Türkiye'nin baþarýsýný bu sözlerle duyurdular: Türkler Batý'ya rakip oldu
ABONE OL

Savunma sanayi ve silahlanmada millileþme hamleleri ile yoluna emin adýmlarla devam eden Türkiye'nin baþarý basamaklarýný adým adým týrmandýðý süreç dünya kamuoyunda da yer almayý sürdürüyor.

Bulunduðu coðrafyada stratejik konuma sahip olan ve dünya diplomasisinin kilit noktalarýndan biri olan Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayi araçlarýný baþarýyla geliþtirmesi dikkatlerden kaçmýyor.

Ýtalya basýnýndan yer alan makalede; Türkiye'nin dýþ politika hamleleri ve bu hamlelerde belirleyici unsurlardan biri olan savunma sanayi adýmlarý incelendi.

Ankara'nýn günümüzde silah üretimimde yenilikçi ve önemli bir oyuncu olduðunun altý çizilen analizde "Ýkinci Dünya Savaþý'ndan sonra Türkiye Amerikan malzemelerine baðýmlýydý; bu durum yavaþ yavaþ deðiþti ve günümüzün saðlam savunma sektörünü oluþturdu." ifadelerine yer verildi.

"BATIYA BAÐIMLILIKTAN, BÝR RAKÝBE DÖNÜÞTÜ"

Ýhracatta Türkiye'nin savunma sanayi araçlarýnýn büyük pay sahibi olduðu ifade edilerek "Sanayi devrimi" ülkenin konumunu deðiþtirdi. Batýya baðýmlý olmaktan, silah satýþýnda olasý bir rakibe dönüþtü. Ankara'nýn dýþ politikasý da böyle bir geliþmeden etkilenebilir." sözleri kullanýldý.

Analizde, Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðindeki Türk dýþ politikasýnýn baðýmsýz ve Türkiye'nin yararýna bir tavýrla seyrettiði vurgulanýrken "Türkiye NATO ortaklarýyla iþbirliði yaptý ancak ayný zamanda Çin yatýrýmlarýný teþvik etme ve Ruslardan teknoloji alma konusunda da istekliydi. Son zamanlarda Ankara, çoðu batýlý hükümet tarafýndan düþmanca olarak algýlanan çeþitli ülke

SAVUNMA SANAYÝDE ÝTHALAT YÜZDE 80'DEN YÜZDE 20'YE DÜÞTÜ!

2022 yýlýnda Türkiye'nin toplam silah ihracatýnýn sadece 400 milyon dolar olduðuna dikkat çeken analizde "Dýþ aktörlere baðýmlýlýk, savunma cihazlarýnýn yaklaþýk %80'ini ithal etmekten 2022'de sadece %20'ye düþerek önemli ölçüde azaldý. Baþarýnýn nedenlerinden biri, kýsýtlayýcý bir silah ihracatý politikasýnýn olmamasýdýr." deðerlendirilmesinde bulunuldu.

"BAYRAKTAR TB2 BAÞARILI BÝR HÝKAYE"

BAYKAR tarafýndan geliþtirilen silahlý insansýz hava aracý (SÝHA) Bayraktar TB2'nin ele alýndýðý analizde "Bayraktar TB2, istihbarat, gözetleme ve keþif ile silahlý saldýrý görevlerinde kullanýlan taktik insansýz hava aracýdýr. Baykar'ýn ürettiði bu drone, dýþ pazarlarda Türk savunma askeri teknolojisini simgelemeye baþladý. Ukrayna tiyatrosunda yapýlan yoðun kullanýmý nedeniyle yurt dýþýna satýlan bu türden ilk Türk drone olma özelliði taþýyor. Bayraktar TB2'nin en büyük operatörü Türk ordusudur; Bu teknolojinin kullanýlmasý, 2018 yýlýnda Suriye'ye hýzlý müdahale edilmesinin temelini oluþturuyor. Zeytin Dalý Harekatý'nda 400'ün üzerinde PKK'lý terörist sadece ÝHA'lar sayesinde etkisiz hale getirildi. Azerbaycan, Bayraktar TB2 insansýz hava araçlarý sayesinde Daðlýk Karabað'daki Ermeni savunma mevzilerini aþmayý baþardý. Son olarak "Türkiye yapýmý" ÝHA'lar, Sahel'deki terör faaliyetlerine ve Afrika'daki isyanlara karþý mücadelede rol oynadý. Etiyopya Tigray isyancýlarýna karþý." ifadeleri kullanýldý.

TÜRKÝYE'NÝN BRICS'E GÝRMESÝ, TAHMÝNLER VE GELECEK SENARYOLARI!

Türkiye'nin BRICS'e girme teklifinin de incelendiði analizde "Türk savunma sanayisindeki yükseliþin ülkenin politika yapýcýlarýnýn tercihlerini ne ölçüde etkileyeceðini belirlemek zor. Ankara'nýn diðer aktörlerle çok taraflý ve baðýmsýz yaklaþýmýna odaklanmaya devam edeceði kesin olarak varsayýlabilir. BRICS'e girme teklifi gibi son geliþmeler, Türkiye'nin NATO'ya düþman güçlerle yeni iletiþim kanallarý açma isteðinin sinyalini veriyor. Ülkenin gruba olasý eriþimi, dýþ ticaretin yönlendirdiði þekilde basitleþtirilemeyecek dýþ politikasýnda bir dönüm noktasýný temsil edebilir. Bununla birlikte Türk endüstrisi BRICS dostu ülkelerle baðlarýn geliþtirilmesi konusunda olumlu bir teþvik alabilir." açýklamasýna yer verildi.

  • cumhurbaþkaný erdoðan
  • savunma sanayi
  • yerli ve milli savunma
  • defence news
  • Turkish defence