TUSAÞ Genel Müdürü Kotil: Türkiye devrim yaptý!
ABONE OL

Kotil, KartalDernek tarafýndan düzenlenen "Zirve Kartal: Giriþimcilik ve Ýnovasyon Zirvesi"nin son gününde "Havacýlýk ve Uzay Sanayi" baþlýklý konuþma yaptý.

Konuþmasý sýrasýnda öðrencilere tavsiyelerde bulunan Kotil, "Sizlerin sorumluluðu var. Sizlere Türkiye'nin çok ihtiyacý var. Herkese çok ihtiyacý var ama ilk binde 6'ya daha fazla var." ifadelerini kullandý.

Dünyanýn çok deðiþtiðine iþaret ederek, dijital ortamýn çok ciddi bir devrim yaptýðýný, bilgiye ulaþmanýn çok kolay olduðunu aktaran Kotil, þunlarý kaydetti:

"Bugüne kadar olan geliþmelerin katlarý önümüzde gidiyor. Hidrojeni evcilleþtirdiðinizi düþünün, yani hidrojen reaktörü yaptýnýz. Þu anda çalýþýlýyor. Almanlar çok harcýyorlar. Hidrojeni evcilleþtirirseniz onu da bir uçaðýn içine koyarsanýz kolay kolay bitmeyen enerjiyle ben Mars'a gidebilirim. Bunu görecesiniz. Allah'ýn izniyle siz göreceksiniz ama yapan olun. Bunu yapan olun. Bugünkü baþarý gözünüzü kamaþtýrmasýn. Savunma sanayinde on numara baþarýmýz var ama gözünüz kamaþmasýn. Fazlasý var. Çok fazlasý var. Türkiye savunma sanayinde devrim yapýyor ama sizin (gençlerin) ikinci devrimi yapmanýz lazým.

Þimdi Türkiye nasýl devrim yapýyor? Türkiye kendi ÝHA'sýný yapýyor. Bayraktar ve TUSAÞ olarak biz TB2 Akýncý, Kýzýlelma, Aksungur, Anka ve yeni bir uçaðýmýz da olacak ÝHA yapýyoruz. Bu çok önemli. Ýnsansýz uçak yukarýda bekliyor düþman geldiði zaman sýnýrlarýmýzý koruyor. Milli Muharip yapýyoruz, beþinci nesil savaþ uçaðý. Amerikalýlarýn F22, F35 iki uçaðý var. Ruslarýn Su-57 uçaðý var. Bir de Çinlilerin J-20 uçaðý var. Bir de Türklerin Türk savaþ uçaðý var Milli Muharip. Bu beþinci nesil savaþ uçaðý."

Türkiye'nin artýk kendi gemisini, denizaltýný yapabildiðini aktaran Kotil, "Ben bu sektörde 6 yýldan beri varým. Daha önce Türk Hava Yollarý'ndaydým. Öðrendiðimiz þu, konu ülkenin savunmasýysa kimseye selam duramazsýnýz. Bir þeyler almamýz gerekiyor yurt dýþýndan yabacýlar o kadar nazlanýyorlar ki parasýný veriyoruz ya. Almanya ile ilgili çok enteresandý, Gökbey'in diþli kutusu yapýlacaktý. Gittik, geldik yapýlmýyor. Biz kendimiz yapýnca Almanlar gönderdi. Uzayan kol bizden olsun diyorlar. Yapacaksýnýz arkadaþlar. Türkiye savunma sanayinde Allah'a þükür þu anda kendine yeterli. Ama aldýðýnýz yerin üzerine koymanýz lazým." deðerlendirmesini yaptý.

Kotil, öðrencilere kendilerini donanýmlý þekilde yetiþtirmeleri bakýmýndan tavsiyelerde bulunarak, "Bu ülkenin size ihtiyacý var. Türkiye çok güzel yapýyor ama bu sizi o kadar rahatlatmamalý. Çünkü bunun daha büyüðü var." diyerek, sözlerini tamamladý.

Temel Kotil'e konuþmasýnýn ardýndan plaket takdim edildi. Zirve, konuþmalarýn ardýndan sona erdi.