ABONE OL

Rusya destekli Esed rejimince Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde bulunan Duma'ya düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili tepkisini resmi Twitter hesabından dile getiren ABD Başkanı Donald Trump'ın "Hayvan Esed büyük bedel ödeyecek." açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden Suriye'deki bir askeri havaalanına saldırı düzenlendi.

 

ABD: Suriye'de herhangi bir hava saldırımız yok

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın, Humus kentinde bulunan Tayfur askeri havaalanına füzelerle saldırıldığını duyurduktan kısa bir süre sonra gözlerin çevrildiği ABD'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. AFP'ye konuşan Pentagon yetkilileri, "Savunma Bakanlığımız henüz Suriye'de herhangi bir hava saldırısı düzenlemiyor, fakat gelişmeleri anbean takip ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Fransa: Biz yapmadık

Şubat ayında "Kimyasal saldırı izine rastlarsak bunu karşılıksız bırakmayız." diyen ve bugün de konuyla ilgili bir açıklama yapan Fransa'dan ise, Fransa Hava Kuvvetleri'nin Suriye'de herhangi bir saldırı gerçekleştirmediği açıklaması geldi.

İran merkezli Mayadeen kanalı: İsrail uçakları bölgedeydi

İran merkezli Mayadeen kanalı saldırı esnasında İsrail'e ait casus uçaklarının bölgede bulunduğu ve saldırının Lübnan üzerinden yapıldığı iddiasına bulundu. İsrail ordusu sözcülüğü ise AA muhabirine, bu konuda açıklama yapamayacaklarını belirtti.

 

Rusya: İsrail uçakları T-4 hava üssüne 8 füze attı

Rusya'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "İsrail Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 savaş uçağı, Suriye hava sahasına girmeden Lübnan’dan T-4 hava üssüne 8 füze attı. Suriye Silahlı Kuvvetleri Hava Savunma birimleri, saldırı sırasında 5 güdümlü füzeyi yok etti. 3 füze üssün batı kısmına düştü." ifadeleri kullanıldı.

Suriye: Bu durum, İsrail'in saldırganlığının göstergesidir

Sabah 04.00 sularında gerçekleşen saldırının hemen ardından ABD'yi suçlayan Suriye, hamisi Rusya ile aynı çizgiye gelerek T4 askeri havaalanına düzenlenen saldırıyı, "İsrail'in saldırganlığı" olarak tanımladı.

OPCW: İncelemeye başladık

Küresel kimyasal silah izleme örgütü OPCW, Duma'daki kimyasal silah kullanımı iddialarını incelemeye başladıklarını açıkladı.

Esed yanlısı Almasdarnews: Lübnan ordusu İsrail'e ait 4 uçağın, hava sahalarını ihlal ettiğini açıkladı

Suriye rejimi yanlısı Almasdarnews'te yer alan bilgiye göre, Lübnan ordusu da İsrail'e ait 4 savaş uçağının ülkenin hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Ordu, İsrail uçaklarının Akdeniz'deki sahil kasabası Cünye üzerinden Suriye sınırı yakınlarındaki Baalbek kentine doğru uçtuğunu ve yerel saatle 03.25'ten itibaren 10 dakika boyunca Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Rusya destekli Esed rejimi, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivillere zehirli gaz içerikli kimyasal silah saldırısı düzenledi. Saldırıda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 75 sivil hayatını kaybetti, 1000’den fazla sivil gazdan etkilendi.