Ýngiltere Baþbakaný Keir Starmer, Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni ve Japonya Baþbakaný Ýþiba Þigeru'yla yaptýðý görüþmede, ortak yeni nesil savaþ uçaðý geliþtirme projesindeki ilerlemeyi ele aldý.
Ýngiltere Baþbakanlýk Ofisi 10 Numara'dan bir sözcünün açýklamasýna göre, Starmer, Brezilya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamýnda, Ýtalyan ve Japon mevkidaþlarýyla bir araya geldi.
Üç lider, yeni nesil savaþ uçaklarýnýn 2035'a kadar gökyüzüne çýkmasýný saðlayacak ve ortak savunmayý güçlendirecek "Küresel Muharebe Hava Programý"na (GCAP) yönelik taahhütleri bir kez daha dile getirdi.
Liderler, ayrýca artan rekabetçi ve çalkantýlý dünyada Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliðinin bölünmezliði konusunda mutabýk kaldý.
- GCAP'IN HAYATA GEÇÝRÝLMESÝNE ÝLÝÞKÝN HAZIRLIKLAR DEÐERLENDÝRÝLDÝ
Üç lider, Ýngiltere merkezli kurulmasý planlanan ve yüzlerce kiþiye istihdam saðlayarak ekonomik büyümeye katkýda bulunacak program merkezinin hayata geçirilmesine iliþkin hazýrlýklarý deðerlendirdi. Ýngiltere, Ýtalya ve Japonya baþbakanlarý, GCAP operasyonlarýnýn temelini oluþturacak tarihi anlaþmanýn parlamentolarýnda onaylanmasýndaki sürekli ilerlemeyi de memnuniyetle karþýladý.
Starmer, Meloni ve Þigeru, görüþmede ayrýca gelecekte daha geniþ uluslararasý ortaklýk çerçevesinde katýlýmý artýrma hedeflerini gündeme getirdi.
Ýngiltere ve Ýtalya ile ortak savaþ uçaðý üretimi projesi, Japonya'nýn, müttefiki ABD dýþýnda, ilk ortak savunma ekipmaný geliþtirme projesi olarak nitelendiriliyor.
Aralýk 2022'de kamuoyuna duyurulan GCAP kapsamýnda 2027'ye kadar savaþ uçaðýnýn dizaynýnýn tamamlanmasý ve 2035'e kadar askeri üslere konuþlandýrýlmasý hedefleniyor.