Türkiye'nin baþarýsý orta güçleri harekete geçirdi! Dünyanýn önde ülkelerini rahatsýz edecek hamle
ABONE OL

Japon basýný, ÝHA/SÝHA üreticisi Baykar'ýn küresel nüfuzunu geniþletmeyi hedeflediðini yazdý.

Baykar'a ait insansýz hava araçlarýn 'asimetrik savaþ'ta deðerli olduðunu kanýtladýðý belirtilen analiz yazýsýnda, Baykar'ýn Ukrayna savaþý sýrasýnda tartýþmasýz dünyanýn en ünlü silahlý insansýz hava aracý üreticisi haline geldiði kaydedildi.

Bayraktar TB2'nin savaþ alanýný kasýp kavurduðu vurgulanýrken yazýda þu ifadeler yer aldý; Tank üstüne tank imha ederek Rusya'nýn Kiev'e yürüyüþünü durdurmada çok önemliydi. Daha önce insansýz hava araçlarý, Azerbaycan, Libya ve Suriye'yi içeren savaþlarýn sonuçlarýný deðiþtirmeye yardýmcý oldu. Sonuç, TB2'ye yönelik küresel talepte bir artýþ oldu. Ýlkinin Katar'a ihraç edildiði 2018'den bu yana Baykar, insansýz hava araçlarý için en az 30 ülke ile sözleþme imzaladý. Geçen yýl Baykar, gelirinin %99'undan fazlasýný oluþturan 1,1 milyar dolarý aþkýn ihracat açýkladý. Temmuz ayýnda, Suudi Savunma Bakanlýðý ile geliþmiþ Akýncý insansýz hava araçlarýnýn satýþý için 3 milyar dolarý aþkýn bir deðere sahip bir anlaþma imzaladý.

Japon basýnýna konuþan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Baykar'ýn baþarýsýnýn Türklere kendilerini yeni bir açýdan düþünme þansý verdiðini söyledi. Bayraktar, "Takipçi olmanýza gerek yok. Lider olabilirsiniz. Sadece bakým veya satýþ yapmanýza gerek yok. Kendi markalarýnýzý oluþturabilirsiniz. Kendi tasarýmlarýnýzý oluþturabilirsiniz. Uçak yapabilirsiniz. Uzay aracý yapabilirsiniz" dedi.

2020'nin sonlarýnda TB2'lerin Türkiye'nin müttefiki Azerbaycan'ýn Karabað bölgesiyle ilgili 44 günlük ihtilafýnda Ermenistan'ý yenmesine yardýmcý olduðundan bahsedildi.

Azerbaycan'ýn TB2'yi Ermeni kuvvetlerinin "komuta ve kontrol sistemlerini, hava savunma platformlarýný ve toplarýný" imha etmek için kullandýðýný söyleyen ABD düþünce kuruluþu Hudson Enstitüsü'nde kýdemli bir araþtýrmacý ve ABD Ordusunda eski bir subay olan Luke Coffey, TB2'lerin Ukrayna'da "ikonik statü" kazandýðýný belirtti.

Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Geliþen Teknoloji Merkezi'nde kýdemli araþtýrma analisti Lauren Kahn, TB2'nin baþarýsýnýn teknolojik sýnýrlamalarýna raðmen geldiðini söyledi. Kahn, "TB2 beklenmedik bir kahraman" dedi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise Japon gazeteye ABD'nin 2019'da Türkiye'yi F-35 ortak taarruz uçaðý programýndan çýkarma kararýnýn kýsa vadeli bir zorluk oluþturduðunu ancak ülkenin kendi yerli varlýklarýný geliþtirmesine yardýmcý olabileceðini söyledi. Bayraktar, "Türkiye'nin savunmadaki baþarýlarý diðer orta güçleri de harekete geçiriyor ve stratejik özerkliklerini de artýracak. Bu, dünya güçlerini rahatsýz edecek" ifadelerini kullandý.