Almanya'daki ýrkçýlýða Ýlkay Gündoðan'dan sert tepki
ABONE OL

Almanya Milli Futbol Takýmý'nýn Türk asýllý kaptaný Ýlkay Gündoðan, Batý Alman Radyo ve Televizyon Kurumunda (WDR) yayýmlanan Sport Inside programý tarafýndan Almanya Milli Futbol Takýmý ile ilgili yapýlan "ýrkçý" ankete tepki göstererek, bu tür anketlerin yapýlmasýnýn ve onlara deðer verilmesinin üzücü olduðunu söyledi.

Gündoðan, Avrupa Futbol Þampiyonasý'na (EURO 2024) hazýrlanan Alman Milli Takýmý'nýn kampýnda ülke basýnýna yaptýðý açýklamada, ýrkçý tutumlara iliþkin sorunun dünya genelinde var olduðunu herkesin bildiðini belirtti.

ÝLKAY GÜNDOÐAN: "ÞAÞIRMADIM"

"Yani, son birkaç aydaki, hatta belki de son yýllardaki siyasi geliþmelere baktýðýnýzda bu (anket) beni hiç þaþýrtmadý." diyen Gündoðan, muhtemelen bunun gelecekte de böyle olacaðýný ancak durumun iyileþmesini ümit ettiðini dile getirdi.

Gündoðan, "Yine de bu dönemde halen bu tür anketler yapýyor ve bunlara bu kadar çok önem veriyor olmamýz üzücü." deðerlendirmesinde bulundu.

IRKÇI ANKET SONUÇLARI TEPKÝ ÇEKTÝ

WDR'de yayýmlanan Sport Inside programýndaki ankete katýlan her beþ kiþiden biri Almanya A Milli Futbol Takýmý'nda daha fazla "beyaz oyuncu" görmek istediðini belirtirken, katýlýmcýlarýn yüzde 17'sinin de milli takým kaptaný Ýlkay Gündoðan'ýn Türkiye kökenli olmasýnýn "üzücü olduðunu" ifade ettiði belirtilmiþti.

Irkçý ankete, baþta teknik direktör Julian Nagelsmann olmak üzere diðer futbolcular tepki göstermiþti.

NAGELSMANN: "ÞOK OLDUM"

Nagelsmann, "Kamu televizyonunda böyle bir soru sorulmasýnýn bile baþlý baþýna delilik olduðunu düþünüyorum. Þok oldum. Ülkedeki herkes için bir Avrupa Þampiyonasý oynuyoruz. Umarým bir daha asla böyle saçma anketler okumak zorunda kalmam." deðerlendirmesinde bulunmuþtu.

KIMMICH: "TAMAMEN SAÇMALIK"

Alman Milli Takýmý oyuncusu Joshua Kimmich de ankete tepki göstererek bu tür þeylerin tamamen ýrkçýlýk olduðunu kaydetmiþti.

Kimmich, futbolun farklý milliyet ve dinleri bir araya getirdiðini vurgulayarak, "Bu, takým içinde konu bile olmadý. Futbolun içinde büyüyen herkes bunun tamamen saçmalýk olduðunu bilir." ifadesini kullanmýþtý.

Anketteki sorularý eleþtiren Kimmich, futbolcularýn kökenine iliþkin soruyu yanlýþ bulduðunu, böyle sorularýn gereksiz ve saçma olduðunu dile getirmiþti.