Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaþ uçaðý tedarik etme giriþimleri dünyada geniþ yanký buldu. Yabancý savunma sitelerine konuþan uzmanlar Türkiye'nin Eurofighter hamlesini deðerlendirdi.
Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in "Bu uçaklar Ýngiltere, Almanya ve Ýspanya ile ilgili. Hem Ýngiltere hem Ýspanya 'evet' diyor, þimdi Almanya'yý razý etmek için onlar çalýþýyorlar. O sorunu Ýngiltere ve Ýspanya 'Biz çözeceðiz' diyorlar. Olursa 40 tane Eurofighter uçaðý almayý planlýyoruz" ifadeleri haberde yer verilirken Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Uçaklarý bize verirlerse verirler, vermezlerse çalacaðýmýz kapý mý yok" sözüne dikkat çekildi.
5. nesil milli muharip savaþ uçaðý KAAN'ýn 2030'da hizmete girmesinin beklendiði, F-16'larýn ise Türkiye ile ABD arasýndaki gerilim nedeniyle beklemede olduðu belirtildi.
Uzmanlar, Eurofighter hamlesinin Türkiye'nin ABD ile F-16 müzakerelerinde stratejik bir kaldýraç görevi görebileceðine vurgu yaptý. F-16 belirsizliði karþýsýnda Eurofighter'ýn Türkiye için uygulanabilir bir alternatif olduðu deðerlendirildi.
Avrupalý bir savaþ uçaðý alýmýnýn F-16 tedarikini engellemeyeceði görüþünde bulunan uzmanlar muhtemel bir Eurofighter anlaþmasýnýn F-16 üreticisi Lockheed Martin'in "dünya üzerindeki hakimiyetini" zayýflatacaðýný vurguladý.
KAAN'ýn envantere girene kadar Eurofighter Typhoon savaþ uçaðýnýn Türkiye'ye rahatlama saðlayabileceði dile getirildi.
Almanya'nýn anlaþmayý engellemesi durumunda Türkiye'nin daha uzaktaki baþka seçenekleri aramaya itileceðini söyleyen uzmanlar S-400'ü örnek gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin Rus hava savunma sistemini satýn almasýnýn Batýlý olmayan seçenekleri keþfetmeye hazýr olduðunun bir kanýtý olduðu ifade edildi.