Beþiktaþ'ý bekleyen büyük tehlike! Küme düþme, puan silme...
ABONE OL

Beþiktaþ Kulübü'nün ikinci baþkaný Adnan Dalgakýran kulübün sosya medya hesabýnda katýldýðý canlý yayýnda gündemle alakalý açýklamalar yaptý.

Son haftalarda çok tartýþýlan Süper Lig'in oynanýp oynanmayacaðý konusuna dair düþüncelerini "Bu ligin oynanmamýþ olmasý gerekir. 2020-2021 sezonu bile risk altýnda" sözleriyle açýklayan Dalgakýran, koronavirüs salgýnýndan sonra futbolcu maliyetlerinin tamamen deðiþeceði yeni bir döneme girileceðini ifade etti.

Adnan Dalgakýran, Türkiye'de sistemin tesadüfi baþarýlar üzerine kurulduðunu belirtirken, bu konudaki örneði Galatasaray'dan vererek, "Bir takýmýmýz UEFA Kupasý alýyor, sonra sürekli sýfýr çekiyor. Çünkü sistem bunun üzerine kurulu deðil. Tesadüfen olan baþarýlar oluyor" þeklinde konuþtu.

Transfer çalýþmalarý hakkýnda da bilgi veren bulunan Adnan Dalgakýran'ýn açýklamalarý þu þekilde:

"BÝLDÝÐÝMÝZ ÇOK ÞEYÝ UNUTUP YENÝ BÝR BAKIÞ AÇISI KAZANMALIYIZ"

"Bilim kurgu filmlerindeki gibi kimsenin aklýna gelmeyecek bir felaket ile karþý karþýyayýz. Ýnsan her türlü planý yapýyor ama bunu hayal edemiyorsunuz. Bütün dünyadaki insanlarýn bununla karþý karþýya kalmasý gerçekten enteresan bir durum. Bu olaylar geçtikten sonra psikiyatri baþvurularý çok fazla olacaktýr. Hem Beþiktaþ özelinde hem iþ dünyasý özelinde gerçekten sýkýntýlý günler bizleri bekliyor. Zaten bir takým sýkýntýlar ile boðuþuyoruk. Kulübümüzün aðýr þartlarla boðuþtu, bir yerde daha da fazla zorlaþan þartlara girdik. Dünyada 500 milyon fakirlik ile yüzyüze gelecek insandan bahsediliyor. Bu korkunç bir rakam. Dünya fakirlikle mücadele ederken buna 500 milyon ilave edilmesi ile karþý karþýyayýz. Yeni bakýþ açýlarý oluþturmak zorundayýz. Beþiktaþ da bunun içinde olacak. Gerçekten bildiðimiz çok þeyi unutup, yepyeni bir bakýþ açýsýný kazanmak zorundayýz."

'FUTBOLCU MALÝYETLERÝNÝN TAMAMEN DEÐÝÞECEÐÝ BÝR DÖNEM YAÞAYACAÐIZ"

"Yeni dünyada yeni gelir kaynaklarý oluþturmalýyýz. Bazen bu yýkýmlar fýrsatlar oluþturur. Beþiktaþ yeni gelir kaynaklarý için uðraþýyor. Digital dünya bizim için son derece stratejik bir alan olacak. Taraftar da oyunun içerisine girecek. Daha da bütünleþeceðiz. Farklý alanlarý hareketlendirmemiz gerekecek. Korona öncesinde de bunlarýn üzerinde çalýþýyorduk. Nisan ayýnda bazý þeyleri baþlatmayý düþünüyorduk. Þimdi biraz zaman kaybedeceðiz. Futbolcu maliyetlerinin tamamen deðiþeceði bir dönemi yaþayacaðýz. Kaynaklarýn azaldýðý, giderlerin de buna ayak uydurmak zorunda olduðu bir dönemde olacaðýz. Biz böyle bir döneme zayýf bir þekilde girdik. Beþiktaþ büyük bir camia ve biz bunun içerisinden çýkacaðýz."

'BU LÝGÝN OYNANMAMIÞ SAYILMASI GEREKÝR"

"Þu anda içinde bulunduðumuz durum tam bir kaostur. Belirsizlikler var. Olasý ortaya çýkacak durumlar ile ilgili senaryolara hazýrlýklar yapabilirsiniz. Bir toplumun yüzde 60-70'i virüsü kapmadýkça bu hikaye bitmez deniyor. Trump diyor ki, bu iþ en az 1.5 yýl sürecek. Bilim kurulundaki hocalarýmýzdan biri dedi ki; 'Evlerinizde daha fazla uzun süre oturmaya hazýrlanýn.' Beþiktaþ gibi bir kurumu yönetiyorsanýz bütün bu verileri alt alta koymanýz gerekiyor. Bu konuþmalar 'bu sene lig oynanamaz' demektir. Belirli bir kontrol altýna alýnýrsa önlemlerin de devam etmesi gerekiyor. Bu analizleri yaptýðýmýzda 1-2 ay içerisinde düzelecek ve sahaya çýkýlacak bir durum gözükmüyor. Bu yýl bu ligin seyircili oynanma ihtimali yok. Seyircisiz oynanma riski alýnýr mý bilemiyoruz. Bizler bu ligin oynanmamýþ sayýlmasý gerektiðini düþünüyoruz. Beþiktaþ Kulübü hem UEFA'ya hem de ayný þekide TFF'nin kurallarýna baðlý olarak hareket etmek zorunda. Biz ancak bu kurumlara kendi düþüncelerimizi söyleyebiliriz. Neticede pek çok kulüp var ve birçok fikir buraya gidiyor.'

'2020-2021 SEZONU DA RÝSK ALTINDA'

'Ligde ön sýrada olan kulüp daha baþka fikir verebilir. 2020-21 sezonu da bana göre risk altýnda. Az evvel saydýðým sebeplerden dolayý bu ihtimal de var. Çok sabýrlý olmak gerekiyor. Taraftarýmýzýn her þey normalmiþ gibi baský oluþturur ve biz baskýya yenik düþersek, yanlýþ iþler yapabiliriz. Bizler Beþiktaþ menfaatini didik didik araþtýrýp masaya yatýrýyoruz. Bu felaket sürecinde hep beraber olmamýz gerekir ki, kiþisel saçma sapan gündemler oluþturmamalýyýz. El birliði ile kulübümüzü bu fýrtýnalý havadan çýkarmamýz gerekiyor."

'KULÜPTE HERHANGÝ BÝR AKSAMA YOK'

"Kulüpte herhangi bir aksama yok. Hýzlý bir þekilde adaptasyonu saðladýk. Ofis çalýþmalarýný arkadaþlarýmýz evden yürütüyor. Yönetim Kurulu olarak da teknolojinin olanaklarýný kullanýyoruz. Hep bir aradayýz. Aslýnda bu daha fazla düzen ve sistem getirdi. Geliþme hep iki þekilde oluyor. Ya ciddi, ahlaklý insanlarýn olacak ya da büyük yýkýmlar da çok ciddi deðiþimler getiriyor. Avrupa da rönesans ve reform oluþumlarý veba salgýný ile baþladý. Bu da bize deðiþik yöntemler öðretiyor. Þartlar zora girdiðinde insan beyni yeni fikirler oluþturmaya çalýþýyor. Konfor alanýndan çýkýyorsunuz ve yeniden zorlu þeyleri düþünüyorsunuz. Bu deðiþiklikler Beþiktaþ'a da katký saðlayacaktýr."

"ALTYAPI ÇOK ÖNEMLÝ, KÝMSE YATIRIM YAPMAMIÞ"

"Taraftar bizden isim transferler bekliyor. Biz doðrularý taraftarlarýmýzla paylaþacaðýz. Popülist yaklaþýmlar olmayacak. Kaynaklarý ile hareket eden gelirlerini arttýrmaya çalýþan Beþiktaþ yaratmaya çalýþýyoruz. Bu da zaman alacak. Sabýr gerekiyor. Bütçenin düþmesi demek, daha zayýf takým anlamýna gelmiyor. Geçmiþteki futbolcu harcamalarýna bakarsak, hiç bu anlama gelmediðini görebiliriz. Beþiktaþ'ta ciddi bir þekilde Scouting sistemi oluþturmaya çalýþýyoruz. Beþiktaþ niye Afrika'daki ya da Güney Amerikalý futbolcularýn Avrupa'ya geçiþlerindeki yolu haline gelmesin? Altyapý çok önemli. Kimse buralara yatýrým yapmamýþ. Taraftarla o iletiþimi kurmanýz gerekiyor. Beþiktaþ'ýn gerçekleri, Beþiktaþ'ýn neler yapmaya çalýþtýðýný göstermeye çalýþýyoruz. Gerekirse birlikte tartýþacaðýmýz zeminler oluþturulacak. Bir suni çimde 3-4 takým ayný anda antrenman yapmaya çalýþýyor. Altyapý için hiç para harcanmamýþ. Soyunma odalarý, tuvaletler inanýlmaz durumdaydý. Onlarý düzelttik. Amatör þubeleri stadýn içine almaya çalýþýyoruz. Altyapý dediðiniz zaman en az 4-5 tane doðal çimli sahalar olmalýdýr. Bunlar için para lazým. Bunlarý mutlaka gerçekleþtireceðiz. Dünyadaki bütün altyapý mekanizmalarý takip eden sistem kuruyoruz. Gönüllü Scouting sistemini de harekete geçireceðiz. Sabredeceðiz"

'BÝR TAKIMIMIZ UEFA KUPASI ALIYOR SONRA SÜREKLÝ SIFIR ÇEKÝYOR."

"Yeniden yapýlanma kelimesini de Beþiktaþ'ýn genel durumunu gördükten sonra kullanmak doðru deðil. Yeniden yapýlanma olmasý için ortada bir yapýlanma olmalý. Menajerler size futbolcu gösteriyor ve 'alalým' diyorsunuz. Sonra dönüyorsunuz, muhasebeye 'para bulabilir misiniz?' diyorsunuz. O da temliklerle bulabileceðini söylüyor. Futbol takýmýmýzýn yapýlanmasý son derece stratejik olacak. Bütün alanlarda profesyonelliðe ve sisteme inanýyoruz. Yönetim Kurulu üyelerimiz gerçekten profesyonellerin yapmasý gereken iþleri yapýyor. Yönetim Kurulu bizzat iþlerin içinde olmaz. Yönetim Kurulu hedefi belirler ve strateji onaylar. Daha sonra denetlemesini yapar. Biz buraya gitmeye çalýþýyoruz. Futbolu da bu þekilde yapýlandýrmaya arzu ediyoruz. Bugün iki arkadaþýmýz bu iþlerle uðraþýyor. Yarýn bu arkadaþlar direk bu iþler yerine doðru bir sportif direktörlük, doðru bir scoutingi kurmayý hayal ediyor. Avrupa kupalarýnda Türk takýmlarýnýn istikrarsýz olduðunu görebiliyorsunuz. Bir takýmýmýz UEFA Kupasý alýyor, sonra sürekli sýfýr çekiyor. Çünkü sistem bunun üzerine kurulu deðil. Tesadüfen olan baþarýlar oluyor. Beþiktaþ sürekli olarak en üst seviyede oynayan, Avrupa'da düzenli olarak üst sýralarý zorlayan bir takým haline gelecektir. Bunun için çok saðlam bir bütçe gerekiyor. Þuanda bunlarý konuþamýyoruz."

"ISRARLA TALISCA YAZILIYOR AMA KAYNAK AYIRACAK PARAMIZ YOK"

"Futbol bambaþka bir yer. Israrla Talisca yazýyorlar. Beþiktaþ'ýn bu yýl ki bütçesi 56 milyon Euro'ydu. TFF yeni kurallara göre dedi ki, 'siz bunu 35 milyon Euro'ya düþüreceksiniz. Yoksa küme düþme, puan silme ile karþý karþýya kalabilirsiniz' dedi. Demek ki biz 20 milyon Euro daha bütçeyi düþürmek zorundayýz. Bir yandan da 3 milyarý geçen bir borcumuz var. Bütün gelirler bankalara gidiyor. Oradan tek kuruþ gelir alamýyoruz. Beþiktaþ'ýn da 6-7 milyon Temmuz'a kadar ödenmesi gereken borcu var. Durumu daha açýk nasýl anlatabiliriz? Beþiktaþ hepimizin takýmý. Bizler buradan beraber çýkacaðýz. Böylesine zor dönemde futbolcu isimlerini unutacaðýz. Sadece Beþiktaþ isimi ile hareket edeceðiz. Beþiktaþ'ýn þartlarý doðrultusunda en doðru olaný yapacaðýz. Beþiktaþ belki sürprizler yapabilir. Geçmiþte olduðu gibi yýldýzlarý bizler yaratalým ve övünelim. Yönetimin de görevi budur. Daha evvelden yýldýzlaþmýþ þeylere kaynak ayýracak paramýz yok. Bu çok net.'