Almanya Milli Futbol Takýmý'ndan Mesut Özil geçti
ABONE OL

Türk asýllý Alman futbolcu Mesut Özil, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip  Erdoðan ile görüþmesi sonrasýnda ýrkçý ve ayrýmcý söylemlerin hedefi olmasý  nedeniyle bir daha forma giymeyeceðini açýkladýðý Almanya Milli Takýmý'nda önemli  bir iz býraktý.

Tecrübeli orta saha oyuncusu, Almanya Milli Takýmý'nda 92 karþýlaþmada  forma giydi. Mesut, bu müsabakalarda 23 kez gol sevinci yaþarken, 40 golün de  pasýný verdi.

Futbola 10 yaþýnda baþladý

Almanya'nýn Gelsenkirchen þehrinde 15 Ekim 1988'de dünyaya gelen Mesut  Özil, futbola 10 yaþýndayken bu þehrin amatör takýmlarýnda baþladý.

Mesut, 2005 yýlýnda Almanya 1. Futbol Ligi'nin (Bundesliga) köklü  takýmlarýndan Schalke 04'ün altyapýsýna transfer edildi.

Mesut Özil, Schalke 04 formasýyla Bundesliga'daki ilk maçýna 18  yaþýndayken 2006-2007 sezonunda çýktý. Mavi-beyazlý takýmda 1,5 sezonda 34 resmi  maçta forma giyen Mesut, 2007-2008 sezonunun devre arasýnda 5 milyon avro  bonservis ücretiyle bir baþka Bundesliga takýmý Werder Bremen'e transfer oldu.

Top koþturduðu 2,5 sezonda 97 resmi müsabakada 14 gol kaydeden Mesut  Özil'in yýldýzý Werder Bremen'de parladý. Werder Bremen'de 2008-2009 sezonunda  Almanya Kupasý'ný kaldýran Mesut, A milli takým tercihini de bu dönemde yaptý.

Alt yaþ kategorilerinde Almanya formasýný 27 maçta giyen Mesut'un A  milli takým tercihi de bu ülkeden yana oldu. 21 yaþ altý kategorisinde Almanya  ile Avrupa þampiyonluðu yaþayan yýldýz futbolcu, A takým formasýný ilk kez 20  yaþýndayken 2009 yýlýnda Norveç'e karþý giydi.

Real Madrid serüveni

Oynadýðý futbolla dikkati çeken Mesut Özil, 2010-2011 sezonu öncesinde  18 milyon avro bonservis ücretiyle Ýspanya'nýn dünyaca ünlü kulübü Real Madrid'in  yolunu tuttu.

Eflatun-beyazlý ekibin formasýný 4 sezon terleten tecrübeli futbolcu,  158 resmi karþýlaþmada 27 gol kaydetti. Baþkent temsilcisinde 1 kez lig  þampiyonluðu yaþayan Mesut, birer kez de Ýspanya Kupasý ve Ýspanya Süper Kupasý  þampiyonluklarý elde etti.

Arsenal'e geçti

Mesut Özil'in Real Madrid'den sonraki duraðý Ýngiltere Premier Lig  takýmlarýndan Arsenal oldu.

2013-2014 sezonu öncesinde 47 milyon avro bonservis bedeliyle  Arsenal'e giden 29 yaþýndaki yýldýz futbolcu, Ýngiliz ekibinde 6. sezonuna  baþlayacak. Geride kalan 5 sezonda Londra ekibinin formasýný 197 resmi müsabakada  giyen Mesut, 38 gol attý.

Mesut Özil, Arsenal'de 3 kez Ýngiltere Federasyon Kupasý (FA Cup), 2  kez de Ýngiltere Süper Kupasý sevinci yaþadý.

Oynadýðý futbolla beðeni kazanan ve takýmýna önemli katkýda bulunana  Mesut Özil'in sözleþmesi 2021'e kadar uzatýldý. Mesut, Arsenal tarihinin en fazla  kazanan futbolcusu konumunda.

Dünya Kupasý'ný kazandý

Mesut Özil, Almanya Milli Takýmý ile FIFA Dünya Kupasý'ný kaldýrdý.

Almanya adýna oynamaya 2009'da baþlayan Mesut, Güney Afrika'da  düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupasý'nda takýmýyla üçüncülük elde etti.

Teknik direktör Joachim Löw yönetimindeki Almanya Milli Takýmý'nýn  deðiþmezlerinden olan Mesut, Brezilya'da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupasý'nda  ise þampiyonluk sevinci yaþadý.

Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupasý'nda mücadele eden  Almanya'nýn kadrosunda yer alan Türk asýllý futbolcular Mesut Özil ve Ýlkay  Gündoðan'ýn yaný sýra Ýngiltere Premier Lig'de oynayan Türk futbolcu Cenk Tosun,  mayýs ayýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Londra'da buluþarak fotoðraf  çektirmiþ ve formalarýný hediye etmiþti.

Bu fotoðrafýn ardýndan Almanya'da Mesut Özil ve Ýlkay Gündoðan'a linç  kampanyasýna varan ýrkçý saldýrýlar ve eleþtiriler yapýlmýþtý.

(AA)