzenin tespiti için birim maliyetinin milyonlarca dolar olan özel sensörlere ihtiyaç duyulduðunu hatýrlattýðýmýz Þahin, sürecin sadece bununla sýnýrlý kalmadýðý görüþünde:
"Tespit edildikten sonraki süreci de çok zorlu. Ýmha edilebilmeleri içinse geliþtirilmeleri oldukça zor olan anti-balistik füze sistemleri gerekiyor. Bu nedenle bir balistik füzenin imhasý için, onun fýrlatýlýþ anýndan itibaren tespiti ve takibi gerekiyor.
Bazý sistemler, hava savunmanýn yaný sýra taktik balistik füze imhasý da gerçekleþtirebilir. Ancak daha uzun menzile sahip füzeler için özel sensör aðý ve önleyici sistemler mutlak bir gereklilik."
[Ýran'ýn da envanterinde farklý menzillerde balistik füzeler bulunuyor.]
Dünyada balistik füze imhasý gerçekleþtiren savunma sistemi üreten ülke sayýsýnýn oldukça az olduðunu biliyoruz... Peki, Türkiye'nin kendi imkanlarýyla anti-balistik füze üretmesi ne anlama geliyor?
Savunma Sanayii Araþtýrmacýsý Anýl Þahin, Türkiye'nin coðrafi konumu sebebi ile balistik füze tehdidinin yoðun olarak yaþandýðý bir bölgede bulunduðunu hatýrlattýktan sonra þu cevabý veriyor:
"Suriye, Irak ve Ýran, adeta bir balistik füze yuvasý konumunda yer alýyor. Özellikle Suriye'de, nispeten kýsa menzilli olan balistik füzeler terör örgütünün bile eline geçebiliyor.
Ülkemizin kendi anti-balistik füzesini yapmasý bu tehdidin bertaraf edilmesi için hayati öneme sahip. Saydýðýmýz bu ülkelerin tamamýnda iç veya dýþ karýþýklýk söz konusu. Yarýn bir gün bu balistik füzelerin farklý güçlerin eline geçmeyeceðini, geçtikten sonra nasýl bir kullaným refleksi geliþeceðini kimse garanti edemez.
Anti-balistik füze geliþtirmek, oldukça yüksek teknoloji ve zaman isteyen bir husus. Türkiye'nin bu sistemi Roketsan aracýlýðýyla geliþtirmeye baþlamasý da milli güvenlik açýsýndan kritik bir husus.
Muhtemelen ilk etapta, hava soluyan hedefler yani uçak, seyir füzesi vb. hedefler için geliþtirilen ancak en azýndan taktik balistik füze de imha edebilen karma bir sistem ile karþýlaþacaðýz. Ýlerleyen dönemlerde ise safkan bir anti-balistik füze sistemi bekleyebiliriz."
[Cumhurbaþkaný Erdoðan, ROKETSAN baþta olmak üzere ilgili kurumlarýn çalýþmalarýný yakýndan takip ediyor.]
Sensör kýsmýnda ise Aselsan'ýn çalýþmalarý olduðunu anýmsatan Þahin, "Örneðin; Milli Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi (SÝPER) arama radarý olarak Aselsan tarafýndan geliþtirilen ve oldukça yüksek bir menzile sahip olan Erken Ýhbar Radarý Sistemi'ni kullanacak. Roketsan'ýn Anti Balistik Füze Sistemi projesiyle paralel olarak Aselsan balistik füze tespitine yönelik radar sistemlerinin geliþtirilmesine de yönelecektir. Özellikle Roketsan tarafýndan uzay alanýnda gerçekleþtirilen çalýþmalarýn, anti-balistik füze programýna çok olumlu yansýmalarý olacaktýr" dedi.
Suriye, Irak ve Ýran'ýn hedef ülkeyi vurmak için genellikle balistik füzeler kullanacaðýna dikkat çeken Þahin'in üzerinde durduðu bir diðer nokta anti balistik füze sistemi ve radarlarýnýn deniz platformlarýmýza da entegre edilmesi gerekliliði...
[Malatya'daki Kürecik Üssü 2012 yýlýnda NATO tarafýndan balistik füze saldýrýlarýna karþý erken uyarý amacýyla kurulmuþtu.]
Ülkemizin mevcut durumda balistik füze tehdidine karþý nasýl korunduðu sorumuzu da yanýtlayan Anýl Þahin, þunlarý söyledi:
"Þu anda Türkiye, birçok ülke gibi herhangi bir anti-balistik füze sistemine sahip deðil. Yani yarýn bize Suriye'den bir balistik füze gelse, NATO þemsiye altýnda saðlanan ve çok kýsýtlý bir alaný kapsayan koruma sistemleri tarafýndan önleme yapýlmazsa maalesef karþý taraf istediði hedefi vurabilecek noktada.
Özetle þu anki durumda, bölgemizde bir balistik füze ateþlendiði zaman onun hava imha edilmesi oldukça zor bir durum."
Bu tür sistemlerin hem teknik açýdan hem de maliyet bakýmýndan sonra derece zorlu süreçleri beraberinde getirdiðini kaydeden Þahin'e göre Türkiye'nin kendi anti balistik füzesini yapacaðý tarih için net bir þeyler söylemek zor. Ancak çok büyük bir aksilik olmaz ve her þey yolunda giderse projenin ilk etabý, 2023-2025 yýllarý arasýnda büyük mesafe kat etmiþ þekilde karþýmýza çýkabilir.