Yeni bir milat olacak: Anka-3 ortaya çýktý
ABONE OL

Savunma sanayiinde iddialý projeler arka arkaya açýklanýyor. Baykar'ýn insansýz savaþ uçaðý Kýzýlelma'nýn 14 Aralýk'ta ilk uçuþunu yapmasýndan hemen sonra TUSAÞ mühendislerinden de bir müjde geldi. Kuyruksuz olduðu için radarda tespiti zor, elektronik harpte Türkiye'nin önemi gücü olacak jet motorlu Anka-3 MÝUS önümüzdeki aylarda havalanacak. Yeni Þafak, Anka-3'ün çok konuþulacak, etkileyici görsellerine ulaþtý.

YENÝ BÝR MÝLAT OLACAK

Anka-3'ten ilk önce Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, 2023 bütçe görüþmelerinde söz etmiþti. 2023 yýlýnýn savunma sanayiinde yeni bir milat olacaðýný belirten Oktay, "TUSAÞ'tan yeni tip insansýz jet savaþ uçaðýmýz geliyor. ANKA-3 MÝUS insansýz hava araçlarýnda kabiliyeti daha ileri noktaya taþýyacak" ifadelerini kullanmýþtý.

ÇOK DAHA HIZLI

Anka-3 jet motorlu olduðu için TUSAÞ'ýn daha önce ürettiði Anka ve Aksungur'dan (Anka-2) çok daha hýzlý olacak. Daha fazla mühimmat (faydalý yük) taþýyabilecek ve tasarýmý kuyruksuz olduðu için radarda daha iz býrakacak.

ELEKTRONÝK HARP YAPACAK

Yeni nesil insansýz hava aracý ve sistemiyle hedeflenen keþif, gözetleme yapmasý ve istihbarat toplamasý, havadan karaya kullanýlan birçok farklý mühimmat ile taarruz yapmasý ve hava-hava mühimmatlarý ile de düþman helikopter, pervaneli uçak ve ÝHA'larýný avlamasý. Anka-3 düþman radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirirken elektronik harp yapabilecek.

ÝLK UÇUÞ NÝSAN'DA

TUSAÞ, Anka-3 projesine Þubat 2022'de baþladý. Süratle ilerleyen projede Ocak 2023'de ilk prototipin yapýsal montajýnýn tamamlanmasý, ekipmanlarýn yerleþtirilmesi bekleniyor. Þubat-Mart 2023'te montaj ve yer testleri tamamlanacak. Nisan 2023'de motor çalýþtýrma ve taksiye baþlayacak olan Anka-3 ayný ay içinde ilk test uçuþunu yapmasý planlanýyor. TUSAÞ, jet motorlu yerli eðitim uçaðý Hürjet'i 18 Mart 2023'te gökyüzüyle buluþturmaya hazýrlanýrken, Milli Muharip Uçak da ayný gün hangardan çýkacak.

DAHA FAZLA YERDE TUTAMADIK

Baykar'ýn çok konuþulan insansýz savaþ uçaðý 14 Aralýk'ta ilk uçuþunu yaptý. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, ilk uçuþun görüntülerini "Daha fazla yerde tutamadýk uçtu. Rabbimiz'e þükürler olsun" notuyla paylaþmýþtý. Bayraktar, "Milli ÝHA serüvenimizdeki 20 yýllýk hayalimiz bugün gerçek oldu. Türkiye'nin ilk insansýz savaþ uçaðý Bayraktar Kýzýlelma, ilk uçuþunu gerçekleþtirdi. Vatanýmýza, milletimize, tüm dost ve kardeþ coðrafyalara hayýrlý uðurlu olsun" ifadelerini kullanmýþtý.