Yabancý ordular aradýðýný Türkiye'de buluyor
ABONE OL

Uçak bombalarý, aðýr silah ve mühimmatý üretim projeleri ile muharebe araçlarý için parça ve alt sistemlerin üretimi alanlarýnda sorumluluklar üstlenen ASSAN Group Savunma, bu alanlarda yürüttüðü çalýþmalarýn sonunda ortaya çýkan yeni ürünler ve bir süredir yaptýðý yatýrýmlarla ulaþtýðý seri üretim kapasitesinin gücüyle, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðý ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleþtirilecek SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarýnda (SAHA EXPO 2024), yurt içinden ve dýþýndan ihtiyaç duyan makamlar ve platform üreticileriyle iþbirliði görüþmeleri gerçekleþtirecek.

ASSAN Group Savunma Genel Müdürü Gürcan Okumuþ, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yaklaþýk 750 metrekare bir stant alanlarýnýn olacaðýný ve bütün yeteneklerini sergileyeceklerini söyledi.

MK serisi bombalarýn farklý tipteki gövdelerini, topçu ve havan mühimmatlarýný fuarda sergileyeceklerini ifade eden Okumuþ, ayrýca güç grubu alanýnda yedek parça konusundaki bazý ürünlerine yer vereceklerini belirtti. Okumuþ, fuar katýlýmýna iliþkin þu bilgileri verdi:

"Bu fuarda farklý olarak Rus yapýmý Su uçaklarýna yönelik olarak bazý mühimmat çalýþmalarýmýz var. Ýmzalamak üzere olduðumuz sözleþmelerimiz var. MK serilerinin Rus versiyonu olan FAB ve OFAB mühimmatlarýnýn da üretim çalýþmalarý baþladýðý için onlarý da orada sunuyor olacaðýz. Dünyada belli bir piyasasý olduðu için o ürünlerimizi de SAHA EXPO'da gösteriyor olacaðýz.

ASSAN Group olarak büyük oranda ihracat çalýþan bir firmayýz. Daha yüksek rakamlara da ulaþmayý hedefliyoruz. Bu noktada iþ geliþtirme çalýþmalarýmýz yoðun þekilde devam ediyor. Orada da böyle bir piyasa gördük. Türkiye'de daha önce yapýlmamýþ bir çalýþma olmasý, üretim kabiliyetlerimize, yaptýðýmýz iþlere çok uygun olmasý dolayýsýyla bu çalýþmayý baþlattýk. Orada gerçekten önemli bir pazar olduðunu görüyoruz. Zaten bazý çalýþmalar baþladý. O pazarýn çok daha büyüyeceðini düþünüyoruz."

- SERÝ ÜRETÝM GÜCÜ YENÝ KAPILAR AÇIYOR

Þirketin en güçlü kasýnýn seri üretim olduðunu, bunu son yýllarda savunma sanayisine aktardýklarýný vurgulayan Okumuþ, ihracat tarafýný öncelikleyerek, seri üretim yeteneðini destekleyeceklerini dile getirdi. MK serisi mühimmatlarý yüksek adetlerde üretebildiklerine iþaret eden Okumuþ, þunlarý paylaþtý:

"Baþta Birleþik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan olmak üzere yurt dýþýna satýþlarýmýz devam ediyor. 10'un üzerinde ülkeye satýþlar yaptýk. MK serileri dýþýnda diðer mühimmatlarda özellikle Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn getirdikleri, konjonktür olarak gördüklerimiz, kara mühimmatlarýnýn, topçu mühimmatlarýnýn çok yoðun bir kullanýmý var. Biz de bu alanda yatýrým planlarýmýza topçu mühimmatlarýný, kara mühimmatlarýný da aldýk. 122'likte kýsa vadede yýllýk 100 binin üzerinde kýsa ve uzun menzil üretim planlýyoruz. 155'lik mühimmatla ilgili ciddi bir yatýrýma baþladýk. 2025 yýlý içinde yýlda 360 bin adetlik 155'lik mühimmat üretecek kapasiteye ulaþmayý hedefliyoruz. Bu yatýrýmlarý destekleyecek þekilde patlayýcý üretimi, dolumu ile ilgili de yatýrýmlarýmýz var. Sadece mühimmatýn gövdesi deðil, tam atým mühimmat olarak bir yatýrým planlamamýz var. Mühimmatýn gövdesi, patlayýcýsý, harp baþlýðý ve hatta tapasý da dahil olmak üzere her þeyiyle hazýr ürün çýkarma hedefimiz var. Seri üretim, Türkiye'nin de geliþmeye en açýk olduðu alanlardan biri. Çok daha yüksek miktarlarda üretimi baþarmamýz gerekiyor. ASSAN Group olarak ana uzmanlýðýmýzý daha da yukarý seviyeye çýkarýp seri üretimde dünya çapýnda bir firma olma noktasýnda ilerliyoruz. Þu anki yatýrým planlarýmýz da hep bu doðrultuda."

- UÇTAN UCA TAM ATIM MÜHÝMMAT ÜRETÝMÝ

Yatýrýmlarýn bir kýsmýný devreye aldýklarýný bildiren Okumuþ, MK serilerinde önemli bir seviyeye geldiklerini belirtti. Okumuþ, "Özellikle topçu mühimmatlarý, 122'lik ÇNRA, 122'lik havan, 81'lik havan ve 155 milimetre mühimmatta yatýrýmlarýmýzýn tamamlanmasý 2025 yýlý ilk çeyreðinden itibaren baþlayacak. 2025 sonunda da tam kapasiteye ulaþabileceðimizi öngörüyoruz. Tam atým, mühimmatýyla, patlayýcýsýyla, harp baþlýðýyla, tapasýyla uçtan uca bir mühimmatý teslim edebilir noktaya gelecek þekilde çalýþmalar yürütüyoruz." ifadesini kullandý.

Seri üretim kapasitesi yanýnda hat kurulumu gibi dünyada az bulunan bir yeteneðe de sahip olduklarýný kaydeden Okumuþ, yurt dýþýna verdikleri hat kurulum tekliflerinin de bulunduðunu aktardý.

Bu alanda SAHA EXPO'da MK serisi üretim hattý kurulmasýna yönelik bir sözleþme imzalayacaklarýný bildiren Okumuþ, "Hem Avrupa'da hem Orta Doðu'da farklý ülkelerle de görüþmelerimiz var. Ýlk imzamýzý da SAHA EXPO'da Birleþik Arap Emirlikleri firmasýyla hat kurulumu üzerine imzalamýþ olacaðýz." diye konuþtu.

Gürcan Okumuþ, kendi AR-GE çalýþmalarýnýn yaný sýra yurt içinden ve dýþýndan gelen ürün geliþtirme ve üretim talepleriyle de ilgilendiklerini belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Daha önce bir AR-GE kurumunda uzun yýllar görev yaptým. Orada da her zaman seri üretimin önemini vurguluyorduk. Üretime uygun, seri üretilebilir ürünlerin geliþtirilmesi yönünde zaten çabamýz vardý. Þimdi de ana odaðý, ana kabiliyeti seri üretim olan bir firmadayýz. Bu konuda en iyi olduðumuz alanda kendimizi geliþtirme kararlýlýðýndayýz. Uzman olduðumuz iþi her zaman yapma kararlýlýðýndayýz. Bu noktada çalýþmalarýmýz devam ediyor. SAHA EXPO'da da birçok ürünümüzü sergiliyor olacaðýz."