Ağırlık kaldırmadan önce haltercilere ne koklatılır? Halterciler ne koklar?
ABONE OL

Halter sporunda ağırlık kaldırmadan önce haltercilere bir madde koklatılır. Naim Süleymanoğlu filmini izleyenler maçlardan önce haltercilerin kokladığı şeyin ne olduğunu araştırmaya başladı. Halterde ağırlık kaldırmadan önce sporcuların ayılması gerekir. Herhangi bir sakatlık geçirmemeleri için zihinlerinin açılması açısından bir madde koklatılır. Peki halterciler ne koklar? Ağırlık kaldırmadan önce haltercilere ne koklatılır? İşte merak edilen bu sorunun cevabı...

Sporcunun irkilip kendine gelmesini sağlayan o maddenin alkol olduğunu düşünenler olsa da haltercilere koklatılan madde amonyaktır.

Ağırlık kaldırmadan önce haltercilere koklatılan madde amonyaktır. Bunu solunum yollarını açmak için kullanırlar. Ancak, bunun sanıldığı gibi fizyolojik bir katkısı yoktur. Yalnızca ayıltma, kendine getirme amaçlı kulanılan bir maddedir. Amonyakın pis ve keskin kokusunun konsantrasyonu artırdığı düşünülmektedir. Halterciler, antrenmanlar sırasında da amonyak koklar. Yarışma sırasında da amonyağı kokladıktan sonra tam hazır olduklarını hissederler. Bunun yanında solunum yollarını açmak için başka karışımların da olduğu biliniyor. Ancak bunlar, doping etkisi gösterdiği için girdiğinden dolayı sportif müsabakalarda kullanılması yasaktır.

AMONYAK NEDİR?

Amonyak: (NH3), Sanayide en fazla azotlu gübreler ve nitrik asidin üretiminde ilk maddesi olarak kullanılır. Laboratuarlarda zayıf baz ve birçok kimyasal maddenin elde edilmesi içinde kullanılır. Amonyak bilhassa nitrik asit ile amonyum tuzlarının imalı, üre, boya, ilaç ve plastik benzeri organik madde üretiminde kullanılır. Amonyak gazı normal ısıda basınç uygulandığı zaman kolayca sıvılaşır, meydana çıkan bu sıvının buharlaşma ısısı ise yüksektir (327 kcal/g), bunun için endüstride soğutucu olarak kullanılır.

Özelliği; renksiz, kendine özgü keskin kokusu olup ayrıca zehirli ve aşındırıcıdır. Oda sıcaklığında gaz halindedir ve düşük sıcaklıklarda alevlenme özelliği taşır. Kimyasal olarak bazik' tir. Normal ısıda, basınç altında kolay bir şekilde sıvılaşır. Amonyak Kullanım Alanları: Gübre Sanayi, Nitrik asit üretimi, ilk başlangıç maddesi olarak endüstriyel soğutma sistemleri ile soğutma gayesiyle kimya sanayinde ilaç, boya, naylon, tuz ve plastik üretim malzemelerin ısıl işlemlerinde hidrojen ve azot kaynağı olarak, Gaz Nitrür işlemi için ise parça yüzeylerine azot emdirme gayesiyle kullanılır.

Amonyak formulü NH3 olan; azot atomu ile hidrojen atomundan meydana gelen renksiz, keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahip, gaz bileşiğinden meydana gelir. OH- iyonu bulunmadığı halde zayıf baz özelliği gösterir. Gazlaşma gizli ısısı çok yüksek olduğu için sanayi tesislerinde soğutucu madde olarak kullanılır. 17,0304 g/mol molekül ağırlığı, 1 Atmosfer basınç ta kaynama noktası -33.34 °C (239.81 K). -78 derecede donması nedeniyle oda ısısında gaz şeklinde bulunur. Bileşikteki N atomu sp3 hibritleşme yapmıştır. Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğu için, molekül şekli üçgen piramittir. Bundan dolayı polar bir moleküldür. Molekülleri polar olmasından dolayı, su içinde yüksek oranda çözülmektedir.

Amonyak İsminin kökeni eski mısıra kadar dayanır. Amon tapınağını ısıtmak için kullanılan deve tezeğinden çıkan gazlardan, tapınak duvarlarında, tavanında sofra tuzuna benzer, beyaz kristaller halindeki amonyum klorür yani nişadır birikmiştir. Bu oluşuma da o devirlerde "Amonun Tuzu" diye söylenirmiş.

Naim Süleymanoğlu'nun dünya rekoru kaç? İşte Naim Sülymanoğlu'nun en büyük rekoru

Naim Süleymanoğlu'nun Birleşmiş Milletler konuşması

Naim Süleymanoğlu hastalığı nedir? Naim Süleymanoğlu neden ölmüştür?

Naim Süleymanoğlu evlendi mi? İşte Naim Süleymanoğlu'nun kızları ve hayatı