Yangýn söndürme için yerli ÝHA ve helikopter
ABONE OL

T-70’leri personel taþýmada kullanacaklarýný açýklayan Tarým ve Orman Bakaný Bekir Pakdemirli ayrýca TUSAÞ’ýn imal ettiði ANKA ÝHA sistemlerinden ormanlarý gözetmede de kullanacaklarýný açýkladý.

20 HELÝKOPTER PLANLANMIÞTI

TUSAÞ’ýn 109 adet imal edeceði T-70 helikopterlerinin 20 adeti Orman Bakanlýðý için ayrýlmýþtý. Bu helikopterlerin altýna takýlacak kitlerle helikopterler ABD’de olduðu gibi yangýn söndürmede kullanýlacaktý. Ancak sayý, TSK ve Jandarma’nýn ihtiyaçlarý için 20’den 3’e indirildi.

CNN Türk’te Hakan Çelik’in programýna konuk olan Bakan Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüðünün tecrübesiyle dünyada ileri gelen teþkilatlardan birisi olduðunu belirterek “Bu baþarý yarýnki baþarýnýn garantisi deðil. Özellikle deðiþen iklimle beraber daha fazla yangýnla mücadele etmek gerekiyor. O anlamda bütün yeni teknolojilerin hepsini denemeli ve test etmeliyiz. Yeni teknolojilerin hepsine açýk olmalýyýz” diye konuþtu.

GECE UÇUÞ ÝMKANI

Bakanlýðýn TUSAÞ’tan yangýn söndürmede kullanmak için 3 adet T70 genel maksat helikopteri sipariþi verildiðini hatýrlatan Pakdemirli “TUSAÞ’tan ilk T70 yönetim helikopterlerimizi önümüzdeki yýl teslim alacaðýz. Uçuþ hattýnda orman teþkilatýna ait bir helikopterin olduðunu gördük. En güzel tarafý da bu helikoptere yerli ve milli yazýlýmlarýn yüklenmiþ olmasý. Gelecekte yönetim helikopteri olarak kullanacaðýmýz bu helikopterleri orman yangýnlarýnda mücadelede personel taþýma konusunda da kullanacaðýz.” ifadelerini kullandý.

Pakdemirli, T70 helikopterlerinin orman teþkilatýna çok farklý kabiliyetler kazandýracaðý, bu helikopter sayesinde gece uçuþu yapýlabileceðini anlattý.

Geçen yýl orman yangýnlarýnda drone ve insansýz hava aracý kullandýklarýna dikkati çeken Pakdemirli þunlarý söyledi: “Ülkemizde 750 yangýn kulesi bulunuyor. Buralarda ana amacýmýz yangýn ilk çýktýðýnda tespit etmek ve raporlamak. Bu kulelerimizi yeni teknoloji termal kameralarla donatýrken diðer taraftan da hava araçlarý vasýtasýyla bu tespitleri yapýyoruz. ÝHA’larý tespitten sonra koordinatý bulmak ve yer ekiplerine göndermek için kullanabiliyoruz. ÝHA’larýn ikinci görevi ise yangýn çýktýktan sonra bilginin yer ekiplerine kolayca aktarýlmasý. Yerli ve milli insansýz hava aracý ANKA’larý bu yýl yangýn sezonunda kullanacaðýz”