Akademi üyesi Boyle'dan 'Oscar' tavsiyeleri
ABONE OL
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde görev yapan Barbara Boyle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Los Angeles'ta düzenlenen Türk Filmleri Festivali'nde jüri üyeliği yaptığını, burada Türk sinemacıların eserlerini izleme şansı yakaladığını kaydetti.

Antalya'da karşılaştığı misafirperverlikten çok etkilendiğini ve ilk kez bir festivalde böyle bir ilgiyle karşılaştığını dile getiren Boyle, Antalya'yı ise 'Fransız Rivierası' diye tanımladı.

Yapımcılık ve dağıtımcılık işinin yanı sıra Oscar Akademi üyeliği de yaptığını hatırlatan Barbara Boyle, Oscar'da her yıl ortalama 60-65 yabancı film izlediklerini ifade etti. Bugüne kadar Fransa, İtalya, Güney Amerika, Çin ve Japonya'dan çok sayıda filmi izlediğini anlatan Barbara Boyle, Ortadoğu filmleri konusunda ise yeterince bilgi sahibi olmadığını vurguladı.

Barbara Boyle, Altın Portakal'ın 'Türkiye'nin Oscar'ı' diye adlandırıldığının hatırlatılması üzerine, 'Tabi ki bunu geçen akşamki ödül töreninde gördüm. Oscar ödül törenlerine çok benziyordu' dedi.

-'Sanatçıları destekleyin'-

Boyle, Altın Portakal'ın Oscar seviyesinde bir film festivali olabilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine yönelik soruya da şu yanıtı verdi:

'Altın Portakal'ın Oscar seviyesine gelebilmesi için size tavsiyem, sanatçıları desteklemeniz. Onların hikayelerini destekleyin. Özellikle kadınları, kadın hikayelerinin anlatıldığı filmleri ve kendine özgü yorumu olan sanatçıları destekleyin. Böylece daha eşsiz bakış açıları yakalarsınız. Bu şekilde bu sanatçılar gün yüzüne çıkar. Daha önce İran'ın 'A Separation' filmini izledim. Bu filmi izlemeden önce hiç İran filmi görmemiştim, ama 'A Separation' beni daha fazla İran filmi izlemeye itti. Film son yarışmada son 5'e kaldı ve 'En iyi yabancı film' Oscar'ını kazandı. Bu da Oscar Akademi üyelerinin dikkatini İranlı artistlere çekti. İşte sizin yapmanız gereken de bu. Sanatçılarınızın sesinin daha çok duyulması için onları yaratıcılık ve maddi yönden desteklemek.'

Boyle, 'A Separation'ın Oscar kazanmasının filmin sadece akademi üyelerinin değil, halkın dikkatini çekmesini de sağladığını, bunun da izleyici sayılarını olumlu etkilediğini kaydetti.

Festivallerin sanatçıların bir araya gelmeleri ve birbirlerini tanımaları açısından yararlı olduğunu anlatan Barbara Boyle, ayrıca festivaller sayesinde her ulus, din ve cinsiyetten insanın bir araya geldiğini vurguladı. Boyle, 'Bu da güzel haber, çünkü buna gerçekten ihtiyacımız var' diye konuştu.

-'Para seyirciyi satın alamaz, iyi film alır'-

Barbara Boyle, bir filmin Oscar kazanabilmesi için yüksek bütçeli olmasının gerekip gerekmediğine yönelik soruya da 'Para, seyirciyi satın alamaz, iyi film alır' yanıtını verdi.

'John Carter' adlı bir Disney yapımını örnek gösteren Boyle, yapımcı şirketin film için 50-60 milyon doları reklam olmak üzere toplam 300 milyon dolar harcadığına dikkati çekti. Buna rağmen filmin istenen seyirci sayısına ulaşmadığına işaret eden Barbara Boyle, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yine yüksek bütçeli 'Avatar' ile 'The Hurt Locker' aynı yıl Oscar'a aday gösterildi. Yönetmen Kathryn Bigelow, 'The Hurt Locker' için 9 milyon dolar, James Cameron ise 'Avatar' için 250 milyon dolar harcadı. Sonuçta Oscar'ı 'The Hurt Locker' kazandı. İşte akademinin en güzel tarafı bu. Filmi seçerken ne kadar para harcandığına değil, filmin kalitesine bakıyor. 'Sol Ayağım' filmiyle Oscar'a aday gösterildiğimiz yıl çekilen tüm filmlerin bütçelerini şöyle bir sıralayınca, bizim filmimiz listenin son sırasında yer alıyordu. Ama film, 'En İyi Erkek Oyuncu' (Daniel Lewis), 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' (Brenda Fricker) dallarında Oscar kazandı. Halbuki film için neredeyse hiçbir şey harcamamıştık.'

Boyle, geçmişte yüksek bütçeler harcanan filmlerin birçoğunun bugün isimlerinin bile hatırlanmadığını belirterek, 'Bu filmlerden bazılarını da ben yapmıştım' şeklinde konuştu.

-Barbara Boyle kimdir?-

Kariyerine avukat olarak başlayan Barbara Boyle, bir süre sonra finans ve yapımcılık alanlarına yöneldi. Sovereign Pictures'ın kurucularından Boyle, 'My Left Foot', 'Cinema Paradiso', 'Ompromptu' ve 'The Commitments' gibi filmlerinin yapımcı ve dağıtımcılığını yaparken, 'The Hulk', 'The Clockstoppers', 'The Hi Line', 'Instinct', 'Bottle Rocket', 'Phenomenon', 'Mrs. Munck' ve 'Eight Men Out' gibi filmlerin ise yapımcıları arasında yer aldı.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ve akademinin Yabancı Diller Komitesi'nde de görev yapan Boyle, aynı zamanda UCLA Girişimci Aktiviteler ve Özel Girişim Bölümü'nde dekan yardımcılığı yapıyor. Boyle, UCLA Hukuk Okulu'ndan 'Yılın Mezunu' ödülü, Film Independent'dan 'Vizyon Ödülü', Women in Film'den ise 'Kristal Ödül' kazandı.