Sinemada 100. yıl rüzgar gibi geçti
ABONE OL

Türk sinemasının 100. Yılı, başlangıç tarihi sayılan 1914’ün tartışmalı oluşundan mıdır bilinmez olması gerekenin aksine son derece sönük geçti. Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu ile Cannes’da ikinci kez bir Türk filmine Altın Palmiye kazandırması 100. Yıl adına en önemli başarılardan biri olarak kayıtlara geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, internet sitesi üzerinden halkoyu ile 100 yılın 100 filmini belirledi. Susuz Yaz, Hababam Sınıfı, Babam ve Oğlum, Eşkıya, Canım Kardeşim, Selvi Boylum Al Yazmalım, Züğürt Ağa, Yol, Vizontele ve Bir Zamanlar Anadolu’da yüz yılın en sevilenleri olarak listede yerini aldı.

Hollywood film yapımcılarının son yıllarda artan Türkiye ilgisi 2014’te Russel Crow’un Çanakkale Savaşları’nı konu alan Son Umut filmiyle yepyeni bir boyut kazandı.

Yurtiçi ve yurtdışı festivallerde Annemin Şarkısı, Daire, Sivas, Kuzu, İtirazım Var, Ben O Değilim çok sayıda ödül sahibi oldu. Satır başlarıyla yılın diğer sinema olayları da şöyle...

3 Mart - Oscar ödülleri sahiplerini buldu

En iyi film ödülünü ‘12 Years a Slave’ (12 Yıllık Esaret) kazandı. En iyi kadın oyuncu ödülüne ‘Mavi Yasemin’ filmindeki rolüyle Cate Blanchett ve en iyi erkek oyuncu ödülüne ‘Dallas Buyers Club’ (Sınırsızlar Kulübü) filmindeki rolüyle Matthew McConaughey layık görüldü.

12 Mayıs - En büyük destek Kaplanoğlu ve Eren’e

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Sinema Destekleme Kurulu’ndan 2014 yılı ikinci destekleme kurulu toplantısında 24 uzun, 8 ilk film olmak üzere 32 filme toplam 15 milyon 540 bin TL destek verilmesi kararlaştırıldı. En büyük desteği 1 milyon 750 bin TL ile Semih Kaplanoğlu’nun ‘Buğday’ ve Özhan Eren’in ‘Son Mektup’ filmleri aldı.

24 Ağustos - Saraybosna’nın Kalbi, Annemin Şarkısı’nda

20. Saraybosna Film Festivali’nde “Saraybosna’nın Kalbi” ödülü, Erol Mintaş’ın yönettiği “Annemin Şarkısı”, En iyi erkek oyuncu ödülü de Annemin Şarkısı’nda rol alan Feyyaz Duman’a verildi.

6 Eylül - Sivas, Venedik’i fethetti

71. Venedik Film Festivali Klasikler bölümünde Gelin filmi en başarılı restore edilen film olarak gösterilirken, Uluslararası yarışmada Kaan Müjdeci’nin yönettiği Sivas filmi En iyi erkek oyuncu ve jüri özel ödülüne değer bulundu.

15 Eylül - Altın Koza’da hayalkırıklığı...

21. Altın Koza Film Festivali’nde yarışma filmleri izleyenlerde hayal kırıklığına yol açtı. Film seçkisi genel anlamda beğenilmedi. Festivalde, en iyi film ödülü Nesimi Yetik’in yönettiği Toz Ruhu’nun olurken, Yılmaz Güney Ödülü Murat Düzgünoğlu’nun Neden Tarkovski Olamıyorum isimli filmine gitti. Onur Aydın’ın yönettiği Yağmur Kıyamet Çiçeği Adana İzleyici ödülü alırken, En İyi yönetmen ödülünü ise Deniz Seviyesi filminin yönetmenleri Nisan Dağ ve Esra Saydam’ın oldu.

25 Eylül - İstanbul Modern Yüzyıllık Aşk sergisi

İstanbul Modern, kuruluşunun 10. yılında, Türk sinemasının 100. yıl dönümüne ithafen “Yüzyıllık Aşk: Türkiye’de Sinema ve Seyirci İlişkisi” isimli sergiye ev sahipliği yaptı.

2-11 Ekim - Uzak Asya’ya Türk sineması çıkarma yaptı

Asya’daki en önemli film festivallerinden Busan Film Festivali’nde Türk sinemasına özel bir bölüm ayrıldı. Güney Kore’de düzenlenen 19. Busan Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiyeli “Kış Uykusu” ve Kutluğ Ataman’ın “Kuzu” filmi gösterildi. Sinemamızın 100. yılı onuruna hazırlanan Yeni Türk Sineması seçkisinde ise “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, “Siyah Beyaz”, “Yeraltı”, “Küf”, “Ben O Değilim”, “Soğuk” ile “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi” seyirciyle buluştu.

19 Ekim - Antalya’da sansür tartışması

Bu yıl 51. Kez düzenlenen Uluslar arası Altın Portakal Film Festivali, sansür iddialarının gölgesinde geçti. Ulusal belgesel yarışmasına katılan Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Oluncaya Dek adlı belgeselinin sansürlendiğini öne süren diğer yönetmenler yarışmadan çekilince belgesel bölümü iptal edildi. Ancak festival yönetimi üzerine kurulan baskılar sonuç vermedi ve Antalya Altın Portakal, tüm tartışmalara rağmen kapanış galasıyla son buldu. Altın Portakal’da bu yıl ‘En iyi film’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’  ve Behlül Dal Jüri Özel ödülleri Kutluğ Ataman’ın ‘Kuzu’suna verildi. Onur ödülü ise Jean Cloude Van Damme’ın oldu.

100 yılda 100 film

Türk sineması 100. yılında 100 film hedefine ulaştı. Korku ve komedi filmleri en çok izlenen filmler arasında başı çekerken izlenme rekoru kıran film yine Şahan Gökbakar’ın başrolünü üstlendiği Recep İvedik serisinin dördüncü filmi oldu.