Türkiye'yi tercih etmiþlerdi... Atak'ýn teslimatý bu hafta gerçekleþecek
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla TUSAÞ'a ait Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Merkezi, Kompozit Üretim Binasý gibi bir dizi tesis ile Ankara Uzay ve Havacýlýk Ýhtisas Organize Sanayii Bölgesi'nde (HAB) faaliyet gösterecek 16 fabrika için Milli Teknolojiler ve Yeni Yatýrýmlar Toplu Açýlýþ Töreni düzenlendi.

Temel Kotil, TUSAÞ Kahramankazan Yerleþkesi'nde düzenlenen törende yaptýðý konuþmada, MMU Mühendislik Merkezi tamamlandýðýnda 2 bin 300 mühendise ev sahipliði yapacaðýný söyledi.

Proje için halen 1000'i TUSAÞ, 300'ü diðer Türk savunma ve havacýlýk þirketlerinden olmak üzere 1300 mühendisin çalýþmalar yürüttüðünü anlatan Kotil, bu sayýnýn gelecek sene sonunda 2 bine çýkacaðýný, hangarýn yapýmýyla 1000 teknisyenin de ekibe dahil olacaðýný dile getirdi. Kotil, "3 bin kiþi Milli Muharip Uçaðý yapmak için bu tesislerde çalýþacaklar." diye konuþtu.

Bu sene sonunda tamamlanacak rüzgar tünelinin Avrupa'daki ikinci büyük rüzgar tüneli olacaðýna iþaret eden Kotil, bu tesisin Türkiye'deki tüm projelere hizmet edeceðini kaydetti.

Þirketin yürüttüðü projelere iliþkin de bilgiler veren Kotil, "Hürkuþ'tan 2 tane Nijer'e satmamýz nasip oldu. Hava Kuvvetlerimize þubat ayý içerisinde 6 tane Hürkuþ teslim ediyoruz. Hürjetimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yýlýnda ilk uçuþunu yapacak, 2025'te teslimatý gerçekleþecek. Malezya'daki ihaledeyiz. 18 tane Hürjet benzeri uçak alacaklar. 2025'te 18 uçaðýmýzý ihraç etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Kotil, MMU'nun da 2023'te hangardan çýkacaðý bilgisini verdi.

- Atak helikopteri Filipinler yolcusu

Atak helikopterinde 69 teslimat gerçekleþtirdiklerini bildiren Kotil, "Filipinlere 2 helikopterimiz cumartesi günü gidiyor. Toplam 6 helikopter ihraç ettik. Bu helikopterlerin aðabeyi olan 11 ton aðýrlýðýnda, 1 ton mühimmat taþýyan helikopterimiz de 100'üncü yýlýmýzda semalarýmýzý renklendirecek. Tüm güç sistemiyle bunun kýz kardeþi olan 21 kiþi taþýyacak, ayný zamanda uçak gemimize de inebilecek olan helikopterimizi de 1 yýl sonra semalarda göreceðiz." diye konuþtu.

Son 5 yýlda 700 milyon dolarlýk yatýrým yaptýklarýný anlatan Kotil, bu süreçte Kompozit Binasý, Uzay Sistemleri Binasý, Lojistik Binasý gibi tesisleri tamamladýklarýný bildirdi.

Bu dönemde 8 bin 319 kiþinin þirkete baþladýðýný ifade eden Kotil, þirketin toplam personel sayýsýnýn 12 bine çýktýðýný söyledi. Kotil, 2022'de 1200'ü mühendis toplam 2 bin 200 kiþi daha istihdam edeceklerini dile getirdi. Temel Kotil, "2028'de 10 bin mühendis ve 10 bin teknisyenle dünyada ilk 10'a giren bir þirket olmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

  • Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ
  • TUSAÞ
  • TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil