Uçaktan çekilen fotoðrafa çarpýcý yorum: ABD bunu hayal bile edemez
ABONE OL
13 Aralýk'ta, Þangay yakýndalarýnda bir uçak penceresinden çekilen ve sosyal medyada paylaþýlan aþaðýdaki fotoðraf, Çin'in askeri modernizasyonuna ve üretimine iliþkin çarpýcý bilgilere dair bilgi verdi.
 
 
Forbes'a konu olan fotoðrafta yakýn zamanda inþa edilmiþ dokuz Çin savaþ gemisini gösteriyor. Forbes'a göre bu gemiler en yakýn görüntüde yeni inþa edilmiþ 4 adet muhrip görünüyor. Bunlardan ikisi, ABD'nin Arleigh Burke Sýnýfý AEGIS muhriplerine eþdeðer, Type-052D hava savunma muhripleri. 7.500 tonluk bu muhripler, uzun menzilli yerden havaya füzeler ve seyir füzeleri de dahil 64 büyük füze taþýyabiliyor.
 
Diðer ikisi daha büyük olan Type-055 gemileridir. Bunlar ayný zamanda hava savunma muhripleri olarak da tanýmlansa da, büyüklükleri açýsýndan farklý gemilerdir. Örneðin taþýdýklarý füze sayýsý 100'den fazla, yani diðer muhriplerin iki katýdýr.
 
Fotoðrafta PLAN'ýn geniþleyen amfibi savaþ gemileri filosundan yük taþýyacak bazý 'hovercraft'lar da var. Bunlar, tank gibi araçlarý ve askeri techizatlarý gemiden kýyýya taþýmak için kullanýlacak, ABD'deki LCAC'lara benzer görevler üstlenecek.
 
Tersanede Yuan Wang Sýnýfý uydu ve füze izleme gemisinin bulunduðu görülüyor. Okyanuslarda seyretmeye uygun gemi, bir diz uydu ve dev çanak antenlere sahip. Bu gemi ayný zamanda füze testleri içinde kullanýlabiliyor.
 
Ancak fotoðraftaki en çarpýcý detay, devasa vimçlerin altýndaki Type-003 adýyla anýlan Çin'in en yeni uçak gemisi... Type-003'ün ABD donanmasýndaki Ford Sýnýfý uçak gemilerindeki gibi elektromanyetik fýrlatma sistemine sahip olduðu ileri sürülüyor.
 
BUZ DAÐININ SADECE GÖRÜNEN YÜZÜ
 
Bu görüntü Çin deniz modernizasyonunun ilginç bir resmini çiziyor, Çin gemi ve denizaltýlarýný inþa ettiði tek tersane deðil.
 
Tersanede üretilen ve fotoðrafta görülmeyen denizaltýlarla birlikte bütün muhripler, çeþitli amaçlarla üretilen gemiler ve en önemlisi yeni nesil uçak gemisi, çok daha büyük bir inþaat programýnýn sadece bir parçasý ve bu tersane Çin genelinde benzer þekilde etkileyici birçok tersaneden sadece biri.
 
CNAS: AMERÝKA'YI KENDÝ OYUNUNDA YENECEK
 
Haziran ayýnda, Washington merkezli bir düþünce kuruluþu olan 'Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi (CNAS)', Çin'in endüstriyel ve teknolojik yeteneklerinin "Amerikalýlarý kendi oyunlarýnda yenmesine" yardýmcý olabileceðini ve silah yarýþýnda avantaj elde edebileceðini savundu.
 
CNAS'nin makalesinde, Pekin'in teknolojik ilerleme ve nihayetinde teknolojik hakimiyet elde etmek için çabaladýðý vurgulanarak, ''Sovyetler hiçbir zaman ABD'ye yetiþemedi. Amerika'nýn teknolojik üstünlüðünün üstesinden gelemedi. Ancak bu Çin için geçerli olmayabilir.'' ifadelerine yer verildi.
 
Diplomat to the National Interest gibi pprestiji yayýn kuruluþlarý da, Çin'in askeri modernizasyonunun ABD'ye "bir meydan okuma" olduðunu ve bu çalýþmalarýn Washington'a endiþelenmek için "iyi nedenler" verdiðini belirtti.
 
RUS UZMANLAR: AMERÝKALILA HAYAL BÝLE EDEMEZ
 
Konuya iliþkin açýklamalarda bulunan Rus uzmanlar, Pekin yönetiminin deniz kuvvetlerindeki moderleþtirmeyi, modernizasyonunun temel taþý haline getirdiðini söyledi.
 
Uzmanlara göre Çin, gücünü dünyanýn herhangi bir köþesine yansýtabilen küresel bir askeri güç olma rolü peþinde koþuyor ve ABD'nin bununla mücadele edecek endüstriyel kapasitesi olmayabilir.
 
Siyaset bilimci ve askeri uzman Aleksandr Khramchikhin, Çin'in donanmasýný geliþtirme programýný ''kesinlikle benzeri görülmemiþ" ifadesiyle niteledi.
 
Khramchikhin, ''Çin'in modernizasyon programý tüm dünyada rakipsizdir. Amerikalýlar böyle bir hýzý hayal bile edemez.'' dedi.