663. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri yarýn baþlayacak
ABONE OL

Türkiye Geleneksel Güreþler Federasyonunun Kýrkpýnar'da format deðiþikliðine gitmesi nedeniyle tarihinde ilk kez lig usulü puanlamayla sporcularýn katýlým hakký elde ettiði organizasyonda güreþler bu yýl erken start alacak.

Normalde cuma günü baþlayan güreþler, eleme müsabakalarý nedeniyle perþembe gününden itibaren gerçekleþtirilecek.

Lig kapsamýnda düzenlenen güreþlerde topladýðý puanlarla ilk 32'ye giren baþpehlivanlar, Kýrkpýnar'a direkt katýlým hakký aldý. 663. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'ne katýlým hakký elde edecek son 8 baþpehlivan ise ön elemeler sonunda belli olacak.

KURA VE EÞLEÞMELER

Federasyon talimatnamesinin müsabaka eþleþme usul ve esaslarýna göre; ilk 32'ye giren pehlivanlardan ilk sekiz birinci, ikinci sekiz ikinci, üçüncü sekiz üçüncü ve dördüncü sekiz de dördüncü torbayý oluþturdu.

Dördüncü torbayý oluþturan pehlivanlar ile ön elemeden gelecek sekiz pehlivan ilk tur güreþi yapacak. Bu turun galipleri, ikinci turda da dördüncü torbaya girecek. Bu torbalar arasýnda birinci ve dördüncü torba ile ikinci ve üçüncü torba arasýnda kura çekimiyle eþleþmeler yapýlacak.

Bu turdan sonraki kura çekiminde tur atlayan pehlivanlar içerisinde lig sýralamasý daha yüksek olan ilk sekiz, birinci torbada, diðer sekiz pehlivan da ikinci torbada kendisine yer bulacak.

Çeyrek final ve takip eden turlarda tek torbada kura uygulamasý gerçekleþtirilecek.

KIRKPINAR PROGRAMI

Elemelerin tamamlanmasýnýn ardýndan 5 Temmuz Cuma günü organizasyon; minik 1, minik 2, minik 3, teþvik, tozkoparan, ayak, deste küçük boy, deste orta boy, deste büyük boy, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta ve baþaltý boyundaki mücadelelerle devam edecek.

Cuma günü ayný zamanda güreþlerin kültürel seremonileri de gerçekleþtirilecek.

Kýrkpýnar'ýn 4 altýn kemerli aðasý Seyfettin Selim, Selimiye Meydaný'nda Edirne Belediye Baþkaný Filiz Gencan Akýn tarafýndan karþýlanacak.

Daha sonra Atatürk Anýtý'na çelenk sunulacak. Tören daha sonra Pehlivanlar Mezarlýðý'nda devam edecek. Adalý Halil ve Kara Emin'in kabirleri baþýnda dua edilecek. Öðle vakti Edirne Eski Camisi'nde mevlit okutulacak.

663. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri resmi açýlýþ programý ise saat 18.00'de Sarayiçi Er Meydaný'nda gerçekleþtirilecek. 662. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri Baþpehlivaný Yusuf Can Zeybek tarafýndan göndere bayrak çekilmesi sonrasý protokol konuþmalarý yapýlýp, resmi geçit töreni tertip edilecek.

BAÞPEHLÝVAN GÜREÞLERÝ CUMARTESÝ GÜNÜ BAÞLAYACAK

Eleme turundan katýlým hakký elde eden güreþçiler ile direkt katýlým saðlayýp dördüncü torbada yer alan baþpehlivanlar, 663. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'nin ilk turunu 6 Temmuz Cumartesi saat 13.00'ten itibaren gerçekleþtirecek.

Cumartesi günü ayný zamanda baþpehlivanlýk 2. ve 3. tur güreþleri de yapýlacak. Ayný gün diðer boylarýn müsabakalarý sürecek.

Organizasyonun tamamlanacaðý 7 Temmuz Pazar günü ise diðer boy güreþlerinin yaný sýra baþpehlivanlýk çeyrek final, yarý final ve final güreþleri, aðalýk ihalesi ile kapanýþ töreni icra edilecek.

Sarayiçi Er Meydaný'ndaki güreþlerde 852 pehlivan er meydanýna çýkacak.

ÖDÜLLER

Final güreþini kazanarak "Türkiye'nin baþpehlivaný" unvaný alacak þampiyon sporcuya 550 bin lira, bu boyun ikincisine 275 bin lira, üçüncülere de 140'ar bin lira ödül verilecek.

Baþaltý boy birincisi 70 bin, büyük orta birincisi 40 bin, küçük orta büyük boy birincisi 30 bin, küçük orta küçük boy birincisi 20 bin, deste büyük boy birincisi 15 bin, deste orta boy birincisi 12 bin, deste küçük boy birincisi 10 bin, ayak ve tozkoparan birinciler 8 bin, teþvik boy birincilerine 6 bin, minik boy birincileri 5 bin lira ödül alacak.

En iyi peþrevle tribünleri coþturacak pehlivana ise 10 bin lira ödül takdim edilecek.

BÝLET FÝYATLARI

663. Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'nin biletleri 400 ile 750 lira arasýnda satýþa sunuldu.

Eleme ve ilk gün güreþlerinin ücretsiz izlenebileceði Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'nin bilet fiyatlarý, 6 Temmuz Cumartesi gününe denk gelen ikinci gün için birinci kademe 500 lira, ikinci kademe 400 lira olarak belirlendi.

Güreþlerin son gününe denk gelen final güreþinin de yer aldýðý 7 Temmuz Pazar günkü organizasyonu izlemek isteyenler, birinci kademe için 750, ikinci kademe için 500 lira ödeyecek.

YUSUF CAN ZEYBSEK, ALTIN KEMERDE SERÝYÝ YAKALAMAK ÝÇÝN YAÐLANACAK

Kýrkpýnar'da baþpehlivan olanlara geçici, art arda 3 kez baþpehlivan olanlara ise ebedi takýlan Kýrkpýnar'ýn en önemli ödülü "altýn kemer"i almaya en yakýn aday Yusuf Can Zeybek.

Yusuf Can, geçen yýl elde ettiði baþpehlivanlýk birinciliðini bu yýl ve gelecek yýl devam ettirirse, altýn kemeri ebedi olarak boynuna takabilecek. Yusuf Can Zeybek seri yakalamak, diðer güreþçiler ise seri baþlatmak üzere mücadele edecek.

KEMERÝ GEÇÝCÝ OLARAK KÝM BOYNUNA TAKACAK?

Son yýllardaki baþpehlivanlýk unvanlarýna bakýldýðýnda, 2014 ve 2016 yýlý hariç altýn kemer hep Antalya'ya gitti.

2014'te Samsunlu Fatih Atlý'nýn ve 2016'da Ordulu Recep Kara'nýn baþpehlivanlýðý haricinde, Serikli Mehmet Yeþil Yeþil, Korkutelili Ali Gürbüz, Elmalýlý Ýsmail Balaban, Kumlucalý Orhan Okulu, Sinoplu olmasýna raðmen Antalya'da yaþayan Mustafa Arslan ve Antalyalý Yusuf Can Zeybek altýn kemeri Antalya'ya taþýdý.

Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'nde son yýllarda baþpehlivanlar kayýtlara þöyle geçti:

2009: Mehmet Yeþil Yeþil

2010: Mehmet Yeþil Yeþil

2011: Ali Gürbüz

2012: Ali Gürbüz

2013: Ýsmail Balaban

2014: Fatih Atlý

2015: Orhan Okulu

2016: Recep Kara

2017: Ýsmail Balaban

2018: Orhan Okulu

2019: Ali Gürbüz

2020: Salgýn nedeniyle yapýlamadý.

2021: Ali Gürbüz

2022: Mustafa Taþ

2023: Yusuf Can Zeybek

-Kýrkpýnar tarihi

Tarihi kaynaklara göre Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri'nin baþlangýcý, Rumeli'nin fethini gerçekleþtirecek akýncýlarýn öncü kuvvetlerini oluþturan 40 namlý askerin, mola zamanlarýnda hem eðlenmek hem de kuvvetten düþmemek için bir anlamda idman saydýklarý güreþe tutuþmalarýna dayanýyor.

Þu anda Yunanistan'ýn topraklarýnda kalan Simavna'da (Samona) mola sýrasýnda Ali ve Selim adýndaki iki kardeþ, saatlerce güreþmesine raðmen yeniþemez. Israrla birbirlerini kündeye getirmek üzere yaptýklarý mücadelede her ikisi de olduklarý yerde canlarýný verir.

Akýncýlar, iki kardeþi bir söðüt aðacýnýn altýna defnedip, vazifeleri gereði yollarýna devam eder. Yýllar sonra akýncýlar, arkadaþlarýnýn mezarýný ziyaret için gittiklerinde, iki pehlivanýn mezarlarýnýn bulunduðu yerde bir pýnar görürler ve burasý artýk "Kýrkpýnar" olarak anýlýr.

Edirne'yi fetheden 1. Murat'ýn güreþçiler tekkesi kurmasý sonrasý, dönemin baþkenti olan bu þehirde her yýl güreþ yapýlmasý gelenek haline gelir.

Osmanlý-Rus Savaþý, Balkan Savaþý ve 1. Dünya Savaþý sýrasýnda kesintiye uðrayan organizasyon, geçmiþte Kýrkpýnar aðalarý tarafýndan düzenlenirken, 1946 yýlýndan bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçekleþtiriliyor.

  • 663 Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri
  • kýrkpýnar
  • baþpehlivan