Mercek altýna alýndý! Ýþte Arda Güler için hazýrlanan o rapor
ABONE OL

Real Madrid'in ve A Milli Takýmýmýz'ýn büyük yeteneði Arda Güler için UEFA Lisanslý antrenörler ve analizcileri The Coaches Voice için detaylý bir rapor hazýrladý.

Ýþte Arda Güler için hazýrlanan profesyonel rapor:

Real Madrid birkaç sezondur gelecek için genç ve gelecek vaat eden yeteneklerle sözleþme imzalama politikasý izliyor. Vinícius Júnior ve Rodrygo'nun yaný sýra son olarak da 2024 yazýna kadar Palmeiras'ta kalacak olan Endrick Felipe'yi kadrosuna kattý. Heyecan verici genç Türk oyuncu Arda Güler de bu listeye eklenen son oyuncu oldu.

Los Blancos, 18 yaþýndaki eski Fenerbahçe oyuncusu için 20 milyon Avro ödeyerek onu Barcelona'nýn elinden kaptý. "Teklif yapan pek çok kulüp vardý ama Real Madrid ortaya çýkar çýkmaz diðer her þey deðerini kaybetti" dedi Arda tanýtým gününde.

Hemen kiralýk olarak gönderileceði söylentilerinin aksine Arda Güler doðrudan A takým kadrosuna alýndý. Arda Güler'i imzaya ikna etmek için kendisiyle bizzat görüþen Carlo Ancelotti, zaten yýldýzlarla dolu olan takýma kalite katacaðýna inandý.

UEFA lisanslý antrenörleri Arda Güler'in oyununu, takým arkadaþlarýna ve sisteme nasýl uyum saðladýðýný ve nerelerde geliþmesi gerektiðini analiz etti.

TEKNÝK ANALÝZ

Arda Güler aðýrlýklý olarak sol ayaklý ama sað ayaðýný da çok iyi kullanýyor. Topa sahip olduðunda yaratýcýlýðý ve hücuma yönelik teknik aksiyonlarý öne çýkýyor. Bunlarýn baþýnda topla yaptýðý basit, ileri sürüþler ve sonrasýnda topa vuruþundaki kalitesi geliyor.

Sol ayaðýyla rakiplerini geçebiliyor ve hýzýný deðiþtirmesine gerek kalmadan hile yapabiliyor. Bu, defans oyuncularýnýn çalým atmadan oyunu tutma konusunda baþarýlý olduðu La Liga'da geliþtirmesi gereken bir özellik. Týpký Vinicius'un Ýspanyol futboluna adapte olurken yaptýðý gibi, Arda Güler'in de duraðan bir pozisyondan baþlarken rakiplerini yenmeyi öðrenmesi gerekecek.

Arda Güler sað kanatta hücuma baþladýðýnda gerçek bir tehdit oluþturuyor. Oradan içeri kat edip dripling yapabilir ve doðrudan yaklaþýmýyla rakip bloktaki boþluklardan yararlanabilir (üstte). Her zaman ileri gitme arzusu güçlü bir yönü ancak oyunu geliþtikçe daha fazla çeþitlilik ve nüans katmasý gerekecek. Rakipleri kýzdýracak þekilde topu durdurma ve tutma becerisi de bir artý olacaktýr.

Arda Güler'in þutlarý onu son üçte birlik alanýn hemen her yerinden bir tehdit haline getiriyor ama özellikle sað iç kanaldan (altta). Topa temiz ve isabetli bir þekilde vuruyor ve genellikle ilk dokunuþunu kullanarak markajcýsýný geçip kaleye þut atýyor. Tekniði sayesinde duraðan bir topa ya da hareket halindeyken topa vurmakta ayný derecede rahat. Ayrýca uzaktan doðru þut açýlarýný bulma konusunda da büyük bir yetenek sergiliyor.

HAREKETLER VE SÝSTEMLER

Real Madrid'in yeni genç yýldýzýna pozisyonel bir etiket vermek zorunda olsaydýk, bu muhtemelen bir 10 numara olurdu - ancak daha çok sað iç kanaldan çalýþmayý tercih eden biri. Fenerbahçe'deki kýsa kariyerinde çoðunlukla 4-2-3-1 diziliþinde 10 numara olarak ya da 4-4-2'de sað kanat oyuncusu olarak oynadý. Daha nadiren de 5-3-2'de sekiz numaralardan biri olarak oynadý.

Sistem ve rolü ne olursa olsun, Arda Güler takým arkadaþlarýný çeþitli þekillerde geliþtiren bir oyuncu olarak kendini gösterdi. Ýleriye doðru yaptýðý hamleler rakip savunmacýlarýn dikkatini çekerek etrafýndakilere faydalanabilecekleri bir alan açýyor. Daha doðrudan bir ifadeyle, sahanýn herhangi bir bölgesinde paslarýyla hatlarý kýrma yeteneðine sahip. Son üçte birlik bölümde (aþaðýda) Michy Batshuayi, Ýrfan Kahveci ve þu anda takýmdan ayrýlan Enner Valencia gibi isimlere asistler yaptý.

Bu kadar genç bir oyuncu olarak Arda Güler, Fenerbahçe'de büyük bir rol üstlendi. Þans yaratmak için bireysel yeteneðe sahip ama ayný zamanda baþka þekillerde katkýda bulunacak teknik becerilere de sahip. Kalabalýk alanlarda bile topu hýzlý bir þekilde alýp hareket ettirebilmek için mükemmel bir vücut yapýsýna sahip. Oyunu o kadar iyi okuyor ki top alacak boþluðu bulup rakiplerini çekebiliyor ve böylece diðerlerine pas yollarý açabiliyor.

Arda Güler buradan hücumdaki takým arkadaþlarýyla birleþebileceðini gösterdi. Fenerbahçe'de forvet arkasýndaki üçlü hücum hattýnda çoðunlukla onun iki yanýnda oynayan Batshuayi ve Ýrfan Can Kahveci (altta) bundan en çok yararlanan isimler oldu. Onlarýn önünde Valencia ya da Joao Pedro, ikili mücadeleleri mümkün kýlmak için destek koþularý yaptý ya da sonraki ortalara veya kesiklere saldýrmaya çalýþtý.

KOMBÝNASYONLAR

Arda Güler'in direkt oynama içgüdüsü bazen pozisyon fýrsatlarýný kaçýrmasýna neden oluyor. Ancak diðer taraftan, rakiplerini geçme yeteneði sahanýn ilerisinde daha fazla fýrsat yaratabilir. Bu, bir takýmýn merkez forveti, geniþ hücum oyuncularý ya da teknik direktörün uyguladýðý sistemlere baðlý olarak sekiz numaralarla olabilir.

Real Madrid'de en ilginç iliþkileri Fede Valverde ve Jude Bellingham ile olabilir. Her ikisi de ikinci çizgiden yaptýklarý delici koþularla içeride boþluklar ve savunmada dengesizlikler yaratabilen oyuncular. Bu durum, top taþýma ve vuruþ yeteneðini bu boþluklardan en iyi þekilde yararlanmak için kullanabilecek genç Türk oyuncu için mükemmel olabilir.

TOPSUZ OYUN

Arda Güler'in en büyük geliþim alaný muhtemelen oyunun defansif yönü. Real Madrid diðer genç oyunculara yaptýðý gibi onu da fiziksel olarak geliþtirmek için bir plan hazýrladý. Ancak kendisinin ya da takým arkadaþlarýnýn yaptýðý top kayýplarýnda oyunu okuma konusunda da geliþim göstermesi gerekecek.

Ýyi bir savunma içgüdüsüne sahip bir oyuncu ancak ilk günlerinde savunma hareketlerinin genellikle yakýn bir takým arkadaþý tarafýndan desteklenmesi gerekiyordu (aþaðýda). 1'e 1 durumlarda istekli bir düellocu ancak þimdilik doðrudan rakiplerden düzenli olarak top çalacak fiziksel kapasiteden yoksun.

Takýmý ne kadar daðýnýk olursa o da savunmada o kadar kýrýlganlýk gösteriyor. Özellikle geçiþ hücumlarýnda takým arkadaþlarýna savunmaya destek vermeleri için zaman kazandýracak þekilde rakip ataklarý durdurma konusunda henüz çok becerikli deðil. Ancak oyunu olgunlaþtýkça bu da geliþecektir.

Pozisyonel olarak, Arda Güler'in saðdan baþladýðýnda orta sahaya kayma eðilimi, rakipler tarafýndan hýzlý oyun deðiþiklikleri (aþaðýda) kullanýlarak istismar edilebilir. Bu hamleler bekin önündeki boþluktan faydalanmak için kullanýlýyor ve pivot oyunculardan biri zamanýnda karþýya geçemezse hücumda aþýrý yüklenmelere yol açabiliyor.

Yine, bu hafif savunma zaafý gençliðinin bir sonucu ama ayný zamanda doðal olarak yaratýcý ve hücum içgüdüsü. Ancelotti'nin görevi, týpký Vinicius'ta yaptýðý gibi onu çok yönlü olaðanüstü bir oyuncu haline getirmek.

HÜCUMA GEÇÝÞ

Topa sahip olma aþamasýnda Arda Güler'in hangi pozisyonda baþlarsa baþlasýn merkeze doðru hareket etme isteði bazen sorun yaratabiliyor. Dar alanlarda iyi ama kompakt bir blok halinde oynayan rakiplere karþý içeriye hareketleri her zaman en iyi yaklaþým olmayabiliyor.

Buna karþýn, rakibin top kaybýndan sonraki anlarda merkezdeki pozisyonu takýmýna büyük bir avantaj saðlayabilir. Burada, top üzerindeki hýzý ve yeteneði, ayrýca oyunu okumasý, her iki kanatta da tehlikeli kontra ataklarý hýzla harekete geçirebileceði anlamýna geliyor (aþaðýda). Ýþte tam da bu noktada Real Madrid, özellikle de Vinicius gibi bir oyuncuyla büyük bir hücum potansiyeline sahip.

Þu anda 23 yaþýnda olan Vinicius, Ancelotti yönetiminde büyük adýmlar attý. Ýtalyan koç 18 yaþýndaki Arda Güler üzerinde de benzer bir etki yaratabilirse, Türk oyuncu uzun yýllar Real Madrid'in önemli bir deðeri haline gelebilir.