Türkiye'nin yerli savunma sanayii alanýnda imza attýðý baþarýlar, Çin ordusunun da yakýn takibinde. Çin Halk Kurtuluþ Ordusu'nun (PLA) resmi yayýn organý PLA Daily, savaþ gemileri ve savunma sistemleri alanýnda imza atýlan baþarýlarý, sayfalarýna taþýdý.
Makalede, "Dünya Kupasý'nda Katar'ýn özel misafiri" olarak nitelendirilen Türk Donanmasý'na ait Burgazada fýrkateyni, birçok Ortadoðu ülkesince tanýndýðý belirtildi. Türkiye'nin MÝLGEM projesi, kapsamýnda üretilen ADA sýnýfý üçüncü gemisi Burgazada'nýn, 2018 yýlýnda Ýstanbul Tersanesi'nden suya inerek görevine baþladýðý hatýrlatýldý.
TÜRKÝYE ÝZLEYÝCÝDEN KATILIMCIYA DÖNÜÞTÜ
Makalede, ABD Kongresi'nin 1974'te, Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn baþlamasýyla Türkiye'yi þaþýrtacak bir karar aldýðýný ve ülkeye silah ambargosu uyguladýðý hatýrlatýldý. Ambargo nedeniyle, ABD yapýmý 10'dan fazla muhribi teslim alamayan ve filosu geliþmiþ savaþ gemilerinden yoksun olan Türkiye'nin, utanç verici bir durumla karþý karþýya kaldýðý ifade edildi. Ambargonun, doðrudan ve dolaylý milyarlarca dolar ekonomik kayba yol açtýðý belirtildi.
O günlerden ders alan Türkiye'nin, kendi gücüyle savaþ gemisi üretmek için harekete geçtiði belirtildi. Milli Gemi projesi MÝLGEM'in baþlamasýyla, Türk gemi inþa sanayiinin kendi gücüne dayanarak gemi inþasý yolunda baþarýyla ilerlediði ve dünyada gemi inþasý sahnesindeki bir izleyiciden katýlýmcýya dönüþtüðü ifade edildi.
Hükümetin, 2004 yýlýnda MÝLGEM'i yeniden planlayarak 1,5 milyar dolar yatýrým yaptýðý belirtilirken, yerli bir modern savaþ gemisi inþa edilmesi kararý alýndýðý ve dört yýl sonra, Heybeliada'nýn suya inerek dünyayý þaþýrttýðý vurgulandý.
Türkiye'nin, inovasyonun temellerini attýðý, 50'nin üzerinde bilimsel araþtýrma enstitüsü ile iþ birliði yaptýðý ve tasarým ekipleriyle çalýþarak üretim hatlarý inþa ettiðine dikkat çekildi.
"ERDOÐAN TAM BAÐIMSIZLIÐIN ÖNEMÝNÝ VURGULUYOR"
PLA Daily makalesinde, Türkiye'nin sadece savaþ gemisi ihtiyacýný karþýlamadýðý, ayrýca bu alandaki ihracat rakamlarýný da katladýðý belirtilirken, þu ifadelere yer verildi:
"Pakistan, Temmuz 2018'de 4 adet ADA sýnýfý korvet satýn aldýðýný açýkladý. Bu, o dönem Türkiye'nin en büyük savunma donanýmý ihracatý projesiydi. Bunu, Kazakistan ve baþka ülkelerden alýnan sipariþler izledi. 2002 yýlýnda 200 milyon dolar seviyesindeki savunma ihracatý 2020 itibarýyla 2 milyar dolarý geçti. Türkiye, büyük ölçekli bir hava savunma fýrkateyni inþa etmeyi hedefliyor 2002 yýlýnda 200 milyon dolar seviyesindeki savunma ihracatý 2020 itibarýyla 2 milyar dolarý geçti. Türkiye, büyük ölçekli bir hava savunma fýrkateyni inþa etmeyi hedefliyor"
Türkiye'nin Ýstanbul Tersanesi'nde, daha sonra ADA sýnýfý tasarýmýna dayanýlarak geliþtirilen daha ileri bir model olan Ýstanbul sýnýfý fýrkateyni tanýtýldýðý bu geminin donanýmlarýnýn yerlilik oranýnýn yüzde 80'e ulaþtýðý belirtildi.
Makalede, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmlara atýfla, "Erdoðan savunma sanayiinde tam baðýmsýzlýðýn önemini vurguluyor" ifadesine yer verildi. Türkiye'nin sadece 4 yýlda, gemi inþa sanayisinde bir çýðýr açtýðý belirtildi.
Makalede, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satýn almasýndan sonra ABD ile yaþadýðý krizin, yine bir ABD ambargosu ile sonuçlandýðýna dikkat çekildi. Bunun üzerine Türkiye'nin de hýzlý bir þekilde HÝSAR sistemini geliþtirdiði ifade edildi.
HÝSAR'ýn menzilinin çok uzun olmasa da, komþu ülkelere göre savunma kabiliyeti üstün bir sistem olduðu belirtilirken, þu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, 35 mm'lik uçaksavar mühimmatlarý ve Atmaca gemisavar füzeleri gibi yerli sistemlerle donatýlmýþ savaþ gemilerini modernize etme çabalarýný sürdürüyor. Türk ordusu, mart ayýnda Avrupalý teþekküller ile iþ birliði yapma konusunda anlaþtý. Türkiye, en iyi örnekleri çalýþýp donanýmlar geliþtirerek gemi radarlarý, muharebe ve silah sistemleri üretecek."