Spor dünyasýndan Filistin'e büyük destek! Zulme sessiz kalmadýlar
ABONE OL

Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda 1 yýl geride kalýrken spor dünyasý da ilk günden bu yana zulme sessiz kalmadý.

Spor kulüpleri, dünyaca ünlü sporcular ve taraftar gruplarý, Gazze'de yaptýklarýyla tarihteki soykýrým listesine bir yenisini ekleyen Ýsrail'e tepkilerini ortaya koydu.

Türkiye'de de federasyonlar, kulüpler ve sporcular Ýsrail'in saldýrýlarýna tepkilerini her fýrsatta dile getiriyor. Avrupa'da ise özellikle Ýskoçya'nýn köklü kulüplerinden Celtic taraftarýnýn tepkisi dikkati çekiyor.

Filistin'e verilen destek, bazý sporcularýn kulüplerinden ayrýlmasýna ve taraftar gruplarýnýn ceza almasýna sebep olsa da hiç eksilmedi.

TÜRK SPOR KAMUOYUNA FÝLÝSTÝN'E DESKTEKTE ÖN PLANA ÇIKANLAR

Türk spor camiasýnda Ýsrail'in Filistin'e saldýrýlarýna ilk günden bu yana tepkiler yükseldi.

Türkiye'den Basketbol Federasyonu Baþkaný Hidayet Türkoðlu, Galatasaray'dan Benfica'ya transfer olan milli futbolcu Kerem Aktürkoðlu, Fenerbahçeli Mert Hakan Yandaþ, Suudi Arabistan ekibi Al Ahli'de forma giyen milli futbolcu Merih Demiral, eski futbolcu Mesut Özil, teknik direktör Emre Belözoðlu, Çaykur Rizespor'un Cezayirli futbolcusu Rachid Ghezzal, saldýrýlar nedeniyle Filistin'e destek mesajý yayýmlayanlar arasýnda yer aldý.

Filistin için en çok paylaþýmda bulunan futbolculardan birisi Kerem Aktürkoðlu oldu. Milli futbolcu sosyal medyada Instagram hesabýndan "Konuþmaktan çekinenler olduðunu biliyorum, yanlýþ bir þey söylemekten korkanlarý... Ama sessizce oturup konuþmadýðým gerçeðiyle yaþamak istemiyorum. Ýsrail'e yapýlan sivil hayatlarýn kaybedildiði saldýrýlarý kýnayabilir ve ayný zamanda Filistin'e yýllardýr yapýlan zulmün karþýsýnda durabiliriz. Filistin halkýnýn yok edilmesini sessizce oturup izlemek doðru mu?" ifadelerini dile getirdi.

Trendyol Süper Lig'de geride kalan 2023-2024 sezonunun 9. haftasýnda yapýlan Galatasaray-Beþiktaþ derbisinde Ýsrail'in Gazze'deki Filistin halkýna yönelik vahþetini kýnandý. RAMS Park'ta oynanan derbide iki takým oyuncularý seremoniye Türkiye Futbol Federasyonunun hazýrlattýðý "Gazze'de yapýlan zulmü kýnýyoruz." pankartýyla çýktý.

Süper Lig ekiplerinden TÜMOSAN Konyaspor da Siltaþ Yapý Pendikspor ile oynadýðý maça siyah formayla çýktý.

Galatasaray'ýn 24. þampiyonluk kutlamalarýnda, sarý-kýrmýzýlý takýmýn Faslý yýldýzý Hakim Ziyech Filistin bayraðýyla, paylaþýmlarýyla Filistin'i sürekli gündemde tutmaya gayret eden Kerem Aktürkoðlu ise bileðine sardýðý Filistin kefiyesiyle taraftarlarý selamladý.

Yine geride kalan sezon MKE Ankaragücü taraftarý, 35. haftada Filistin'e destek koreografisi yaptý. Takýmlarýnýn Corendon Alanyaspor ile oynadýðý maçta sarý-lacivertli taraftarlar kale arkasý tribününde iplerle açýlan dev koreografide Filistin'e destek verdi. Mescid-i Aksa'nýn ve zulüm gören Filistinli çocuklarýn yer aldýðý fotoðrafla yapýlan koreografide "Müslümanlar bir olacak, zalimler yok olacak" "Özgür Filistin" yazýsý yer aldý. Tekbir getiren taraftarlar, Ýsrail aleyhine tezahürat yaptý.

CELTÝC TARAFTARINDAN DÝK DURUÞ

Celtic taraftarlarý, Filistin'e en büyük desteði veren taraftar grubu oldu. Lig maçlarýnda "Filistin'e özgürlük" ve "Direnenler kazanacak" afiþlerini tribünde açan Celtic taraftar grubu Green Brigade'in (Yeþil Tugay) öncülüðünde baþlatýlan yardým kampanyasýnda da Filistin'e yaklaþýk 137 bin sterlin yardýmda bulunuldu.

Celtic kulübünün "Ýsrail ile Filistin arasýndaki çatýþmayý çaðrýþtýran pankart, bayrak ve sembollerin Celtic Park'ta sergilenmesine izin verilmeyecek." açýklamalarýna raðmen takýmlarýnýn Þampiyonlar Ligi'nde Atletico Madrid ile oynadýðý maç boyunca "Yürü, yürü; yüreðindeki umutla; ve asla yalnýz yürümeyeceksin!" sloganlarý atan Celtic taraftarlarý, stadý Filistin bayraklarýyla donattý. Maç öncesinde tribünlerin bazý koltuklarýný Filistin bayraðýnýn renkleriyle süsleyen taraftarlar, bu koreografiyle stadý Filistin bayraðýna büründürdü.

UEFA'dan para cezasý alan yeþil-beyazlý kulüp, gelebilecek farklý yaptýrýmlarý taraftarlarý tribünden men ederek engellemeye çalýþýrken, taraftar gruplarý stat içinde ve dýþýnda Filistin'e destek vermeyi sürdürdü.

Ýç saha maçlarýnda tribünleri Filistin'e desteðin merkezi haline getiren Celtic taraftar grubu, mücadeleyi deplasmana da taþýdý. Taraftarlar, takýmlarý sahada mücadele verirken hem onlara destek oldu hem de açtýklarý bayraklarla Filistin'in sesi olmaya devam etti.

ÝSPANYA'DA "SOYKIRIMCI ÝSRAÝL", "KATÝL ÝSRAÝL" PANKARTLARI

Ýspanyol sporseverler de ülkelerindeki basketbol ve futbol maçlarýnda Ýsrail'in Gazze'deki vahþetine tepki gösterdi. 2023-2024 sezonunda Basketbol THY Avrupa Ligi'nde oynanan Baskonia-Maccabi Playtika maçýna Filistin bayraklarýyla gelen ev sahibi ekibin taraftarlarý, karþýlaþma boyunca Ýsrail'i protesto etti. Maç sýrasýnda "Özgür Filistin" yazýlý pankart açan Basklýlar, uzun süre "Soykýrýmcý Ýsrail", "Katil Ýsrail", "Siyonist devlet, terörist devlet", "Maccabi Avrupa'dan dýþarý", "Özgür Filistin" sloganlarý attý.

LaLiga'da oynanan Athletic Bilbao-Celta Vigo karþýlaþmasýnda Filistin bayraklarý açýlýrken, Real Sociedad taraftarlarý da Benfica ile oynadýklarý Þampiyonlar Ligi maçýnda tribünde Filistin'e destek gösterisi yaptý. Skor panosunda "Ýnsan haklarý, uluslararasý hukuk, barýþ" ve Birleþmiþ Milletler'in (BM) 27 Ekim'de Genel Kurul'da aldýðý "Düþmanlýklara son verecek acil, kalýcý, sürdürülebilir ateþkes" mesajý yayýmlandý.

ÝNGÝLTERE'DE FÝLÝSTÝN BAYRAKLARI

Ýngiltere Premier Lig'deki Liverpool-Everton derbisinde de bazý Liverpool taraftarlarý, Gazzelilere destek vermek amacýyla Filistin bayraðý açtý.

Kuzey Makedonya 1. Lig ekiplerinde KF Gostivar'ýn sahasýnda Voska takýmýyla karþýlaþtýðý lig maçýnda da Filistin'e destek gösterisi yapýldý. Maç öncesinde bir grup taraftar, ellerindeki Filistin bayraklarýyla ve "Free Palestine" (Özgür Filistin) pankartlarýyla Filistin'e destek gösterisinde bulundu.

DÜNYACA ÜNLÜ YILDIZLAR DA FÝLÝSTÝN ÝÇÝN SESSÝZ KALMADI

Lewis Hamilton, Kyrie Irwing, Eric Cantona, Muhammed Salah, Karim Benzema, Coco Gauff, Ons Jebour gibi spor dünyasýnýn önde gelen isimleri sýk sýk paylaþýmlarýyla Ýsrail'e tepki gösterirken, politikacýlarý saldýrýlarý durdurmaya çaðýrdý.

Formula 1'de 7 kez dünya þampiyonu olan Büyük Britanyalý pilot Lewis Hamilton, Gazze'de yaþananlarý "travma ve terör" olarak nitelendirirken, acil olarak saldýrýlara son verilmesi gerektiðini belirtti.

KYRÝE IRVÝNG, FÝLÝSTÝN KEFÝYESÝ TAKTI

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takýmlarýndan Dallas Mavericks'te forma giyen Kyrie Irving, Filistin halkýyla dayanýþma amacýyla basýn toplantýsýna Filistin kefiyesiyle çýktý.

Kadýnlar tenisinin genç yýldýzlarý da Filistin'de yaþananlara sessiz kalmadý. ABD'li Coco Gauff, "Gazze'de olup bitenler ve yaþanan iþgal beni rahatsýz ediyor." derken, Tunuslu Ons Jabeur ise WTA Dünya Turu Finalleri'nde kazandýðý ödülün bir kýsmýný Filistinlilere baðýþlayacaðýný duyurdu.

CANTONA: "HALA BU DURUMA SOYKIRIM DEMEYEN KÝMSE KALDI MI?"

Manchester United formasýyla dünya futboluna damga vuran eski Fransýz oyuncu Eric Cantona, sosyal medyadaki paylaþýmýyla milyonlarca kiþinin duygularýna tercüman oldu.

Cantona, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Hala bu suçlularý koruyacak kimse kaldý mý? Hala bu suçlularý kýnamayan kimse kaldý mý? Hala bu suçlularý silahlandýran ülkeler kaldý mý? Hala bu duruma soykýrým demeyen kimse kaldý mý? Hala böyle bir dehþet karþýsýnda gözyaþý dökmeyen kimse kaldý mý?" sorularýný yöneltti.

SALAH: "ÝNSANLIK GALÝP GELMELÝ"

Liverpool'un Mýsýrlý yýldýzý Muhammed Salah ise, "Bütün dünya liderlerini, masum ruhlarýn daha fazla katledilmesini önlemek amacýyla bir araya gelmeye çaðýrýyorum. Ýnsanlýk galip gelmeli." mesajýný paylaþtý.

Fransa Ýçiþleri Bakaný koltuðunu geçen ay Bruno Retailleau'ya býrakan Gerald Darmanin, Filistin için "Tüm dualarýmýz, kadýnlarý ve çocuklarý ayýrt etmeyen adaletsiz bombalamalarýn bir kez daha kurbaný olan Gazze sakinleriyle." paylaþýmýnda bulunan Fransýz milli futbolcu Karim Benzema için "Teröristler ile iliþki içinde" açýklamasý yaptý.

Karma dövüþ sanatlarýnýn ilk Müslüman þampiyonu ünvanýna sahip Daðýstanlý sporcu Khabib Nurmagomedov, sosyal medya hesabýndan, "Filistinliler, Allah sizinle olduðu sürece sayýlarýn hiçbir önemi yoktur." ifadesini paylaþtý.

Ýngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City'nin Ýspanyol teknik direktörü Pep Guardiola'nýn kýzý Maria Guardiola da Filistin halkýna destek için sosyal medyada Eva adlý bir kullanýcýnýn "whatevawears" isimli mektubunu kendi Instagram hesabýndan paylaþtý. Mektupta, "Þimdi böyle mi davranacaðýz? Sýrtýmýzý yaslayýp bir soykýrýmý televizyondan mý izleyeceðiz? Artýk bundan on yýllar sonra, etraflarýna bakarlar ve kendilerine sorarlar 'Tüm bunlar nasýl oldu?' diye. Hayatýmda ilk kez tarihteki zulümlerin nasýl gerçekleþtiðini anladým. Asla geçmiþimizden ders çýkarmýyoruz. Bir kiþinin bunlara 'dur' demesi için ölü sayýsýnýn kaç olmasý lazým, 10 bin mi, 100 bin mi, milyon mu? Daha kaç Filistinlinin ölmesi gerekiyor?" ifadeleri kullanýldý.

Cezayir Futbol Federasyonu ise Cezayir'in, Filistin Milli Futbol Takýmý'nýn 2026 Dünya Kupasý ve 2027 Asya Kupasý elemelerindeki tüm maçlarýna ev sahipliði yapacaðýný duyurdu.

FÝLÝSTÝN'E DESTEK VEREN ANWAR EL GHAZÝ, KADRO DIÞI BIRAKILDI

Fas asýllý Hollandalý futbolcu Anwar El Ghazi, "Nehirden denize, Filistin özgür olacak." paylaþýmý nedeniyle Almanya 1. Futbol Ligi (Bundesliga) ekiplerinden Mainz 05 tarafýndan önce kadro dýþý kaldý ardýndan da sözleþmesi tek taraflý fesh edildi.

El Ghazi, Mainz 05'e açtýðý davada kazandýðý 1 milyon 700 bin avro'nun 500 bin avro'sunu Gazzeli çocuklara baðýþladý.

El Ghazi, Gazzeli çocuklar için hayatý biraz daha katlanýlabilir hale getirmeye imkan verecek bu paranýn kaynaðý olduklarý için Mainz 05 kulübüne teþekkür etti.

Fransa 1. Futbol Ligi takýmý Nice'te oynayan Youcef Atal, Filistin'e verdiði destek nedeniyle kulübünden gönderildi. Hakkýnda soruþturma açýlan Atal, 45 bin avro para cezasý ve 8 ay ertelenmiþ hapis cezasýna çarptýrýldý.

Sosyal medya paylaþýmý nedeniyle kadro dýþý býrakýlan Bayern Münih'in Faslý futbolcusu Noussair Mazraoui ise kulüp tarafýndan affedildi.

KOLOMBÝYA'DAN DA FÝLÝSTÝN'E DESTEK

Þili'de yaþayan Filistinliler tarafýndan kurulan Club Deportivo Palestino futbol takýmý ile Kolombiya ekibi Millonarios arasýnda oynanan maçta da Filistin'e destek verildi. Maç öncesi Filistin bayraklarý taþýyan bir grup, Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýný protesto etti.

Stadyumun karþýsýnda yer alan otoyoldaki köprüye dev Filistin bayraðý asan eylemciler, "Soykýrýmý durdurun" ve "Filistin'de bir daha asla soykýrýmcý Siyonist devlet olmasýn" yazýlý pankartlar taþýdý. Güney Amerika Futbol Konfederasyonunun (CONMEBOL) kurallarýna aykýrý olduðu gerekçesiyle dev Filistin bayraðýnýn tribünde açýlmasýna izin verilmedi. Kolombiya Cumhurbaþkaný Gustavo Petro, sosyal medya hesabýndan Millonarios taraftarlarýna seslenerek Filistin'e destek verilmesini istedi.

  • Ýþgalci Ýsrail
  • Gazze saldýrýlarý
  • spor dünyasý
  • filistin