CIA'nýn eski yöneticisi Paul Kolbe, Wall Street Journal'de kaleme aldýðý bir makalede, Türkiye'nin S-400 sistemlerini Ukrayna'ya vermesi önerisinde bulunmuþtu.
Ardýnda New York Times'ta yer alan bir haberde, ABD'li yetkililerin Ankara'nýn Rus yapýmý S-400'leri Ukrayna'ya transfer etmesi yönünde bir fikir ortaya attýðý iddia edilmiþti.
Son olarak haber ajansý Reuters da ABD'li yetkililerin bu görüþü gayri resmi þekilde dile getirdiðini ve ortada resmi bir önerinin olmadýðýný, ABD Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Wendy Sherman'ýn Türkiye ziyaretinde konunun kýsaca gündeme geldiðini ileri sürmüþtü.
ABD tarafýnca Türkiye'nin Rusya'dan satýn aldýðý S-400 hava savunma sisteminin Ukrayna'ya verilmesi önerisinde bulunulduðu iddiasý, Türkiye'nin hava savunmasýnýn zayýflamasýný isteyen birçok kesim tarafýndan sevinçle karþýlanmýþtý.
Yunan medyasý konuyu günlerce gündemde tutmuþ ve ABD'nin bu yönde adýmlar atmasýný destekler nitelikte haberler yayýnlamýþtý.
Öte yandan askeri uzmanlar ve savunma analistleri, Türkiye'nin S-400'lerini ABD'ye verme ihtimalinin olmadýðýný, Ankara'nýn kesinlikle böyle bir þeyi kabul etmeyeceðini söylemiþti.
Yunan basýnýnda yer alan bazý haberlere göre Amerikalýlar, Yunanistan'a Kiev'e askeri yardým saðlamasý ve Yunan Silahlý Kuvvetleri'nin cephaneliðinde bulunan Rus yapýmý S-300 savunma füzelerini Ukrayna'ya göndermesi için baský yapýyor.
Yunanistan tarafý imkanlarý dahilinde zaten Ukrayna'ya yardým ettiðini savunuyor. Yunan basýnýnda yer alan haberlerde, "Ýttifak'ta Rus silah sistemlerine sahip birkaç ülkeden biri, ancak Yunanistan'ýn Ukraynalýlar için S-300 sistemlerini yakmasý yönünde baský yapýlýyor." ifadelerine yer verildi.
ABD ve Ukrayna'nýn Rus silahý aramasýnýn baþlýca nedeni, Ukrayna cephaneliðine anýnda entegre olabilmeleri ve Rusya'nýn geliþmiþ seyir füzeleri de dahil birçok hedefi görebilmeleri.
Geçtiðimiz aydan beri Slovakya, elindeki S-300 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya gönderiyor.
Yunanistan'dan da benzer bir hamle isteyen ABD, Atina'ya evet demesi ve Yunan S-300'ün Ukrayna'ya nakledilmesi için baskýlarý sürekli artýrýyor. Yunanistan ise, Türkiye'yi gerekçe göstererek, 'tehdit altýndayýz' dediði ve teklife sýcak bakmadýðý bildiriliyor.