'ABD Türkiye'ye F-15EX verirse ne diyebiliriz?' Yunan analistten çarpıcı makale
ABONE OL

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik saldırılar başlatması, adeta yaptırım yağmuruna neden oldu. Rus savaş uçağı Suhoy Su-35 için üç ihracat anlaşması, yaptırımlar nedeniyle ya iptal edildi ya da rafa kaldırıldı.

Cezayir, Endonezya ve Mısır Su-35 alım anlaşmalarını iptal etti. ABD, Mısır'a en iyi avcı uçaklarından F-15'i tedarik etmesi için yeşil ışık yaktı.

Kararlardan sonra Cezayir'in, Rus menşeli mevcut Su-30 savaş filosunu geliştirmek için yatırım yapacağı bildirilirken, Endonezyalılar Fransız Rafale uçaklarını seçti.

Zacharias Michas makalesinde, "Mısır örneği özellikle ilgi çekicidir. ABD , F-15'lere yeşil ışık yakmazsa, Fransa'dan başka bir Rafale almaya yönelebilirler. Aynı şeyi Endonezya'da da başaramadılar, ancak Kahire'yi reddetmek için hiçbir mazeretleri yoktu. ABD'nin F-15'lerle ilgili kararı da Mısır'ı ABD politikasına yaklaştırmak için cezbedici bir rol üstlenecek." dedi.

TÜRKİYE'YE DE F-15EX TEKLİF EDİLİRSE YUNANİSTAN NE DİYEBİLİR?

Tüm bu gelişmelerin Yunanistan'a bir yönden etkisi olabileceğini dile getiren Michas, ABD'nin Mısır örneğinde olduğu gibi Türkiye'yi de Moskova'dan uzaklaştırmak için F-15EX teklif edebileceğini iddia etti.

ABD'nin, Rus hidrokarbonlarına bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni enerji stratejisinin bir parçası olarak, Doğu Akdeniz'deki ülkeleri Moskova'dan uzaklaştırmaya çalışacağını ileri süren Michas, "ABD, Türkiye'yi de yanına çekmek için Mısır'daki gibi bir yol izler mi? Yunanistan'ın ABD'nin F-15EX teklifine itiraz ederse, "Siz de Rafale aldınız" cevabını alması durumunda tavrı ne olur?" dedi.

MCDONNELL DOUGLAS F-15E STRİKE EAGLE

F-15EX'te, geliştirilmiş bir radar, yeni yerleşik aviyonikler ve kontrol sistemlerinin yanı sıra, yeni bir işlemci ve kokpit ekranı da dahil olmak üzere, bir dizi standart sürüm güncellemesi gibi çeşitli revizyonunlar yapıldı.

Ancak, en şaşırtıcı yanı, F-15EX'in silah kapasitesi, orijinal Eagle'a göre muazzam seviyeye ulaştı. Boeing, 22 adet uçak içi havadan havaya füzeyle, F-15EX'in "kendi sınıfındaki diğer tüm savaş uçaklarından daha fazla silah taşıdığını" savunuyor.

Örneğin, F-15 sadece dört AMRAAM tarzı füze taşıyordu. F-35, maksimum taşıma kapasitesi ile karşılaştırıldığında benzer şekilde düşük bir performans sergiliyor.

F-15EX alımına karşı çıkanlar ise, savaş uçağı kapasitesinin somut bir savaş alanı avantajından çok, bir pazarlama hilesi olduğunu savunuyor.

Bu görüşe göre, F-15EX'in 22 füzesinin tamamını fırlatmaya hem ihtiyaç duyacağı hem de bu pozisyonda olacağı muhtemel bir senaryo tasavvur etmek zor.

Star Gazetesi