Mehmet Sepil: Jose Mourinho futbolumuz adýna bir þans
ABONE OL

Süper Lig'e 2 sezon sonra dönen Göztepe'de 10'uncu yýlýna giren Eski Baþkan ve Onursal Baþkan Mehmet Sepil, Demirören Haber Ajansý'na (DHA) özel açýklamalarda bulundu. 2014 yýlýnda 2'nci Lig'de devraldýðý kulübü Süper Lig'e taþýyan, Urla Adnan Süvari Tesisleri'ni tamamlayýp, Türkiye'nin en modern statlarýndan Gürsel Aksel Stadý'ný sýfýrdan yaptýrarak hizmete açan, olimpik branþlarda büyük atýlým yapýp, Ýnciraltý'nda amatör branþlar yerleþkesi olmasý planlanan araziyi kulübe kazandýran, 2022'de ise Türk sporunun ilk yabancý yatýrýmcýsý Sport Republic'i futbol takýmý yönetimi için Ýzmir'e getiren Sepil, geride kalan yýllarda yaptýklarýný ve yapamadýklarýný anlattý.

Mehmet Sepil, "Ben Göztepe'de doðdum. Göztepe'nin yanýnda doðmuþ bir çocuðum. Çocukluðum bu semtte geçti. Þimdi onursal baþkan olarak bu camiaya hizmet vermem benim için çok gurur verici" dedi. Göztepe'de çalýþtýðý dönemlerde hiçbir zaman moralini düþürmediðini dile getiren Sepil, "Arada elbette üzüldüðüm zamanlar oldu. Örneðin 2017-2022 arasýnda 5 yýl Süper Lig'de kalýp küme düþmek çok üzücüydü. Ancak hep moralimi yüksek tuttum. 10 yýl önce koyduðumuz hedeflerin büyük çoðunluðunu tutturduk. En önemli tutturamadýðýmýz hedef ise altyapýyý tamamlayamamak. Onun dýþýnda planlarýmýzýn, hedeflerimizin çok önemli bölümünü gerçekleþtirdik" dedi.

"BÝZ ÇOK SAÐLAM TEMELLER KURDUK"

Sportif baþarý anlamýnda Avrupa kupalarýna katýlamadýklarýný belirten Sepil, "Artýk tecrübelerimizle, yeni yapýlanmamýzla ve yeni ortaðýmýzla birlikte çok saðlam bir temel kurduk. 10 yýl içinde çok büyük yol aldýk. Gürsel Aksel Stadý'nýn yapýlmasý bizim için dönüm noktasý oldu. Mütevazý olamayacaðým tek þey stadýmýz, metrekaresini dahi bilirim. Þanssýzlýðýmýz Gürsel Aksel Stadý'nda ilk 3 maçý oynadýk sonra pandemiye yakalandýk. Seyircisiz oynamak zorunda kaldýk. Daha sonra Süper Lig'den düþtük. Gerçek verimini aldýðýmýz sezon geçen seneydi. Orasý artýk bizim mabedimiz, orasý bizim Göztepe ruhunu yansýttýðýmýz evimiz oldu. Ticari alanlarýn da devreye girmesi de bizim adýmýza çok önemli oldu" diye konuþtu. Urla Adnan Süvari Tesisleri'nin de müthiþ bir yer olduðunu dile getiren Mehmet Sepil, "Hayalimizi geniþletmemiz için altyapý projesi bitmiþ olmalý. Yabancý ortaklarýmýzýn gelmesiyle kendimi daha yoðun olarak olimpik branþlarda çalýþýr buldum. Orada da çok güzel projelerimiz var" yorumunu yaptý.

"TORBALI PROJESÝNDEN HENÜZ VAZGEÇMEDÝK"

Ýnciraltý'ndaki olimpik branþlar yerleþkesinin yapýlacaðýný ifade eden Sepil, "Orasý müthiþ bir yer. Önümüzdeki 2 sene içinde bütün Türkiye'nin konuþacaðý bir tesis alaný haline getireceðiz. Ýzmir çok zor bir þehir. Biz yýllardýr altyapý tesisi için mücadele ediyoruz. Biz arsa ve para istemiyoruz. Bize fiyat versinler, parayý biz koyacaðýz. Onu da yapamadýk. Yerel yönetimlerde ilk defa çok iyi iliþki içindeyiz. Alanlarýmýzla ilgili tespitlerimizi yaptýk. O ilçelerde de salon ve tesis için görüþmelere yapýyoruz. Bunu yakýnda bitireceðiz" dedi.

Torbalý'daki altyapý akademisi projesi baþladýktan sonra 3 belediye baþkaný deðiþtiðini anlatan Sepil, "Biz bu projeye bir türlü devam edemedik. Torbalý hala býraktýðýmýz bir proje deðil. Ýnanýlmaz bir tesis yapacaktýk. 7 yýl önce baþlayan bu projede halen çözülmesi gereken konular var. Çözüldüðünde müthiþ bir tesis yapmaya hazýrýz ama orayý da bekleyemeyiz. Baþka yerler için de çalýþmalar da yapýyoruz. Alternatifleri yaratacaðýz, tesisleþmeyi geniþleteceðiz. Biz tesisleþmeler için 12 milyon euroluk yatýrýmlar yaptýk daha yatýrým yapacaðýz. Tesislerimiz Göztepe'yi ölümsüz yapacaðýz" cümlelerini kurdu.

"BÝRÇOK ÞEHÝR TAKIMI YOK OLDU"

Baþkanlýk görevine baþladýðý 2014-2015 sezonunda Süper Lig'de birçok önemli þehir takýmýnýn mücadele ettiðini kendilerinin ise 2'nci Lig'de yer aldýðýný ifade eden Onursal Baþkan Sepil, "10 yýl önce Süper Lig'de 18 takým vardý. Ligin yarýsý yok olmuþ. Çok deðerli kulüpler var. Özellikle Eskiþehirspor ve Bursaspor. Bursa takýmý 10 yýl içinde 3'üncü Lig'e düþtü, ondan önce þampiyon olmuþtu. Türk futbolunun saçma sapan ekonomisinin olduðunu nasýl kötü yönetildiðini görüyoruz. Bunda federasyonun, politikanýn ve kulüp baþkanlarýnýn payý var" dedi.

Süper Lig'de mücadele eden 3 Ýstanbul takýmýnýn ise ayrý tutulduðunu dile getiren Sepil, "Bu kulüpler ne yaparsýn yapsýn hiçbir yaptýrým uygulanmýyor. Onlar istedikleri kadar para harcarlar ama hiçbir þey baþlarýna gelmez. Bazý kulüpler de belediyeler tarafýndan desteklendi ama bu da çok iþe yaramadý" diye konuþtu.

"TÜRKÝYE'NÝN EN ÝDDÝALI KULÜBÜNÜ OLUÞTURACAÐIZ"

Göztepe'nin küme düþtüðünde sýfýr borçla 1'inci Lig'e gerilediðini vurgulayan Sepil, "Evet küme düþmek çok üzücüydü ama biz borçsuz düþmüþtük. Bizimle beraber düþen Altay'ýn durumu belli. Borçlu düþtüler. Bizim yabancý ortaðýmýzla birlikte Göztepe'yi asla bu durumlara düþürmeyeceðiz. Hem futbolda hem olimpik branþlarda Türkiye'nin en iddialý kulübünü oluþturacaðýz. Bunlarý yaparken de para yönetimini de iyi ayarlayacaðýz" dedi.

Sport Republic geldiðinden bu yana para koyduklarýný da belirten Sepil, "Biz yatýrým yapýyoruz kulübümüze. Biz bunu plan içinde yapýyoruz. Amacýmýz hem baþarýlý olmak hem de dýþarýdan para pompalanan bir kulüp yapýsýný deðiþtirmek. Türkiye'de ilk kez biz bunu deðiþtireceðiz. Sport Republic'in bize getireceði avantajlarý kullanacaðýz. Altay ve Giresunspor geçen sezon transfer yapamadý. Onlarý saymazsak en genç takým bizdik. Doðru yapýlanma gerçekleþtirdik. Bu yapýlanmayý ileri seviyeye getireceðiz" dedi.

"SPORT REPUBLIC ÞÝRKETÝ BENÝM GÝBÝ FUTBOL DELÝSÝ"

Kendisi yerine baþkanlýk görevine gelen Türk futbol tarihinin ilk yabancý kulüp baþkaný olan Rasmus Ankersen'i daha önceden de tanýdýðýný ifade eden Sepil þu þekilde konuþtu:

"Rasmus'u tanýdýðýmda daha Sport Republic þirketi kurulmamýþtý. Öyle bir fon yoktu. Rasmus Ankersen Ýzmir'e gelip evimde kaldý. Böyle fon kurulduðunda, 'Seninle Göztepe'yi deðerlendirelim' dedim. Sonra þirket kuruldu. En büyük yatýrýmcýlarýný buldular, Dragan Solak. Solak da benim gibi futbol delisi. O da bizim için þanstý. Ben bu insanlarla çalýþtýðým için çok mutluyum. Onlar ilk Ýngiltere'den Southampton'ý aldýlar sonra bizimle görüþmeye baþladýlar. Çok fazla teklifler vardý ancak Rasmus Ankersen gelmek isteyince ona maddi koþullarý kolaylaþtýrdým. Hayatým hep mücadelelerle geçiyor. Spor yasasýyla çok uðraþtým ticari alanlar için. Çok projem vardý, pandemi engelledi. Kale arkasýnda ayakta seyircinin maçlarý izlemesi için Ankara'da çok uðraþtým. 1'inci Lig'de yabancý hocayý sahaya alamýyorduk. Futbol Federasyonu'nu ikna ettim. Türk futbolu yabancý yatýrýmcýya hazýr deðildi. TFF'nin genel kuruluna yabancýlar giremiyordu. Geçen sene yapýlan genel kurulda yüzde 51 imza topladým ve Rasmus Ankersen resmi baþkanýmýz oldu."

"BÝR TANE BÝLE FIFA DOSYAMIZ BULUNMUYOR"

Rasmus Ankersen'in gelmesi için her þartýn oluþtuðunu belirten Mehmet Sepil, "Rasmus'un þartlarý vardý. Önce büyük bir þehir demiþti. Ýzmir 5 milyonluk nüfusa sahip. Rasmus'un önemli þartlarýnda biri taraftardý. Zaten taraftarýmýz Türkiye'nin en coþkulu kitlesi. Takýmý hiçbir yerde yalnýz býrakmayan, çok büyük taraftarýmýz var. Stadýmýz ve tesislerimiz de Rasmus'un gelmesi adýna önemli rol oynadý. Ayrýca borcu olmayan nadir kulübüz. Bir tane bile FIFA dosyamýz bulunmuyordu. Bu kriterler birleþince zaten yabancý yatýrýmý buraya çektik. Onlarla ayný þarkýyý söyleyen ben vardým. Çok mutluyum, çok umutluyum" þeklinde konuþtu.

"HATAM DUYGUSAL KARARLAR VERMEK"

Sport Republic þirketi ve Rasmus Ankersen'in futbola çok profesyonel baktýðýný sözlerine ekleyen Mehmet Sepil, "Ýþe o kadar profesyonel bakýyorlar ki bu beni bile þaþýrtýyor. Çünkü biz duygularýmýzla hareket etmeye alýþmýþýz. Ben 10 seneye baktýðýmda yaptýðým hatalarýmýn nedeni duyguyla hareket etmek. Elbette tamamen duygusuz olamayýz. Ancak kararlarý da hep duyguyla veremeyiz. Türk futbolunun sorunu bu. Duygularýyla tamamen hareket etmeyen bir ekiple birlikteyiz. Ýnanýlmaz bir teknik direktörümüz var. Stanimir Stoilov bizim beklediðimiz oyun felsefesini zaten kendi benimsemiþ. O disiplinin tam temsilcisi. Sportif Direktör Ivan Mance ve CEO Kerem Ertan da bizimle birlikte. Süper starlarýmýz var. O organizasyonla çalýþýyoruz" dedi.

"ÝSTANBUL TAKIMLARINA KÝMSE DOKUNAMIYOR"

Türk futbol ekonomisinin deðerlendiren Mehmet Sepil, "3 Ýstanbul takýmýna hiçbir kural uygulanmýyor. Transfer limitleri koyuluyor uyan yok. Federasyonun yalandan koyduðu kurallar. Türk futbolunda bir kriz var. Marka deðeri düþtü. Sadece TFF ve hakemleri de suçlayamayýz. Bunun için de bizler yani kulüp baþkanlarý da var. Bizler uçurumun en önemli oyuncularýyýz. Futbolu çok hýrçýnlaþtýrýyoruz. Her yenilgi sonra kavgalar çýkýyor. Kulüpler Birliði de profesyonelleþmeli. Bütün baþkanlar demeç vermeye bayýlýyor. Burada topyekün bir deðiþim gelmesi gerekiyor" ifadelerini kullandý.

"MOURINHO FUTBOLUMUZ ADINA BÜYÜK ÞANS"

Büyük paralar harcanmasý konusunda deðerlendirmelerde bulunan Mehmet Sepil, "Mesela Fenerbahçe dünyaca ünlü Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'yu getirdi. Evet böyle bir ismin Türkiye'ye gelmesine ben olumlu bakarým. Türk futbolu markasý adýna önemlidir. Hepimize faydasý olur. Bunun yansýmasý tüm takýmlara faydasý olur. Daha fazla ilgi görürüz, daha fazla reklam alýrýz, daha fazla sponsorluklar alýrýz. O rekabet keþke hýrçýn olmasa futbolumuz güzelleþecek. Geçen sene Galatasaray ve Fenerbahçe ligi aldý, götürdü. Bu müthiþ bir olaydý. Son maça kadar þampiyon belli deðildi. Ancak biz bunu pozitif enerjiyle yansýtamadýk, sürekli tartýþmalarla ve kavgalarla iþi götürdük. Türk futbolu için inanýlmaz bir hikaye olacaktý" dedi.