Ýki rekor birden! Fenerbahçe'de tarihi transfer dönemi
ABONE OL

Fenerbahçe, son yýllarda hemen hemen her yaz yaz döneminde hatýrý sayýlýr bonservis gelirleri elde etti. Ancak bu sezon rekor kýrýldý. Fenerbahçe Baþkaný Ali Koç, Ýsmail Kartal'ýn imza töreninde, "Transferde bütün cephaneliði kullanmak istiyoruz" demiþti. Yapýlan harcamalar, baþkaný bu sözünde haklý çýkardý. Sarý lacivertliler, bonservis harcamasý konusunda da bu yaz döneminde tarihi bir rekor kýrdý.

55.4 MÝLYON EURO'LUK FUTBOLCU SATILDI!

Ali Koç, 2018'de baþkanlýk koltuðuna oturduktan sonra yaptýðý transferlerle genelde çok eleþtirildi. Birçok isim büyük umutlarla gelip, fiyasko bir performansýn ardýndan takýmdan ayrýldý. Ancak Koç döneminde oyuncu satýþýndan her yaz hatýrý sayýlýr gelir elde edildi. Ýlk sezon Giuliano ve Josef'ten 22.5 milyon Euro, 2019'de Eljif Elmas'ýn Napoli'ye gitmesiyle 16.2 milyon Euro kazanýldý. 2020 yazýnda Vedat Muriç 21 milyon Euro'ya Napoli'nin yolunu tuttu. Geçen sezon ise Kim Min-jae 18 milyon Euro'ya Napoli'ye satýldý.

ARDA'DAN TARÝHÝ ÝMZA

Sarý lacivertliler, bu yaz döneminde ise rekorlarý alt üst eden bir gelir elde etti. Gençlerbirliði'nden 14 yaþýndayken alýnan akademinin göz bebeði Arda Güler, 20 milyon Euro ve bonuslarla Real Madrid'e imza atarak Türk futbol tarihinin en önemli transferlerinden birini gerçekleþtirdi. Performansýyla tartýþýlan Altay Bayýndýr ise bir baþka dünya devine, Manchester United'a 5 milyon Euro karþýlýðýnda yolcu edildi. Attila Szalai Alman ekibi Hoffenheim'a 12.3 milyon Euro'ya satýldý. Fenerbahçe'nin dikkat çeken diðer satýþlarý ise Bruma'nýn Braga'ya, Diego Rossi'nin Columbus'a ve Mergim Berisha'nýn Augsburg'a imza atmalarý oldu.

BONUSLARLA ARTACAK

Fenerbahçe toplam 14 oyuncuyla yollarýný ayýrdý. Bu futbolculardan 7'si için kulübün kasasýna para girerken, oyuncu satýþýndan 55 milyon 450 bin Euro'luk rekor bir gelir elde edildi. Üstelik anlaþmalardaki bonuslara baðlý olarak ilerleyen yýllarda bu rakam rahatlýkla artacak gibi görünüyor.

56.8 MÝLYON EURO'LUK BONSERVÝS HARCANDI!

Oyuncu satýþlarýndan elde edilen tarihi gelir, madalyonun diðer tarafýný da etkiledi. Fenerbahçe, tarihinin hiçbir transfer döneminde harcamadýðý kadar bonservis harcamasý yaptý. Sarý lacivertliler kadrosuna toplamda 14 oyuncuyu kattý. Edin Dzeko, Dusan Tadic, Ryan Kent, Alexander Djiku ve Umut Nayir, bonservis ödenmeden imza atan futbolcular oldu. Sarý-Lacivertliler'in bu yaz döneminde kulübüne en fazla ödeme yaptýðý isim Cengiz Ünder oldu. Fenerbahçe, Milli yýldýz için Marsilya ile 15 milyon Euro'ya el sýkýþtý!

LÝVAKOVÝC AYLARCA BEKLENDÝ

Sarý lacivertliler, orta sahasýna, ezeli rakibi Galatasaray'ýn da çok istediði iki yýldýzý kattý. Geçen sezon kiralýk oynadýðý Feyenoord'da þampiyonluk yaþayan Sebastian Szymanski için Dinamo Moskova'ya 9.75 milyon Euro ödendi. Fred de ayný rakamla Manchester United'dan Kadýköy'e geldi. Yönetim, Ýsmail Kartal'ýn ýsrarýyla uzun süre peþinde koþtuðu Rodrigo Becao için Udinese'yle kýran kýrana geçer pazarlýklar sonucunda 8.3 milyon Euro'ya anlaþma saðladý. Yine transferi adeta yýlan hikayesine dönen, taraftarýn dört gözle yolunu gözlediði Dominik Livakovic de Dinamo Zagreb'den 6 milyon 650 bin Euro karþýlýðýnda geldi.

GUSTAVO'YA 1.4 MÝLYON EURO

Fenerbahçe 14 oyuncuyu kadrosuna kattý ama bunun dýþýnda bir harcama daha yaptý. Geçen sezon Flamengo'dan kiralanan Gustavo Henrique için zorunlu satýn alma maddesi nedeniyle 1.4 milyon Euro ödendi. Ardýndan Sambacý, bedelsiz olarak Valladolid'e transfer oldu. Ayný elde edilen gelirde olduðu gibi, satýþ için harcanan 56.8 milyon Euro da bonuslarla birlikte daha da artabilir.