Milli helikopter GÖKBEY hakkýnda heyecanlandýran paylaþým
ABONE OL

TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil, 4'üncü GÖKBEY'in test uçuþundan fotoðraflarý paylaþtý. Kotil, Twitter hesabýndan yaptýðý paylaþýma "Ýlk kez havalanan 4'üncü GÖKBEY'imizin test uçuþlarýndan kareleri sizlerle paylaþmaktan mutluluk duyuyorum. Gece gündüz demeden çalýþan tüm deðerli çalýþma arkadaþlarýma teþekkür ediyorum. Daha fazlasý için çalýþmaya her zaman devam edeceðiz" notunu ekledi.

TEI-TS1400 MOTORU ÝSTENÝLEN SEVÝYENÝN ÜZERÝNDE

TEI Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akþit, milli helikopter GÖKBEY'in motorunun 2023'te insanlý uçuþ testlerine baþlayacaðýný duyurmuþtu.

ÝLK MOTOR TESTTE

Test odasýnda þu an Türkiye'nin ilk milli helikopteri olan GÖKBEY'de kullanýlacak yerli ve milli motor var. Burasý özel bir oda. Türkiye için bir ilk olan motor burada testlerden geçiyor. Bu motor yapýlýrken bir test merkezi de yoktu. Bu merkez de uzman test ekibi tarafýndan gerçekleþtirildi. 5 Aralýk 2020'de ilk prototip ortaya çýktý ve testler devam ediyor. Ýþte bu cihazlara baðlanan motor test ediliyor.

YÜZLERCE SAATLÝK TEST

Tabii bugüne kadar yüzlerce saatlik testten geçti. Akýllarda tek bir soru vardý: Motor istenilen performansý gösterebilecek mi? Ýþte burada tüm kabiliyetleri zorlanýyor. Sýcakta ve soðukta test sürecine giriyor. 1 yýl içinde insanlý test süreci baþlayacak. GÖKBEY yerli motorla havalanacak. Test süreci tamamlandýktan sonra seri üretime baþlayacak. Bunun için kritik tarih 2024.

ÝSTENÝLEN SEVÝYENÝN ÜZERÝNDE

Aslýnda burada önemli bir bilgi var. Bu motor 1400 beygirlik bir motor. TEI mühendislerini geliþtirdikleri bu motor kabiliyetlerinin istenilen seviyenin üzerine çýkarak 1570 beygirin üzerinde bir performans gösterdi.

  • TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil
  • gökbey
  • milli savunma sanayi