Dünya Milli ÝHA'lar için yarýþýyor! Anka ve Aksungur ihracata uçuyor
ABONE OL

Türk savunma sanayisi firmalarý Güney Afrika'nýn baþkenti Pretorya'daki Afrika Havacýlýk ve Savunma Fuarý AAD 2022'de ürün ve kabiliyetlerini sergiliyor. Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) fuarda, uçak, helikopter, insansýz hava aracý ve uydu platformlarýný tanýtýp, bunlara yönelik bir dizi görüþme gerçekleþtirdi.

TUSAÞ BÝR BÝR AÇIKLADI

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii ÝHA Sistemleri Genel Müdür Yardýmcýsý Ömer Yýldýz, AA muhabirine, ÝHA'lara yeni kabiliyetler kazandýrma yönündeki çabalarýnýn sürdüðünü söyledi.

TÜBÝTAK SAGE tarafýndan geliþtirilen 20'den 60 kilograma kadar farklý harp baþlýklarý taþýyabilen Kuzgun'un serbest düþüþ yapan versiyonunun Aksungur'a entegrasyonu için çalýþmalar yaptýklarýný ifade eden Yýldýz, bunu roket ve turbo itkili versiyonlarýn izleyeceðini belirtti. Yýldýz, þunlarý kaydetti:

"Kuzgun'un yer testlerini bitirdik, sanal atýþ noktasýna kadar geldik. Muhtemelen 1 ay içinde Kuzgun'un entegrasyonu tamamlanacak ve sahada kullanýlacak. Yine TÜBÝTAK SAGE'nin geliþtirdiði Kayý da entegrasyon için sýra bekleyen mühimmatlardan bir tanesi. Kuzgun'un akabinde Kayý için çalýþmalara baþlayacaðýz. Entegrasyon için sýra bekleyen ASELSAN'ýn geliþtirdiði LGK (lazer güdüm kiti) ve minyatür bombalar var. Bunlarý da sýrasýyla Aksungur'a entegre etmiþ olacaðýz. Suya býrakýlarak akustik dinleme yapmaya imkan veren ve denizaltý gibi tehditlerin olup olmadýðýnýn tespitini saðlayan Sonoboy'a yönelik dinleme faaliyetini baþarýyla yaptýk. Dinlenen akustik sinyallerin araç üzerinde iþlenmesi aþamasýný bu yýl tamamlamayý amaçlýyoruz. Üçüncü aþamada ise deniz karakol uçaklarýndan býrakýlan Sonoboy'larýn ÝHA'lardan býrakýlmasýna çalýþacaðýz."

- ÞÝMÞEK, MÝLLÝ HAVA SAVUNMA SÝSTEMLERÝ ÝÇÝN HIZLANIYOR

Hedef uçak çalýþmalarýna iliþkin de bilgi veren Yýldýz, süpersonik hedef uçaðýn hazýr olduðunu ve motor konusundaki çalýþmalarý beklediklerini dile getirdi. Ömer Yýldýz, "Ayrýca 6 ay içinde 0,8 mach hýzýnda uçabilen yaklaþýk 200 kilogram aðýrlýðýnda yeni bir Þimþek hedef uçaðýmýz olacak. Çalýþmalarý çok hýzlý þekilde devam ediyor. Bu uçak özellikle Türkiye'nin geliþtirdiði hava savunma sistemlerinin testi için gerekli ve kullanýlacak. Verilen takvim 6 ay ve bu sürede bitireceðiz." dedi.

Yýldýz, milli motorlarýn Anka ve Aksungur'da kullanýmýna yönelik soruya, "Aksungur þu anda PD170 ile uçuyor. Oradaki uçuþlarý tamamladýktan sonra Anka tarafýna geçeceðiz ama geçiþimiz yýl sonundan önce olmaz muhtemelen." diye konuþtu.

- KARGO ÝHA'LAR ÝÇÝN GERÝ SAYIM

Ömer Yýldýz, yýl sonuna kadar 80 kilogram yük taþýma kabiliyeti olan 3 döner kanatlý ÝHA'yý Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýna teslim edeceklerini bildirdi. Yýldýz, 200-250 kilogram taþýma kapasiteli bir baþka araç için de çalýþmalara baþladýklarýný söyledi.

- MÝLLÝ ÝHA'LARIN ÝHRACAT ROTASI

ÝHA'larýn ihracat çalýþmalarýna iliþkin sorular üzerine Yýldýz, þu deðerlendirmede bulundu:

"Tunus'un 3 aracýný teslim ettik, 2 araç daha almak için müracaatlarýný yaptýlar. Sözleþmeyi yaptýk ya da yapacaðýz. Afrika'da 3 ülkeyle daha görüþüyoruz, anlaþmaya çok yakýnýz. Kazakistan araçlarýmýz hazýr. Araçlarýn hangarlarýný hazýrladýklarýnda göndereceðiz. Malezya'da ise sözleþmeye davet edeceklerine dair bilgi geldi ama resmi sözleþme davetiyesi gelmedi. Sözleþmeye davet ettikleri zaman 3 araçlýk anlaþmayý yürürlüðe koymuþ olacaðýz. Tunus'taki araçlarýmýz Anka. Afrika'daki 3 ülkeden 2'si Aksungur, 1 tanesi Anka ile ilgileniyor. Malezya'daki sözleþme de Anka'ya yönelik. Kazakistan'ýn muhtemelen bundan sonraki istekleri de Aksungur olacak."