Milli Muharip Uçak için heyecanlandýran açýklama: Roll-out'a hazýrladýk, gün bekliyoruz
ABONE OL

Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden Milli Muharip Uçak, yoðun þekilde hangardan çýkýþ törenine hazýrlanýyor.

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Genel Müdürü (TUSAÞ) Temel Kotil, AA muhabirine, þirketin projelerine iliþkin bilgi verdi.

Üzerinde çalýþtýklarý Milli Muharip Uçak, Hürjet, Anka-3 ve jandarmaya teslimatýna hazýrlanýlan Gökbey'in komplike sistemler olduðunu belirten Kotil, iþler ne kadar paralelleþtirilebilirse bunlarýn o kadar kýsa zamanda bitirilebileceðini söyledi.

Kotil, bir tasarým yapmak için belirli mühendislerin, belirli gün boyunca çalýþmasý gerektiðine iþaret ederek, þöyle konuþtu:

"Akýþkanlar mekaniði, CFT'ciler, termal analizciler, yapýsal analizciler, sistemciler, hidrolikçilerin belirli bir saati vermeleri gerekiyor. Bunu kýsaltmanýn yolu yok. Kullandýðýmýz yazýlýmlar iþleri daha çabuk yapmayý saðlýyor ama günün sonunda belli bir adam/saati koymak lazým. Ýþlemleri ne kadar paralelleþtirirseniz o kadar kýsaltýyorsunuz. Mühendis sayýmýz 6 bine yaklaþtý, bir ordumuz oluþtu. 1200 kiþiden 6 bin kiþiye geldik. Artýk olaylarý paralelleyebiliyoruz. 50 bin çekirdekli süper bilgisayarýmýz var. Bütün bu çekirdekler ayný anda analiz yapýyorlar. Komplike bir analizi parçalara bölüp sonuçta birleþtirip veriyorlar. Mühendis sayýmýz çok iyi gittiði için yýlda 1000 mühendis artýrýyoruz. Aslýnda verdiðimiz sözleri erken tutacaðýz."

Teknisyen sayýsýnýn da yaklaþýk 6 bine ulaþtýðýný aktaran Kotil, imalat konusunda da Türk sanayisinden çok yararlandýklarýný bildirdi.

Kotil, bir firmanýn Atak-2'nin ön gövdesinin çok önemli bir kýsmýný yapýp getirdiðini ifade ederek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Günün sonunda her gün biraz daha öðreniyoruz. Neyi öðreniyoruz, çok yapmayý. Ýnþallah çabuk çabuk bunlarý yetiþtirip, teslim edeceðiz. Ýþin kabasýný aldýk. Daha ilk uçuþlar gerçekleþmedi. Milli Muharip Uçak, Hürjet, Atak-2 geliyorlar. Hýzlanan bir TUSAÞ göreceðiz. Neden, yatýrýmlarýmýz bitmek üzere, daha çok mühendisimiz, teknisyenimiz var. Tezgahlarýmýz gelmek üzere. Türkiye'deki piyasayý daha iyi kullanýyoruz, dünyayý kullanýyoruz. Yurt dýþýndaki tezgahlarý da kullanmaya baþladýk. Çünkü yeterince tezgah Türkiye'de olmayabiliyor. 6 metre 5 eksenli tezgahý 40-50 gün meþgul eden parçalar var. Dolayýsýyla Türkiye'deki bütün tezgahlar bize çalýþsa yetmiyor. Onun için dünyaya yayýlmak üzereyiz. Ayný anda birden çok iþi yaptýðýmýz sürece süreler kýsalýyor."

- AYAKLARI ÜZERÝNDE DURMA SIRASI ATAK-2'DE

Kotil, Milli Muharip Uçak Projesi'nde kamuoyuna yansýyan fotoðraflara iliþkin, "Milli Muharip Uçak'ýmýzý motor çalýþtýrarak 'roll-out'a (hangardan çýkýþ) hazýrladýk. Bundan sonra tören için Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzdan gün bekliyoruz." ifadesini kullandý.

Hürjet'in protopilerinden birinin mekanik teste girdiðine dikkati çeken Kotil, uçacak Hürjet'in de iniþ takýmlarý üzerinde olduðu bilgisini verdi.

Kotil, Atak-2 helikopterinin gövdesinin bitmek üzere olduðunu, onun da yakýnda iniþ takýmlarý üzerine geleceðini belirterek, "Ýniþ takýmlarý üzerinde durmak, yavru güvercinler gibi yürümeye baþladýklarý anlamýna geliyor. Ýnþallah söz verdiðim tarihleri tutacaðýz." diye konuþtu.

- 2023'TE 3 BÝN KÝÞÝ DAHA ÝSTÝHDAM EDÝLECEK

Temel Kotil, yaklaþýk 3 bin kiþi aldýklarý 2022 yýlýnda çalýþan sayýsýnýn 13 bine ulaþtýðýný ve benzer sayýdaki iþe alýmla bu yýlý 16 bin kiþiyle bitireceklerini bildirdi.

Gençlerin bir an önce bitirmek, ürünü görmek isteyen, aceleci genç ruhlarla geldiðini vurgulayan Kotil, Türkiye'nin en iyilerinin kendilerine baþvurduðunu ve iyilerin iyilerini seçtiklerini anlattý. Kotil, gençleri mezun olmadan iþe aldýklarýný, geçen yýl 300 kiþiyi bu þekilde bünyelerine kattýklarýný, bu yýl sayýnýn daha da artacaðýný söyledi. Gençlerin peþine düþtüklerine iþaret eden Kotil, yeni yetenekler kazanmak için doðrudan üniversitelerde faaliyet göstermeye baþladýklarýný kaydetti.

- 10 MÝLYAR DOLAR ÝHRACAT YAKIN

Türk savunma sanayisinin ihracatta çok iyi performans sergilediðine dikkati çeken Kotil, 2022'de yaklaþýk yüzde 40'lýk artýþla 4 milyar dolarýn üzerine çýkýldýðýný söyledi.

Kotil, TUSAÞ'ýn ihracat sözleþmelerinde asýl teslimatlarýn bu yýl olacaðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Biz daha çok uçak parçasý ihraç eden bir þirkettik. TEI'yi de konsolide ederek yýlda yaklaþýk 700 milyon dolarlýk ihracat yapýyorduk. Þimdi direkt ürün, savunma ürünü Anka, Aksungur, Hürkuþ, Atak var. Gökbey ile ilgili çok ciddi yurt dýþý görüþmelerimiz var. Hürjet sýrada. Onlarýn teslimatlarý 2023'te olacak. Onun için rakamlar katlanacak. Türkiye, savunma sanayisi ihracatýnda çok yakýn zamanda 10 milyar dolarý görecek, onun üzerine çýkacak. ABD, Rusya özel bir durumda, ihracatý ne kadar iyi gidecek emin deðilim ve Çin ihracatta þu anda lider pozisyonda gözüküyorlar ama Türkiye hemen arkalarýndan geliyor. Almanya ve Fransa'nýn önüne geçtiðimizi söylüyorum."

- YENÝ HÜRKUÞ DÜNYADAKÝ RAKÝPLERÝNÝ GEÇECEK

Atak-2'nin uçmaya hazýrlandýðýný, Hürkuþ'un ise ihracatýna baþladýklarýný vurgulayan Kotil, "Hürkuþ ile ilgili Ýsviçre ve Brezilyalý rakiplerimiz var. Bir tasarým yenilemeyle rakiplerin önüne geçme durumundayýz, onu yapýyoruz. Savunma sanayisinin özelliði þu, alternatif ürünlerden iyi olmak zorundayýz. Yeni Hürkuþ alternatiflerinden çok daha iyi olacak. Hürkuþ'umuz iyi ama hafifleyerek daha iyi olacak." dedi.

- ANKA-3 KENDÝNÝ GÖSTERMEYECEK, HIZLA HEDEFÝNE ULAÞACAK

Ýnsansýz savaþ uçaðý Anka-3 projesine iliþkin sorularý da yanýtlayan Kotil, "Uçaklarýmýzýn yanýnda eskort edecek. Bayaðý büyük, Aksungur'dan daha güçlü, atak. Anka-3'ü önümüzdeki aylarda ortaya çýkaracaðýz. Radara karþý daha duyarlý, kendini göstermeyecek. Üzerindeki sistemleri hýzlý þekilde hedefi olan yerlere götürecek. Süpersonik hava aracý ise biraz daha sonraki yýllarda gelecek." diye konuþtu.

2023 baþý itibarýyla birçok ürünlerinin kanatlanmaya baþlayacaðýný vurgulayan Kotil, "Bu ürünlerin satýn alýnmasý bizi çok farklý bir dünyaya getiriyor. Baþarýlý bir TUSAÞ'ýmýz vardý ama çok farklý bir TUSAÞ geliyor. Ýlk Hürjet'i, Atak-2'yi, Milli Muharip Uçak'ý teslim ettiðimiz zaman dünya çok deðiþecek." deðerlendirmesinde bulundu.