Yunanistan'da ''Hava SOJ'' paniði: Türkiye'nin gerisinde kaldýk
ABONE OL

Hava SOJ Elektronik Harp Uçaðýmýza iþaret eden Yunan medyasý, Yunanistan'ýn elektronik harp konusunda Türkiye'nin gerisinde kaldýðýný yazdý.

Yunanistan'ýn Türkiye ile elektronik savaþ koþullarýna girmesinin trajik sonuçlar doðuracaðýný belirten Yunan basýný, "Çünkü biz dramatik bir þekilde geride kalýyoruz. Elektronik harbe verilen büyük önemin bakanlýk tarafýndan açýklanmasýna raðmen, maalesef Türkiye ile ülkemiz arasýndaki mesafe giderek açýlmaktadýr" ifadelerini kullandý.

YUNANÝSTAN'DA "HAVA SOJ" PANÝÐÝ: TÜRKÝYE'NÝN GERÝSÝNDE KALDIK

Savunma Sanayii Baþkanlýðýnca (SSB) elektronik harp özel görev uçaklarý geliþtirilmesi amacýyla baþlatýlan Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projemiz haberde örnek gösterildi.

HAVA SOJ Projesi kapsamýnda hayata geçirilecek sistemlerin entegre edileceði Bombardier Global 6000 tipi uçaklarda son aþamaya girildiðinden bahsedildi.

HAVA SOJ uçaklarýnýn düþman hava savunmasýný etkisiz hale getirmek, yok etmek veya zayýflatmak için elektronik saldýrý misyonlarý gerçekleþtireceðine vurgu yapýldý.

"HAVA SOJ, YUNANÝSTAN ÝÇÝN BÝR TEHDÝT"

HAVA SOJ uçaklarýnýn sayýsýz yeteneðe sahip olduðundan söz eden Yunan basýný, "HAVA SOJ Yunan Silahlý Kuvvetleri için güçlü bir tehdit oluþturuyor ve bu nedenle bunlarýn angajmaný ve etkisiz hale getirilmesi yüksek öncelik taþýyor. Programýn çok önemli bir özelliði de görev ekipmanlarýnýn tüm kritik sistem ve bileþenlerinin tamamen Türk tasarýmý, geliþtirilmesi ve üretimi olmasýdýr. Bu sayede yurtdýþý tedarikçilere baðýmlýlýk ve performans ve/veya kullanýmdaki sýnýrlamalar ortadan kalkmaktadýr." ifadelerini kullandý.

ASELSAN ve HAVELSAN'ýn son 20 yýlda yerli teknoloji üretiminde önemli ilerlemeler gerçekleþtirdiði anlatýldý.

HAVA SOJ ÝLE ELEKTRONÝK HARP GÖREV SÝSTEMLERÝ MÝLLÝ OLACAK

HAVA SOJ sistemlerine entegre edilecek elektronik harp görev sistemlerinin tamamý yurt içinde ve milli olarak geliþtirilecek ve üretilecek. Proje, geliþtirilecek ürünün yüksek ihracat potansiyeli sayesinde "bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke" olma hedefine de önemli katký saðlayacak.

Teknolojide son nokta olarak deðerlendirilebilecek HAVA SOJ sisteminin Türk Silahlý Kuvvetleri envanterine girmesiyle "savunmada dýþa baðýmlýlýðý asgariye indirmiþ Türkiye" hedefine doðru büyük bir adým atýlmýþ olacak.