2022 yýlýnda Taha Akgül'ün bileði bükülmedi
ABONE OL

Anadolu Ajansý (AA) Spor Sohbetleri'ne konuk olan Taha Akgül, önemli baþarýlar kazandýðý ve dünya evine girdiði 2022 yýlýnýn kendisi için dolu dolu geçtiðini söyledi.

Bu yýla Uluslararasý Yaþar Doðu Turnuvasý'nda kazandýðý altýn madalyayla baþladýðýný, ardýndan 9. kez Avrupa þampiyonu olarak serbest stilde kendisine ait rekoru geliþtirdiðini belirten Taha, "Eylül ayýnda Sýrbistan'da yapýlan Dünya Þampiyonasý'nda altýn madalya kazandým. Üçünü kez dünya þampiyonu oldum. Daha sonra da dünya evine girdim. Allah'a hamdolsun, alnýmýzýn akýyla bu yýlý bitiriyoruz." diye konuþtu.

Baþarýlý sporcu, çalýþmasýnýn karþýlýðýný 2022'de aldýðýný vurgulayarak, "Avrupa ve dünya þampiyonu olarak sezonu yenilgisiz bir þekilde tamamladým. 7 senin ardýndan sezonu hem Avrupa hem de dünya þampiyonu olarak kapattým. Takýma ilk girdiðim 2012'den bu yana pandemi yýlý hariç her sene mutlaka büyük bir þampiyonluk kazandým. Ýnþallah 2023'ü de boþ geçmem, yine altýn madalyalarla seneyi tamamlarým." ifadelerini kullandý.

Dünya Güreþ Birliði tarafýndan 2022'nin serbest stilde en iyi güreþçisi seçilen Taha, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Serbest stilde dünyada yýlýn en iyi güreþçisi seçilmek gerçekten çok büyük bir gurur. Çünkü serbest stilde çok büyük starlar var. Bu isimleri geçip yýlýn güreþçisi seçilmem gerçekten çok gurur verici. Nasýl futbolda her sene Ballon d'Or ödülü yapýlýyor ve yýlýn futbolcusu seçiliyorsa güreþinki de bu. Dünyanýn en iyi güreþçisinin Türkiye'den olmasý ülkemiz için de çok büyük gurur. Çok mutlu oldum, gurur duydum, ekstra motive oldum."

"ÝKÝNCÝ OLÝMPÝYAT ALTINI ALLAH'IN ÝZNÝYLE GELECEK"

2016 Rio Olimpiyatlarý'nda altýn madalya kazanarak önemli bir baþarý elde eden Taha, 2024 Paris Olimpiyatlarý'nda da kürsünün zirvesinde yer almayý amaçladýðýný dile getirdi.

Serbest stil 125 kiloda son dünya þampiyonu olduðuna iþaret eden milli güreþçi, "3,5 ay önce dünya þampiyonu oldum. Demek ki halen dünyanýn zirvesine çýkabilecek güçteyim. Bu rakiplerimin hemen hemen aynýsý 2024 Paris Olimpiyatlarý'nda da olacak. Bunu olimpiyatlardan 1,5 yýl önce baþarabildiysem, olimpiyatlarda da baþarabilirim. Sadece olimpiyat psikolojisi biraz aðýr oluyor. Bunu kaldýrabilecek güçteyim, rakiplerime göre daha tecrübeliyim. Oraya olimpiyat þampiyonu olarak gideceðim. Ýkinci olimpiyat altýn madalyasýna yakýn olduðumu düþünüyorum. Son 1,5 yýl canýmý diþime takýp çalýþacaðým, daha çok fedakarlýk yapacaðým. Ýkinci kez olimpiyat altýn madalyasýna ulaþacaðýma gerçekten çok inanýyorum. Baþaracaðýmý hissediyorum, inþallah o altýn madalya Allah'ýn izniyle gelecek." deðerlendirmesinde bulundu.

TAHA AKGÜL, PARÝS 2024'TE ALTIN MADALYA ALIP KARÝYERÝNÝ ZÝRVEDE BIRAKMAK ÝSTEDÝÐÝNÝ TEKRARLAYARAK ÞUNLARI KAYDETTÝ:

"Zirvede býrakmak istediðimi hep söylüyorum. 'Dünya þampiyonu oldun. 32 yaþýndasýn, artýk spor yaþý uzadý neden býrakacaksýn?' diyorlar. Biz þampiyonluða, altýn madalyaya alýþmýþ sporcularýz. Yenilgi bu yüzden zor geliyor. O yüzden diyoruz ki bu iþi zirvede býrakmalýyýz. Bu kariyere yakýþan da bence bu olur. Zirvede býrakmak gerekiyor, efsanevi bir býrakýþ olmasý gerekiyor. 2024 Paris Olimpiyatlarý'nda altýn madalya olursa güzel bir final olur. Bu kariyeri inþallah altýn madalyayla tamamlamak nasip olur. Genç kardeþlerimizle de sürekli antrenman yapýyoruz. Kendi kilomda antrenman yaptýðým çýraklarým var, onlarý da yetiþtirmeye çalýþýyorum. Türk toplumunun mayasýnda güreþ var. Özellikle aðýr sýklette tarih boyunca büyük þampiyonlar çýkarmýþýz. Benden sonra da çýkacaðýný düþünüyorum. Ýnþallah genç kardeþlerimiz bizden sonra bayraðý devralýp, tekrardan en yükseðe çekeceklerdir."

GÜREÞ CAMÝASINA BÝRLÝK BERABERLÝK ÇAÐRISI

Mevcut jenerasyonun çok baþarýlý olduðunu belirten Taha, bu baþarýnýn devam etmesi için alttan gelecek sporculara kulüplerin ve özel sektörün daha fazla destek vermesi gerektiðini vurguladý.

Taha, belediyelerin güreþe desteðinin azaldýðýný ifade ederek, "Rýza (Kayaalp) ve ben, maddi ve manevi anlamda bir seviyeye geldik ama genç kardeþlerimizin desteðe ihtiyacý var. Þu an güreþte birkaç saðlam büyük kulüp kaldý. Güreþ branþý çok baþarýlý olmasýna raðmen destek yeterli seviyede deðil. Bu ülkede sadece futbol, basketbol ve voleybol yok. Bu ülkede ata sporu güreþ de var. Kendim için deðil, alttan gelen kardeþlerimiz için söylüyorum. Çünkü bizi örnek alýp güreþe baþlayan çok kiþi var. Biz onlarý düþünüyoruz. Böyle giderse maddi açýdan çok sýkýntý yaþayacaklar. Biz bu kadar baþarýlýyken niye bunu yaþýyoruz ki." þeklinde konuþtu.

Güreþ camiasý için birlik beraberlik çaðrýsý yapan Taha Akgül, þunlarý ifade etti:

"Hep beraber birlik olalým. Dediðim gibi güreþ de zor zamanlardan geçiyor. Tamam madalya kazanýyoruz, baþarýlar geliyor ama camia olarak gerçekten desteðe, birlik beraberliðe ihtiyacýmýz var. Eðer birlik olursak, bir araya gelirsek gerçekten halledemeyeceðimiz, üstesinden gelemeyeceðimiz problem olmaz. Bizde herkes maalesef bir tarafa çekiyor. Herkes 'ben' diyor. Ben demeden herkes bilinçli bir þekilde hareket ederse Türk güreþi inþallah çok iyi yere gelir. Kulüplerin, özel sektörün desteði artar, güreþi daha popüler yapmak için çalýþmalar yapýlýr. Bunun için birlik olup projeler üretmek gerekiyor. Bugün gidiyoruz, Dünya Þampiyonasý'nda madalya alýyoruz ama bu jenerasyon deðiþtiðinde yarýn madalya sýkýntýsýna girebiliriz. Bunu yaþamama adýna da alttan gelen güreþçileri desteklemek gerekiyor."

EÞÝYLE NASIL TANIÞTIÐINI ANLATTI

Eylül ayýnda Macar Bianka Cekusz ile dünya evine giren milli güreþçi, eþiyle nasýl tanýþtýklarýný da anlattý.

EÞÝNÝN TÜRKÇEYÝ VE TÜRK YEMEKLERÝNÝ YAVAÞ YAVAÞ ÖÐRENDÝÐÝNÝ DÝLE GETÝREN TAHA, EVLÝLÝÐÝYLE ÝLGÝLÝ ÞU ÝFADELERÝ KULLANDI:

"Bianka ile tanýþmamýz tesadüf oldu. Kendisi Macaristan'da yaþýyordu, Almanya'da çalýþan babasýný görmeye gelmiþ. Ben de bizim aðabeylerimiz var, onlarýn yanýna Almanya'ya futbol oynamaya gitmiþtim. Aðabeylerimizin tanýdýðý vasýtasýyla orada tanýþtýk. Hikayemiz böyle oldu. Ben Sivas, Bianka Macaristan doðumlu. Yaradan bizi o gün orada buluþturdu, böyle nasip oldu. Kendisi Türkçe öðreniyor. Hem dilimizi hem de dinimizi öðretiyoruz. Kültürümüzü yavaþ yavaþ sýkmadan, boðmadan, sevdire sevdire öðretmeye çalýþýyoruz. Dil dersine de baþladý. Yemekleri de yavaþ yavaþ öðreniyor. Þu an kendi kültürünün yemeklerini yapýyor, lezzetli de. Macarlar ile geleneðimiz birbirine çok yakýn. Çok benzeyen kelimeler, yemekler var. Ama tabii ki Türk mutfaðý dünyada bir numara, ben bunu kendisine de söylüyorum. Türkiye'ye alýþmaya çalýþýyor, beraber spora gidiyoruz."