Metin Gazoz: Olimpiyatlarda ilk takým derecesini alan federasyon olmak istiyoruz
ABONE OL

Türkiye Okçuluk Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Metin Gazoz, "Türk olimpiyat takýmlarý içerisinde takým derecemiz hiç yok. Tabii ki ferdi madalyalar da almak istiyoruz ama Türk spor tarihinde, olimpiyatlarda ilk takým derecesini alan federasyon olmak istiyoruz." dedi.

2024 ASES 13 Yaþ Altý Okçuluk Açýk Hava Türkiye Þampiyonasý dolayýsýyla Düzce'de bulunan Metin Gazoz, AA muhabirine, oðlu milli okçu Mete Gazoz'un olimpiyat þampiyonluðu baþta olmak üzere elde ettiði baþarýlarýn ardýndan bu spora artan ilgiye ve federasyon olarak hedeflerine iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlýðý ile Türkiye Okçuluk Federasyonu olarak 2007 yýlýndan itibaren minikler (9, 10, 11, 12, 13 ve 14 yaþ) kategorisine büyük yatýrýmlar yaptýklarýný aktaran Gazoz, yeni baþarýlar elde etme hedefiyle çalýþmalara devam ettiklerini söyledi.

"BU KADAR BAÞARI RASTLANTISAL OLMAZ"

Gazoz, Mete'nin derecelerinden sonra diðer sporcularýn da onu örnek alarak ciddi þekilde baþarýya inandýklarýný belirterek, "Baþarýlý olmak için neler yapýlmasý gerektiðini zaten biliyoruz ve bu yolda güzel çalýþýyoruz. Tokyo'da olimpiyat þampiyonluðunun ardýndan geçen sene dünya þampiyonluðu ve bu sene Avrupa þampiyonluðu. Dünya tarihinde bu 3 madalyayý alan baþka sporcumuz (okçulukta) yok. Bunun rastlantýsal bir baþarý olduðu yönünde söylentiler duyuyorduk ama bu öyle bir þey deðil. Bu kadar baþarý rastlantýsal olmaz. Bunun altýnda büyük bir emek, koordinasyon ve birçok kurumun bir arada çalýþmasýný görüyoruz." diye konuþtu.

Artýk çeþitli yaþ gruplarýndan insanlarýn okçuluk müsabakalarýný takip ettiðini dile getiren Gazoz, "Mete ayný zamanda neyi saðladý, bunun bir yaþýnýn olmadýðýný, küçük yaþta baþlayýp uzun yýllar yapýlabileceðini gösterdi, halen de gösteriyor." ifadelerini kullandý.

Gazoz, Mete'nin þampiyonluklarýnýn ardýndan özellikle çocuklarýn okçuluða gönül vermeye baþladýðýna deðinerek, "Ülkemizde Mete bir milat diyelim. Yani 'Mete'den önce Mete'den sonra' diye adlandýrabileceðimiz çok büyük bir geliþim oldu." dedi.

Mete'nin döneminde minikler kategorisinin 54 sporcudan oluþtuðunu belirten Gazoz, þimdi sadece Türkiye þampiyonasýna katýlan 13 yaþ altý yarýþmacý sayýsýnýn 600'ü aþtýðýný, 13 ve 14 yaþ grubu eklendiðinde bu sayýnýn 1500-2 binlere çýktýðýný aktardý.

Gazoz, þu anda Türkiye genelinde Gençlik ve Spor Bakanlýðýna kayýtlý 45 bin lisanslý okçu olduðunu, federasyona kaydýný yaptýrmýþ yarýþmaya girmeye hazýr sporcu sayýsýnýn ise 15 bine ulaþtýðý bilgisini paylaþarak, buna paralel kulüp ve antrenör sayýlarýnýn da arttýðýný ifade etti.

Okçuluðun faydalarýndan bahseden Gazoz, bu spor sayesinde çocuklarýn hem kas hem de kiþilik geliþimlerinin arttýðýný, böylece hedef koymayý öðrendiklerini kaydetti.

"MÝKS TAKIMDA, ERKEK TAKIMDA VE FERDÝDE MADALYA ÞANSIMIZ ÇOK YÜKSEK"

Mete'nin, Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarý öncesi takým arkadaþlarýyla Almanya'daki milli takým kampýna katýlacaðýný aktaran Gazoz, "Olimpiyatlarda 29 Temmuz'da takým atýþý finalleri var. Ýnþallah Mete orada diðer sporcularýmýzla beraber erkeklerde takým halinde yarýþacak. Bayanlar da bir kotamýz var; Elif Berra Gökkýr ülkemizi temsil edecek. Bir kadýn bir erkekten oluþacak miks takýmda, erkek takýmda ve ferdide madalya þansýmýz çok yüksek. Þu ana kadar Türk olimpiyat takýmlarý içerisinde takým derecemiz hiç yok. Tabii ki ferdi madalyalar da almak istiyoruz ama Türk spor tarihinde, olimpiyatlarda ilk takým derecesini alan federasyon olmak istiyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Metin Gazoz
  • olimpiyat
  • okçuluk