Ampute Futbol Milli Takýmý, ''namaðlup þampiyon'' ünvanýný korudu
ABONE OL

2024 Avrupa Ampute Futbol Þampiyonasý, 1-8 Haziran tarihlerinde Fransa'nýn Haute-Savoie bölgesindeki Evian-les-Bains kentinde düzenlendi.

Üçüncüsü gerçekleþtirilen organizasyonda 16 takým þampiyonluk için mücadele etti.

Ampute Futbol Milli Takýmý, C Grubu'nda Ýsrail'i 6-0, Azerbaycan'ý 12-1, Ýrlanda'yý ise 5-0 maðlup ederek çeyrek finale yükseldi.

Grubunu lider bitiren milli takým, çeyrek finalde D Grubu ikincisi Almanya'yý rahat bir þekilde 11-0 yenerek adýný son dört takým arasýna yazdýrdý.

Yarý finalde Polonya'yý 5-1'lik skorla geçen Türkiye, 2021'de olduðu gibi finalde Ýspanya ile karþýlaþtý. Sahadan 3-0 galip ayrýlan Ampute Futbol Milli Takýmý, üst üste üçüncü kez Avrupa þampiyonu oldu. Fransa'daki organizasyonda 42 gol atan milliler, sadece 2 gol yedi.

Fileleri 16 kez havalandýrarak gol krallýðýna ulaþan Ömer Güleryüz, "en iyi oyuncu" ödülünü de kazandý.

Fransa'da oynadýðý 6 maçý da kazanan Türkiye, Avrupa þampiyonalarýnda "namaðlup" takým ünvanýný da korudu.

Milli takým, daha önce düzenlenen iki Avrupa þampiyonasýnda çýktýðý toplam 11 maçý da kazanmýþtý.

Böylece Avrupa þampiyonalarýnda oynadýðý 17 karþýlaþmadan da galibiyetle ayrýlan milliler, önemli bir baþarýya imza attý.

Türkiye, Avrupa þampiyonalarýnda çýktýðý karþýlaþmalarda 104 gol atarken, kalesinde 6 gol gördü.

MÝLLÝLER, "ÝLK KUPA"YI ÝSTANBUL'DA KALDIRDI

Ay-yýldýzlýlar, 2017 ve 2021 yýllarýnda yapýlan Avrupa þampiyonalarýnda da kupayý müzesine götürdü.

Avrupa Ampute Futbol Þampiyonasý, ilk kez 2017 yýlýnda Ýstanbul'un ev sahipliðinde Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) tarafýndan organize edildi.

Finale kadar rakiplerine gol þansý tanýmayan milliler, þampiyonluk maçýna Beþiktaþ'ýn stadýnda çýktý. Þampiyonanýn finalinde Ýngiltere ile karþýlaþan ay-yýldýzlýlar, rakibini 2-1 yenerek "ilk kupa"nýn sahibi oldu.

Bu þampiyonlukla uzun süre adýndan söz ettiren milli takým, daha sonra baþarýlarýna yenilerini ekledi.

Milliler, 2021 yýlýnda Polonya'da gerçekleþtirilen Avrupa Þampiyonasý'na da favori olarak gitti.

Krakow kentindeki organizasyonda rakiplerini farklý maðlup eden Türkiye, final maçýnda Ýspanya ile karþý karþýya geldi.

Final maçýnda da zorlanmayan ve rakibine 6-0 üstünlük kuran Ampute Futbol Milli Takýmý, þampiyonluk kupasýyla Türkiye'ye döndü.

DÜNYA KUPASI DA MÜZEDE

Avrupa'da zirveyi rakiplerine býrakmayan Ampute Futbol Milli Takýmý, son Dünya Kupasý'nda þampiyonluk sevinci yaþadý.

Kupada basamaklarý teker teker çýkan milliler, Antalya'da yapýlan 2007 Dünya Kupasý'nda üçüncülük elde etti ve organizasyon tarihinde ilk kez ilk 3 takým arasýna girdi.

Daha sonra istikrarlý bir þekilde kupada dereceler elde eden Türkiye; 2010, 2012, 2014 yýllarýnda da dünya üçüncüsü oldu.

Meksika'da düzenlenen 2018 Ampute Futbol Dünya Kupasý'nda adýný finale yazdýran milliler, organizasyon tarihinde ilk kez þampiyonluk maçýna çýktý. Finalde Angola'ya penaltýlar sonucu yenilen milli takým, çok yaklaþtýðý þampiyonluk kupasýný kýl payý kaçýrdý.

Türkiye, 2022'de bu kez ev sahibi olduðu organizasyonda finalde yine Angola ile karþýlaþtý. Rakibini 4-1 yenen ve Angola'dan 2018'in rövanþýný alan Ampute Futbol Milli Takýmý, ilk kez Dünya Kupasý'ný kazandý.

  • ampute futbol
  • avrupa þampiyonasý
  • türkiye