BAE'nin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı kovdurmaya çalıştığı ortaya çıktı
ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın baş mali destekçilerinden olan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yakın ilişkileri olan iş adamı Elliott Broidy'nin Ekim 2017'de Trump ile buluşarak Dışişleri Bakanı Tillerson'ın işine son vermesi konusunda baskı yaptığı ortaya çıktı.

İş adamı Elliott Broidy'nin sızdırılan elektronik postalarını haberleştiren BBC'nin aktardığına göre, Broidy'nin ABD'li diplomat Tillerson hakkında "jöle kulesi" ve "zayıf" gibi betimlemeler kullanıldığı ve e-postaların birinde "tokatlanması gereken biri" olarak nitelendiği görülüyor.

BAE'nin Tillerson hakkındaki bu görüşlerinin Katar'a karşı uygulanan ambargoya destek verme konusunda çok zayıf kalmasıyla ilgili olarak dile getirildiği görülen e-postalarda, "ABD Başkanı'nın Abu Dabi veliaht prensi Muhammed bin Zayed al-Nahyan'la birlikte hareket etmesi ve zayıf bir performans sergileyen Tillerson'ın politik olarak en uygun zaman gözetilerek acilen kovulması gerektiği" satırları yer alıyor.
 

 

Elektronik postalarının Katar tarafından sızdırıldığını söyleyen iş adamı Broidy, "Bu sızdırmanın resmi ve gayriresmi Katar ajanları tarafından, 'devlet destekli terörizme destek vermediğim gerekçesiyle' beni cezalandırmak için gerçekleştirildiğine yönelik güçlü göstergeler var." ifadelerini kullandı.

Bazı e-postaların "değiştirilmiş olabileceğini" söyleyen Broidy, konu hakkında ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınırken, Katarlı yetkililer sızdırmayla ilgili bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirtti.

Broidy'nin "asılsız iddiaları"nın yersiz olduğunu belirten Katarlı yetkililer, "Basit bir taktikle bu ciddi iddiaların muhatabı olan kendisi ve müşterisi olan BAE hükûmeti üzerindeki dikkati dağıtmaya çalıştığı çok açık." sözlerini kullandı.

ABD merkezli New York Times gazetesinde yer alan bilgiye göre, Elliott Broidy'nin savunma şirketi Circinus'un BAE ile yüz milyonlarca dolarlık anlaşmaları bulunuyor.
 

 

"Rusya soruşturması" kapsamında sorgulanan Nader'e de e-posta göndermiş

İş adamı Elliott Broidy'nin, ABD'li özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından yürütülen ve Rusya'nın ABD'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine müdahil olup olmadığını inceleyen soruşturmanın genişletilmesi kapsamında BAE'nin Donald Trump'ı fonlayarak politik kazanç elde etmeye çalışmasıyla ilgili olarak kendisine birtakım sorular yöneltilen George Nader'e de e-posta gönderdiği ortaya çıktı.

Broidy'nin Nader'e gönderdiği e-postalarda, BBC'nin haberleştirdiğine göre, Trump'ın damadı Jared Kushner ile ilgili satırlar yer alırken, Kushner'in davranışlarının çok pasif ve sevecen olduğu fakat "bu işe karışmak istemediği" bilgileri yer alıyor.