TUSAÞ Genel Müdürü Kotil duyurdu: Türkiye'nin ilk yerli jet uçaðý Hürjet için geri sayým baþladý!
ABONE OL

Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde düzenlenen, Anadolu Ajansýnýn medya paydaþý olduðu TEKNOFEST KARADENÝZ, Samsun Çarþamba Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

TUSAÞ, festivalde, Gökbey, Hürjet, Milli Muharip Uçak, Anka, Aksungur gibi hava araçlarýný sergiliyor, katýlýmcýlara yönelik çeþitli etkinlikler düzenliyor.

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine, TEKNOFEST'in gençlere yönelik gerçekleþtirildiðini ve onlarý harekete geçirdiðini söyledi.

Þirket olarak festivale her yýl kendilerini geliþtirerek geldiklerini dile getiren Kotil, bu yýl simülatörlerle uçuþ deneyimi yaþattýklarýný, çocuklara yönelik robotik eðitimler verdiklerini ifade etti. Kotil, "Uçak yapmanýn o kadar da zor bir þey olmadýðýný çocuklara, gençlere anlatmak istiyoruz. Etkinlik amacýna ulaþýyor, Samsun'da ilgi çok yüksek. Civar illerden de geliyorlar. Bundan sonra hangi þehirde olur bilmiyorum ama gittiði yere renk getirdiði kesin. Azerbaycan'da þunu gördük, yurt dýþý bile olsa TEKNOFEST gidince gençlerde ayný heyecan oluþuyor. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn dediði gibi TEKNOFEST kuþaðý 'Yaþým ne olursa olsun ben teknolojide varým' demek. Çok mutluyum." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN ASIL BÜYÜK SERVETÝ BURADAKÝ GENÇLER"

Kotil, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluþ yýl dönümüne hazýrlandýklarýný belirterek, "18 Mart 2023'e Hürjet, Milli Muharip Uçak ve Atak-2'yi hazýrlýyoruz." diye konuþtu.

Milli Muharip Uçak'ý yapmanýn ülkenin bekasý için çok önem taþýdýðýný, Hürjet'in, Atak-2'nin çok güzel projeler olduðunu vurgulayan Kotil, "Türkiye'nin asýl büyük serveti buradaki gençler. Bunlarýn devamýný saðlayacaklar. Milli Muharip Uçak'ý, hepsini yapabilirsiniz ama taban gelmiyorsa bir defaya mahsus olur, biter. Bir defa yapmaya deðmez. Ýþte bu onun heyecaný, çocuklarýn gözünde görüyorsunuz." ifadelerini kullandý.

- 18 MART 2023'E GÝDERKEN PROJELERDE SON DURUM

Temel Kotil, 18 Mart 2023'e giden süreçte 205, 204, 203 gün þeklinde geriye saydýklarýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Geri sayým sýfýra geldiðinde inþallah Allah verdiðimiz sözü tutmamýzý nasip eder. Projeler aynen, yoðunlukla devam ediyor. Hürjet'in final assemblesi (montajý) bitmek üzere, içi giydiriliyor, yakýnda iniþ takýmlarýnýn üzerine konulacak. Yer testleri ve 18 Mart 2023'teki uçuþa yoðunlaþmýþ durumdayýz. Uçaðýmýzýn çok güzel bir mock-up'ý (modeli) burada sergileniyor. Atak-2 ile yýlýn ilk aylarýnda uçacaðýz. Milli Muharip Uçak'ýmýz þu anda yapýlýyor. O da 18 Mart 2023'te hangar çýkýþýný gerçekleþtirecek. Gökbey'in gösteri uçuþu vardý, o manevralara helal olsun, çok göz doldurucu manevralar yaptý. Þu anda satýþa hazýr bir Gökbey'imiz var, seri üretimini yapýyoruz, jandarmaya teslim edeceðiz. Saðlýk Bakanlýðýna ambulans helikopteri olarak vereceðiz. Ne kadar pervaneli olsa da bir savaþ uçaðýndan farksýz olan Hürkuþ'umuz uçtu. Canavar gibi motoru var. Ürünlerimiz çýkýyor, burada sergiliyoruz. Bir taraftan satýþlarýmýz gerçekleþiyor. Hürkuþ, Atak, Anka, Aksungur özelinde uluslararasý satýþlarýmýz çok iyi gidiyor. Hem þirketimize hem ülkemize bereket gelecek."

- "KRALLAR, CUMHURBAÞKANLARI GELÝYOR"

Kotil, þirkete yabancý ülkelerden üst düzey devlet adamlarýnýn gerçekleþtirdikleri ziyaretlerin anýmsatýlmasý üzerine, "Krallar, cumhurbaþkanlarý, baþbakanlar bizi ziyaret ediyorlar. TUSAÞ ilgi görüyor. Kendimizi anlatýyoruz, herkese gösteriyoruz. Tüm dünyaya dediðimiz þu; 'Gelin ne yapýyorsak gösterelim size. Gösterecek yapýmýz, tecrübemiz, baþarýmýz, ürünlerimiz var.' Bu, Türkiye için çok güzel. Gençler tümüyle devreye girdiðinde çok daha farklý bir Türkiye olacak. Bu süreç baþladý, artýk durmaz." dedi.