Yerli kamikaze dronlar hidrojen itkiyle fýrlatýlmaya baþlandý
ABONE OL

Gürbað Savunma Teknoloji, Hydro-GIDS Akýllý Savunma Sistemi'nin geldiði aþamayý 16'ncý Uluslararasý Savunma Sanayii Fuarý'nda (IDEF 2023) sergiledi.

Gürbað Savunma Teknoloji Genel Müdür Yardýmcýsý Mustafa Mutlu Çoban, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, radar, elektro-optik, haberleþme ve hidrojen fýrlatma sistemlerinde katettikleri mesafenin ardýndan ortaya Hydro-GIDS'in çýktýðýný söyledi.

Hydro-GIDS ile saha testlerine baþladýklarýný ifade eden Çoban, "Hidrojen itki tarafýnda SAHA EXPO'da 50 kilograma kadar atýþ yapmýþtýk, þimdi 200 kilogramý tamamladýk ve 800-1200 kilograma kadarlýk kýsýmlarý da yavaþ yavaþ atmaya baþladýk. Bu dünyada literatüre kaynak olacak ilk çalýþmalardý. Yerli sanayinin gücü anlamýnda hem de uluslararasý pazarýn bize olan ihtiyacý anlamýnda çok ciddi mesajlar veriyordu. Buradaki test faaliyetleri tamamlanmýþ oldu." dedi.

Hydro-GIDS'in konseptini tamamlayan dron mühimmatlarýna ihtiyaç duyduklarýný ve bunun için 5 dron üretimi gerçekleþtirdiklerini anlatan Çoban, bunlarýn karadan karaya, karadan havaya ve karadan denize olmak üzere farklý mühimmat tipleri olan ve ayný zamanda keþif-gözetleme dronunun yer aldýðý dörtlü kombinasyon oluþturduklarýný, test faaliyetlerini de tamamladýklarýný bildirdi.

Ukrayna ve Karabað Savaþý'nýn konvansiyonel silahlarýn kullanýmý ve dolanan mühimmatlarýn yakýn gelecekte daha etkin hale geleceði konusunda sonuçlar ortaya koyduðuna iþaret eden Çoban, þöyle konuþtu:

"Çalýþmamýz dolanan mühimmatlarýn etkinliðini arttýrmaya yönelik tamamlayýcý bir ürün. Sadece dolanan mühimmat ve roketlerin düþünülmemesi gerekiyor. Hidrojen itki sistemi denizaltýlarda torpido fýrlatmada, hava araçlarýndaki ilk mühimmatýn fýrlatýlmasýnda kullanýlan itkilerde deðerlendirilebilecek bir çözüm. Hidrojen itkinin bize saðladýðý geniþ bir alan, pazar var. Deniz platformlarý üzerindeki dikey fýrlatma sistemi ihtiyaçlarýndan kamikaze dronlarýn pist ve havaalanýna ihtiyaç duymadan, bakým-onarýmý kolay þekilde kullanýmýný saðlamaya yönelik çözüm sunuyor. Bu çözümlerin Ukrayna ve Karabað Savaþý'nda da gördüðümüz ekonomik bir maliyeti var. Savaþ sadece mühimmatlarýn etkinliðiyle deðil ekonomik boyutuyla da çok kýymetli. Dolayýsýyla hidrojen itki burada da bir avantaj saðlýyor. Rakip çözümler idame ve bakým anlamýnda zor þartlara sahip hem de ekonomik boyutu hidrojen fýrlatmaya göre kat kat fazla sistemler."

Hydro-GIDS Akýllý Savunma Sistemi'nin geliþiminin tam anlamýyla tamamlandýðýný ve sahada yakýn zamanda kullanýlmaya baþlanacaðýný bildiren Çoban, "Bu ürünün en büyük etkinliði, artýk aðýrlýk fark etmeksizin 2 kilogramdan 1000 kilogramlara kadar geniþ bir skalaya sahip, farklý tip mühimmatlarý platform fark etmeksizin fýrlatabiliyor olmasý. Bu da bize kara, deniz, hava araçlarýnda yaygýnlaþacaðý mesajýný veriyor." dedi.

Çoban, sene sonuna kadar sistemin tüm test faaliyetlerini tamamlamayý hedeflediklerini bildirdi.

- KAMÝKAZE DRONLARIN ÖZELLÝKLERÝ

Hydro-GIDS Akýllý Savunma Sistemi'nin baþarýsý için taþýdýðý mühimmatýn etkin olmasý gerektiðini vurgulayan Çoban, sistemin geliþim sürecinde kullanýlmak üzere bir dizi kamikaze dron ortaya çýkardýklarýný söyledi. Çoban, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu dronlar seri üretimini yapýp devamýný getirmeyi amaçladýðýmýz ürünler deðil. Zaten bu altyapýsý olan, yatýrýmý yapýlmýþ, kalitesi belli olgunluða ulaþmýþ ürünlerimiz var. Bunlarýn entegrasyonunu kendi bünyemizde düþünüyoruz. Ürünlerin üretilme maksadý sistemin doðrulama testlerini tam anlamýyla yapabilmek. Dronlardan birisi keþif gözetleme unsuru olarak diðerleri karadan karaya, karadan havaya ve karadan denize vurucu ÝHA olmak üzere sýnýflandýrýlmýþ durumda.

Keþif gözetleme maksadýyla olan daha çok hedefin niteliðini anlamak için sütre arkasýndaki hedefleri görebilmek için bunlarý iþaretleyip konumlandýrmak için kullanýlacak ÝHA konsepti. Karadan karaya olan ise keþif yapýldýktan sonra radarla tespit edilen, imhasý söz konusu olan sistemleri imha etmeye yönelik. Karadan havaya mühimmat ise elektronik taarruz veya diðer pasif önleyicilerin etkin olmadýðý durumda imha için kullanýlacak. Esneklik kabiliyeti çok yüksek olmayan araçlar ve aktif arayýcý baþlýðý olan dolanan mühimmatlara yönelik. Karadan denize olan yapýda ise ada konseptinde kullanýma yönelik ada etrafýndaki taciz edici insansýz deniz aracý, hücumbot, tanýmlanamayan nesnelerin, mayýnlarýn imhasýna yönelik."

  • Yerli kamikaze dron
  • hidrojen
  • Hydro-GIDS