Bolton: Esed İdlib'te kimyasal silah kullanırsa ABD'nin yanıtı çok sert olur
ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye’de Esed rejiminin İdlib’e başlatacağı olası bir operasyonda kimyasal veya biyolojik silah kullanması durumunda ABD’nin güçlü bir yanıt vereceğini ifade etti.

İsrail ziyareti sırasında Reuters haber ajansına konuşan John Bolton, İdlib’e olası rejim operasyonu için ABD ve Rusya arasında herhangi bir ortak anlayışın olmadığını belirtti. Bolton, “Ama (İdlib’teki) askeri duruma baktığımızda çok endişeliyiz. Esed’e, İdlib'de askeri saldırganlıklar olması durumunda kimyasal veya biyolojik silah kullanılmasını beklemediğimiz konusunda açık olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Bolton, Idlib'e kimyasal saldırı olması durumunda ABD'nin saldırıya nasıl tepki göstereceği sorusuna, "çok sert" şekilde yanıt verdi.
 
Beşşar Esed rejimi, nisan ayında yıllarca abluka altında tuttuğu Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine kimyasal silah saldırısı düzenleyip 78 sivili katletmişti.
 
Katliamdan bir hafta sonra ABD, Fransa ve İngiltere, Duma’da kimyasal kullanımına karşılık olarak rejimi vurdu. Vurulan hedeflerin arasında Şam'da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'ta kimyasal silah depoları olduğu söylendi. Fakat New York Times gazetesinin 20 Nisan tarihli ABD istihbarat raporlarına dayandırdığı haberinde, tesislerin vurulmasına rağmen rejimin kimyasal silah geliştirme programına devam edebileceği belirtildi.