Ýsmail Demir, Twitter hesabýndan Türk savunma sanayisi tarafýndan geliþtirilen yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma füzesi Siper hakkýnda çok önemli bir paylaþýmda bulundu.
Savunma Sanayii Baþkaný Demir, söz konusu paylaþýmýnda þu ifadeleri kullandý:
Savunma sanayiimizden Büyük Taarruz ve Malazgirt'in yýl dönümünde ecdadýn þanýna yakýþýr bir baþarý. Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SÝPER adým adým yükseliyor. SÝPER son test atýþýnda yüksek hýzlý hedeflerde 100 kilometreyi gözüne kestirdiðini gösterdi. SÝPER, bu vuruþ baþarýsýyla bir aþamayý daha tamamladý. Emeði geçen herkesi tebrik ediyorum.
SÝPER Hava Savunma Sistemi, Türkiye'nin ilk milli uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemidir. SÝPER Füzesi; Roketsan, ASELSAN ve SAGE tarafýndan geliþtirilmektedir.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý (SSB) tarafýndan baþlatýlan SÝPER Projesi ile Türkiye'nin milli imkanlarla 'Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi' geliþtirmesi hedeflenmektedir. Bu doðrultuda SSB ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBÝTAK SAGE iþ ortaklýðý arasýnda 15 Ocak 2018 tarihinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aþama-C (SÝPER) sözleþmesi imzalanmýþtýr.
Sözleþme kapsamýnda her firma, kendi uzmanlýk alaný doðrultusunda projeye katký saðlamaktadýr. ASELSAN, SÝPER Sistemi için Filo Kontrol Merkezi, Arama Radarý, Atýþ Kontrol Merkezi, Atýþ Kontrol Radarý, Haberleþme Ýstasyonu Aracý, Haberleþme Röle Aracý vb. bileþenlerin geliþtirilmesinden sorumludur.
TÜBÝTAK-SAGE, SÝPER Blok II Füzesi'nin geliþtirilmesinden sorumludur. Roketsan, SÝPER Blok I Füzesi ile SÝPER Blok II Füzesi'nin roket motorunun geliþtirilmesi ve füzelerin seri üretiminden sorumludur.
Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi SÝPER, birden fazla füze seçeneðine sahip olacak þekilde geliþtirilmektedir. Sistemde kullanýlacak ilk füze olan SÝPER Blok I, HÝSAR-RF Füzesi üzerinden Roketsan tarafýndan geliþtirilmektedir ve ilk atýþlý testleri baþarýyla icra edilmiþtir. SÝPER Sistemi, savaþ uçaðý ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedeflere ve havadan karaya mühimmatlara karþý angajman saðlayabilecektir. Ýlerleyen aþamalarda balistik füzelere karþý angajman yeteneðine de kavuþacaðý üzerinde durulmaktadýr.
Yukarýda da vurgulandýðý üzere SÝPER Sistemi, birden fazla füzeye sahip olacaktýr. Roketsan tarafýndan HÝSAR-RF Füzesi üzerinden geliþtirilen ve booster motoruna sahip olan SÝPER Blok I Füzesi'nin, gelecek yýl kullanýma sunulmasý planlanmaktadýr. Adýndan da anlaþýlacaðý üzere RF Arayýcý Baþlýða sahip olan SÝPER Blok I Füzesi'nin, 70+ kilometre menzile sahip olacaðý tahmin edilmektedir.
Sisteme özel olarak geliþtirilen esas füze olan SÝPER Blok II'nin ise 100+ kilometre menzile ve üstün manevra yeteneklerine sahip olacaðý üzerinde durulmaktadýr.
SÝPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
Proje kapsamýnda geliþtirilmekte olan SÝPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi,
-Filo Seviyesi Ekipmanlar
-Filo Kontrol Merkezi
-Arama Radarý
-Batarya Seviyesi Ekipmanlar
-Atýþ Kontrol Merkezi
-Atýþ Kontrol Radarý
-Füze Fýrlatma Sistemleri
-Füze Taþýma Yükleme Sistemleri
-Tam Atým Füzeler
-Haberleþme Sistemleri
-Ýstasyon Aracý
-Haberleþme Röle Aracý
-Destek Ekipmanlarý
-Bakým Onarým Aracý
-Sýnýf Tipi Eðitim Simülatöründen oluþmaktadýr.
SÝPER Sistemi'nde arama radar olarak 'Taþýnabilir Erken Ýhbar Radar Sistemi (TEÝRS)', angajman radarý olarak ise 'Silah Tespit Radarý' üzerinden geliþtirilen bir sistem kullanýlacaktýr.
Halihazýrda SÝPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesinin kritik tasarým aþamasý tamamlanmýþ olup, sistem/alt sistem entegrasyon testlerine baþlanmýþtýr.