Rayyan Baniya: Beþiktaþ maçýný unutamýyorum
ABONE OL

Trabzonspor'un annesi Türk babasý Ýtalyan Beninli oyuncusu Rayyan Baniya bu sezon 3-0 kazanýlan Beþiktaþ maçýný unutamadýðýný söyledi.

Trabzonspor'un 25 yaþýndaki defans futbolcusu Rayyan Baniya Trabzonspor Dergisine röportaj verdi. Trabzonspor'un çok büyük bir kulüp olduðunu, Karagümrük'ten ilk geldiðinde bunun kendisi için bir üst seviyeye geçmek demek olduðunu ifade eden Baniya, "Çok heyecanlýydým ve bu heyecaný hiç kaybetmiyorum. Hedefim bu güzel kulüpte iyi oynamak, kendimi ve yeteneklerimi gösterebilmek, faydalý olmak. Bunu baþaracaðým mutlaka. Ayrýca bu kulüpte kupalar kazanmak çünkü Trabzonlularýn kupa kazanmayý ne kadar arzuladýklarýný biliyorum. Annem Türk, babam Beninli. Ben de Ýtalya'da doðdum. Bu üç ülke arasýnda hayat tarzým Ýtalya'ya benziyor ve çünkü çocukluðum orada geçti, 22 yaþýna kadar orada yaþadým. Öte yandan annem bana Türk adetlerini aktardý. Düþünce tarzým yemek zevkim ise Türk gibi çoðunlukla. Babam Afrikalý, Beninli ve her yaz oraya giderim.

Doða güzelliði Ýtalya ile Türkiye birbirine eþit derecede bence, ikisi de harika. Bu iki ülke insaný da misafirperver, anlaþýlmasý kolay. Ayrýca gülmeyi seven insanlar. Türkiye'ye gelince þunu fark ettim; Türkler hayvanlarý çok seviyor. Ýtalya'daki gibi evlerinde besliyorlar, deðer veriyorlar ve bu çok güzel. Benin halký ise çok doðaldýr. Ama tabii ki ayný ekonomiye sahip deðiller. Ýnsanlar çok az þeye sahip olsalar bile mutlular ve hep pozitif oluyorlar. Akýllarýný kurcalayan çok fazla düþünce yok, özgür yaþýyorlar" dedi.

"KÜÇÜKKEN BOYUM UZAYINCA SAVUNMA OYUNCUSU OLDUM"

Futbol hayatýnda hep bu mevkide mi oynadýn sorusuna cevap veren Baniya, "13-14 yaþlarýndayken kanat oyuncusuydum çünkü þu anda olduðum gibi uzun boylu deðildim. Çok hýzlýydým ve antrenörümüz de koþmam için beni kanada koydu. Hýzýmla fark yaratýyordum ve çok da gol attým. 17-18 yaþlarýnda birden boyum uzamaya baþladý. Bunun üzerine teknik direktörümüz beni savunmada denedi, orada baþarýlý olunca kalýcý hale geldi. Ama uzun boylu olsam da ayný zamanda hýzlý olduðumu söyleyebilirim. Uzun boy avantajlar da saðlýyor bana ayný zamanda" diye konuþtu.

"IRKÇILIKTAN HOÞLANMIYORUM"

Sebepsiz yere insanlarýn baþkalarýna saygýsýzlýk yapmasýndan hoþlanmadýðýný ifade eden savunma oyuncusu, "Elbette ýrkçýlýktan asla hoþlanmýyorum, çünkü birinin siyahi olmasý ya da baþka bir ýrktan geliyor olmasý nedeniyle dýþlanmasý ve saygýsýzlýða uðramasý bence çok kötü. Bazen rakip hücum oyuncularý psikolojik açýdan sizinle oynamaya çalýþýr. Rahatsýz edici þeyler söyleyerek beni kýzdýrmaya çalýþýrlar ama bu bende iþe yaramaz. Bunu denediklerini ve dikkatimi daðýtmaya çalýþtýklarýný biliyorum ve oyunlarýna gelmiyorum. Bundan hoþlanmýyorum gerçi ama ayný zamanda tuzaða da düþmüyorum. Çünkü onlardan daha akýllýyým, aksi halde her iki maçta bir kýrmýzý kart görürdüm. 5 yýl önce Ýtalya'da Mantova'da oynuyorum ve adrenalinin yüksek olduðu bir maçta gol atmýþtým. O hýrsla rakip taraftara yönelik sus iþareti yapmýþtým. Ama sonra bundan dolayý onlarý üzdüðümü ve kýzdýrdýðýmý anladým ve çok piþman oldum. Böyle bir harekete gerek yoktu. Bu tek hareketimdi ve daha sonra asla tekrarlamadým" þeklinde konuþtu.

"BU SEZON EVÝMÝZDEKÝ BEÞÝKTAÞ MAÇINI UNUTAMIYORUM"

En unutmadýðýn maç sorusuna ise, "Bu sezon Beþiktaþ'la oynadýðýmýz ve 3-0 kazandýðýmýz maç harikaydý. Hem iyi oyun, hem güzel skor ve hem de müthiþ bir taraftar vardý. Böyle tezahüratlarý ve ateþli taraftarý daha önce görmedim. Sadece kazandýðýmýz o gece deðil, hafta boyunca o atmosferi düþündüm, çok etkilendim" ifadesinde bulundu.

"ÖRNEK ALDIÐIM OYUNCU VARANE"

Örnek aldýðý oyuncu ile ilgili de konuþan Baniya, "Her zaman Raphael Varane. O zamanlar Real Madrid'deydi ve sürekli takip ederdim. Þimdi Manchester United'da. Hýzlý ve karizmatik. Sergio Ramos da var ama Varane çok iyi" dedi.

Takým arkadaþlarý ile ilgili de konuþan oyuncu en yetenekli Pepe, en çalýþkan Trezeguet, en tembel Taxiarchis Fountas, en komik Trezeguet, en sinirli Bero (Berat), en centilmen Benkoviç, en yakýþýklý Uðurcan, en iyi giyinen Denswil, en sert sahada kendisinin olduðunu söyledi.

EN ÝYÝ 11'Ý

Bir takým oluþtursan nasýl bir kadro 11 kurarsýn sorusuna ise Baniya, "Neuer, Cafu, Ramos, Puyol, Marcelo, Ronaldinho, Zidane, Pirlo, Kaka, Cristiano Ronaldo, Ronaldo Nazario" cevabýný verdi.