Profesyonel liglerde 2023-2024 sezonu heyecaný tamamlandý
ABONE OL

Sivas'taki TFF 2. Lig play-off finaliyle tamamlanan 2023-2024 sezonunda en son bir üst lige yükselen ekip, Iðdýr FK oldu.

Alt liglerde 12 takým bir üst lige çýkarken, 27 ekip küme düþtü. Bölgesel Amatör Lig'den 12 takým gelecek sezon TFF 3. Lig'de yer almaya hak kazandý.

65 ÝLDEN 139 TAKIM

Gelecek sezon 65 ilden 139 takýmýn mücadele edeceði profesyonel liglerde; Süper Lig'de 19, 1. Lig'de 20, TFF 2. Lig'de 36 ve TFF 3. Lig'de 64 takým yer alacak.

Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan gelen talepler üzerine yarýþma haklarý TFF tarafýndan dondurulan 1. Lig'de Yeni Malatyaspor, 3. Lig'de Kahramanmaraþspor ile Kahramanmaraþ Ýstiklalspor, 2024-2025'te mevcut liglerinde mücadelelerini sürdürecek.

Ardahan, Bartýn, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çanakkale, Çankýrý, Hakkari, Kars, Kilis, Siirt, Sinop, Þýrnak, Tunceli ve Yalova'dan temsilcinin bulunmayacaðý liglerde Ýstanbul'dan 20 ekipten 6'sý Süper Lig'de mücadele edecek.

Ýzmir'den 10, Ankara'dan ise 8 ekibin bulunacaðý profesyonel liglerde, Bursa'dan 6, Antalya'dan 5, Adana, Aydýn, Balýkesir, Manisa, Muðla, Ordu, Rize, Þanlýurfa ve Trabzon'dan üçer takým yer alacak.

AKHÝSARSPOR BAL'A, BURSASPOR TFF 3. LÝG'E DÜÞTÜ

2009-2010 Süper Lig þampiyonu ve 50 yýl Süper Lig tecrübesi bulunan Bursaspor TFF 3. Lig'e, Süper Lig'de 42 sezon yer alan Altay ile 8 sezon Süper Lig'de mücadele eden Giresunspor, TFF 2. Lig'e geriledi.

Süper Lig'de 7 sezon mücadele eden, Türkiye Kupasý ve TFF Süper Kupa'yý birer kez kazanan, Türkiye'yi UEFA Avrupa Ligi'nde temsil eden Akhisarspor, Bölgesel Amatör Lig'e düþtü.

Daha önce 21 sezon Süper Lig'de mücadele eden Denizlispor da 2020-2021'de Süper Lig, 2022-2023'te 1. Lig'e veda ettikten sonra bu sezon da TFF 2. Lig'den düþtü.

SÜPER LÝG'DE ÞAMPÝYON GALATASARAY

Galatasaray'ýn þampiyonluða ulaþtýðý Süper Lig'de Ýstanbulspor, Pendikspor, Fatih Karagümrük, MKE Ankaragücü takýmlarý küme düþtü. Göztepe, tekrar Süper Lig'e dönerken, Süper Lig'de ilk kez mücadele edecek Eyüspor ile Bodrum FK, ligin 76. ve 77. takýmlarý olacak.

Giresunspor, Altay ve Tuzlaspor'un düþtüðü 1. Lig'in yeni takýmlarý Amed Sportif Faaliyetler, Esenler Erokspor ve Iðdýr FK, ilk kez Süper Lig'e yükselme mücadelesi verecek.

Düþenler ve çýkanlar

Profesyonel liglerde yükselen ve düþen ekipler þöyle:

SÜPER LÝG

Þampiyon: Galatasaray

Düþenler: Ýstanbulspor, Pendikspor, Fatih Karagümrük, MKE Ankaragücü

1. LÝG

Süper Lig'e çýkanlar: Eyüpspor, Göztepe, Bodrum FK

Düþenler: Giresunspor, Altay, Tuzlaspor

TFF 2. LÝG

1. Lig'e çýkanlar: Esenler Erokspor, Amed Sportif Faaliyetler, Iðdýr FK

Düþenler: Adýyaman FK, Bursaspor, Kýrþehir Futbol, Zonguldak Kömürspor, Uþakspor, Denizlispor, Düzcespor, Etimesgut Belediyespor

TFF 3. LÝG

TFF 2. Lig'e çýkanlar: Kepezspor, Batman Petrolspor, Karaköprü Belediyespor, Adana 1954 FK, Elazýðspor, Erbaaspor

Düþenler: Tarsus Ýdman Yurdu, Malatya Arguvanspor, Gümüþhane Sportif Faaliyetler, Sapanca Gençlikspor, Eynesil Belediyespor, Hacettepe 1945, Sivas Dört Eylül, Akhisarspor, Darýca Gençlerbirliði, Sultanbeyli Belediyespor, Çatalcaspor, Siirt Ýl Özel Ýdare

BÖLGESEL AMATÖR LÝG

TFF 3. Lig'e çýkanlar: Beykoz Ýshaklýspor, Çorluspor 1947, Nilüfer Belediye FK, Tire 2021 FK, Muðlaspor, 1926 Polatlý Belediyespor, Niðde Belediyespor, Viranþehir Belediyespor, Mazýdaðý Fosfatspor, Çayelispor, Yozgat Belediyesi Bozokspor, Türk Metal 1963